Een sterretje in je ruit, kan dat kwaad?

Ik weet het nog goed, een paar jaar geleden.. We reden door de bergen in Spanje en hoppa, daar brokkelden wat steentjes van de rotswand af waar we langs reden. Het waren geen grote steentjes, slechts zo groot als een knikker.. maar toch. Ze kwamen wel tegen onze auto en ook onze voorruit terecht. De meeste steentjes deden geen kwaad. Eentje ervan zorgde echter toch voor een sterretje in de voorruit.

Omdat we dachten dat zo’n sterretje geen kwaad kon bleven we ermee doorrijden. Door de hitte, met de airco aan. Achteraf gezien heel onverstandig, maar we wisten niet beter. Gelukkig voor ons kwamen we de vakantie door zonder verdere autoruitschade. Maar vrienden van ons die in een zelfde situatie zaten, waren minder fortuinlijk.

Van sterretje naar kapotte voorruit

Het sterretje in onze ruit heeft het de hele vakantie vol gehouden en is niet uitgelopen tot een scheur. Daar hadden we heel veel geluk mee, want het had ook anders kunnen lopen. Onze vrienden hadden ook een sterretje in hun ruit, maar door het warmteverschil tussen binnen (airco) en buiten werd dat sterretje een hele grote scheur. Zo groot dat amper nog goed door de voorruit gekeken kon worden. De gehele ruit moest daardoor vervangen worden. En dat nam een flinke hap uit hun vakantiebudget. Echt zonde.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Laat sterretjes altijd repareren

Het meest verstandige is om een sterretje in je ruit direct te laten repareren bij een autoruitspecialist zoals Glasgarage. Wanneer je een sterretje zonder echte uitlopers hebt, dan kan het doorgaans niet snel kwaad. Maar neem je bijvoorbeeld een drempel iets te hard dan kan dat sterretje door de extra spanning al doorscheuren. Ook door warmte en door kou kan een sterretje groter worden. Niet voor niets dat de kans op scheuren of barsten in de zomer- en wintermaanden 30% groter is.

En het fijne is, wanneer je een sterreparatie laat uitvoeren dan is je voorruit weer op volle sterkte. Je voorkomt hier dus mee dat je de gehele voorruit moet vervangen. Wat altijd een stuk duurder is dan alleen dat ene sterretje. Want heb je een autoverzekering met WA + of all risk dan betaal je helemaal niets voor de reparatie. Wil je weten of jij ook verzekerd bent voor sterreparaties, check dan even je eigen voorwaarden. Daar staat duidelijk aangegeven of het onder de eigen risico valt of het volledig vergoed wordt.

Heb jij wel eens een sterretje of barst in je autoruit gehad?