Starten met thuiswerken? Dit heb je nodig!

Starten-met-thuiswerken-Dit-heb-je-nodig

Thuiswerken. Iets wat je tegenwoordig steeds vaker hoort en ziet gebeuren. Maar hoe start je met thuiswerken en wat heb je daarvoor eigenlijk allemaal nodig? In dit artikel vertel ik wat mijn ervaring met thuiswerken is, leg ik een aantal verschillen uit en wat je voor thuiswerken nodig hebt. *samenwerking

Thuiswerken voor een baas of voor je eigen bedrijf?

Er zit nogal een verschil in het thuiswerken terwijl je gewoon voor een baas werkt of omdat je een eigen bedrijf hebt. In beide gevallen profiteer je wel van de voordelen van het thuiswerken (zoals geen reistijd en eigen tijd indelen) maar het is verder heel anders.

Thuiswerken voor een baas

Wanneer je voor een baas werkt en bijvoorbeeld een dag in de week thuis werkt dan is het goed om afspraken te maken. Welke taken kun je thuis doen? Wat heb je daarvoor nodig? En wanneer is het af? Zelf heb ik ook een halve dag in de week thuis gewerkt en wij gebruikten dropbox om daar allerlei documenten in te zetten die ik nodig had om thuis te werken. Wanneer er bepaalde taken gedaan moesten worden werd dat in een “to do” map gezet en deze kon ik dan verschuiven naar “afgeronde taken” zodra het af was.

Er werd voor elke dag een lijst gemaakt met taken die moesten gebeuren en prioriteiten werden erbij gezet. Dit werkte erg handig. Aan het einde van de dag stuurde ik een mail met wat er allemaal gedaan was en zo hielden we elkaar op de hoogte.

Thuiswerken voor je eigen bedrijf

Je kunt natuurlijk ook thuiswerken omdat je een eigen bedrijf hebt. Dat is wel een stuk makkelijker dan thuiswerken voor een baas omdat je vaak bij een eigen bedrijf alle benodigdheden wel in huis hebt. Of anders zelf aanschaft.Ā Ook daarin heb ik ervaring, want sinds oktober heb ik een eigen bedrijf.

eigen bedrijf mom boss

Polarpx / Shutterstock.com

Wel scheelt het natuurlijk wat voor een eigen bedrijf je hebt. Heb je een bedrijf waarin je bijvoorbeeld de online zichtbaarheid van bedrijven vergroot, ben je tekstschrijver of geef je les. Dan kan dat makkelijk vanuit huis. Zelfs een webshop zou je aan huis kunnen hebben of je moet wasmachines verkopen. Dat lijkt me minder makkelijk šŸ˜‰

Wat heb je nodig om te kunnen thuiswerken?

Zoals ik hierboven ook al zei ligt het er natuurlijk wel aan wat voor thuiswerk je doet. Maar doorgaans is dit toch wel computer werk. Ik vertel je in ieder geval wat ikzelf nodig heb om thuis een eigen bedrijf te hebben.

Een computer of iMac

Zelf heb ik een iMac, maar ik werk ook op een laptop en ik heb zelfs een tablet met toetsenbord waar ik wel eens op werk. Mijn iMac wordt echter het meest gebruikt aangezien ik daar ook mijn bewerkingsprogramma’s op heb staan zoals Final Cut Pro en Lightroom.

Planner

Wanneer je thuis werkt dan kun je er eigenlijk niet onderuit: plannen. En daar heb je dan dus ook een planner (of agenda) voor nodig. Zelf gebruik ik de Zakenmam agenda, maar ik vertelde eerder al eens over de planners voor ondernemers die ik getest heb.

Koffiezetapparaat

Dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar een koffiezetapparaat of een koffiemachine vind ik zelf onmisbaar. En dan het liefst wel een hele goede. Zodat wanneer je vroege ochtenden hebt of late avonden toch met een bakkie koffie goed door kunt werken.

Vind je koffie net zo belangrijk als ik? En ontvang je ook wel eens klanten thuis? Dan is private coffee leaseĀ wellicht een goede investering. Daarbij lease je een Jura Koffiemachine en je ontvangt daarbij ook nog maandelijks 2x 500 gram koffiebonen.

Mocht je besluiten een private coffee lease product aan te willen vragen dan krijg je met de kortingscode CAW21 een exclusieve glazen Jura melkhouder t.w.v. ā‚¬25,- cadeau.

thuiswerken koffie apparaat

Limpido / Shutterstock.com

Een eigen werkruimte

Wat ik zelf erg prettig vind en eigenlijk ook noodzakelijk is een eigen werkruimte. Dat hoeft niet perse een hele kamer of kantoor te zijn, maar in ieder geval een bureau met een ladekast is al super fijn om te hebben. Daar kun je dan je administratie in kwijt bijvoorbeeld en sowieso ook je computer natuurlijk.

Hoe start je met thuiswerken?

Werk je voor een baas en wil je graag een dag(deel) thuis werken dan is het als eerste heel belangrijk om na te gaan of dit technisch en praktisch gezien wel mogelijk is. Zijn er taken die je thuis kunt doen en zo ja zijn dit terugkerende taken? Wanneer je deze vragen goed voor jezelf op papier hebt gezet is het tijd om te polsen of je baas ervoor openstaat.

Het is goed om al voorbereid met je baas te gaan praten. Geef hem of haar alle voor- en nadelen van het thuiswerken. Ja, ook de nadelen. Want die zijn er en wanneer je die ook benoemt weet je baas in ieder geval dat je er goed over nagedacht hebt.

De sprong wagen!

Wil je een eigen bedrijf starten en op die manier thuis werken dan is het goed om voor jezelf na te gaan of het wel echt iets is wat je kan. Thuiswerken klinkt ideaal maar is gewoon niet voor iedereen weggelegd. Het vergt namelijk veel discipline van jezelf en planvermogen. Nu ben ik zelf ook niet de beste planner, maar ik doe er wel alles aan om dit te verbeteren. En weet dat ik het ergens diep van binnen wel kan.

Tsjah en dan is het ook gewoon een kwestie van doen. Ervoor gaan. Het hard genoeg willen en de sprong dan ook gewoon wagen. Want niemand zet die stap voor je, dat moet je toch helemaal zelf doen!

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

17 reacties

 1. Bregje op 20 februari 2018 om 07:47

  Thuis werken op zijn tijd is heerlijk! Dat plannen herken ik wel, maar wordt aan gewerkt šŸ˜‰

 2. Mariƫlle | Me-licious op 20 februari 2018 om 07:58

  Herkenbaar! Voor mij is vooral een goed koffiezetapparaat belangrijk. Niet in slaap vallen tijdens het werk;) wat ook helpt is om een opgeruimde werkplek te hebben, want dan is mijn hoofd ook leeg.

 3. Cassandra op 20 februari 2018 om 08:15

  Plannen is echt key! En die iMac en iPad met toetsenbord gebruik ik idd ook haha! Laptop heb ik wel, maar is zo oud en traag dat ik hem liever door het raam smijt ?

 4. Nicole Orriƫns op 20 februari 2018 om 09:17

  Ik heb ook een iMac waarop ik werk. Heerlijke computer. Ik had even zo’n andere, maar kon er niet aan wennen.

 5. Ineke op 20 februari 2018 om 09:28

  Hier werk ik standaard 2 dagen per maand van thuis uit. Vraag altijd op voorhand mijn taken op mail te zetten. Helpt altijd wel.

  En kleine sidenote een iMac is een computer hoor ?.

  • Nicole op 20 februari 2018 om 10:40

   Dat klopt, maar er zit wel een groot verschil tussen een gewone pc of een iMac. Vandaar dat ik het zo benoem šŸ˜‰

 6. Laura / fitfunfab.nl op 20 februari 2018 om 09:55

  Goeie tips! Ik merk wel altijd dat ik als ik thuis werk altijd veel meer doe dan op kantoor… omdat je ook veel efficiĆ«nter werkt ofzo. Althans dat merk ik. Ik vind het ook fijn om dan tussendoor even naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. Of desnoods even een half uurtje te gaan sporten. Dan verzet je je gedachten en krijg je weer nieuwe energie.
  Gefeliciteerd nog met je eigen bedrijf Nicole!

 7. Malou op 20 februari 2018 om 10:15

  Het plannen vind ik inderdaad ook lastig. Zeker met kinderen in huis… Maar hier gaat het ook steeds beter šŸ™‚

 8. Christa op 20 februari 2018 om 11:15

  Dit vind ik heel fijn om even te lezen, gezien het stadium waar ik in zit! Thanks!

 9. Sanne op 20 februari 2018 om 12:09

  Ja vooral die eigen werkplek is een MUST šŸ˜‰ anders is het niet te doen als er ook kids thuis zijn.

 10. Eke op 20 februari 2018 om 13:02

  Goede tips! Helaas is het vanuit mijn werk niet mogelijk om thuis te werken omdat ik veel met privacygevoelige dossiers werk, maar het lijkt me wel heerlijk dat je tussendoor de vaatwasser even aan kan zetten of in je pauze vast je aardappels kunt schillen.

 11. Rory op 20 februari 2018 om 19:28

  Is de foto bovenin / de uitgelichte foto van bij je thuis? Wow, wat een fijne en lichte werkruimte. Ik werk zelf aan de keukentafel en ik mis inderdaad opruim mogelijkheden. Nu versleep ik alles en omdat dat te ingewikkeld werd sleep ik nu met een kartonnen doos (echt waar) waar ik alles in prop en opruim. Ik zou het heel fijn vinden om een bureau en ladeblok te hebben, maar op zolder is het echt te rommelig (en slechte wifi) en beneden heb ik lekkere muziek om mij heen en staat de verwarming aan. Lastig, lastig.

 12. Kimberly op 20 februari 2018 om 20:05

  Fijne duidelijke lijst die ik goed kan gebruiken nu ik m’n eigen bedrijf aan het starten ben! Spannend en dus kan ik alle tips gelijk toepassen. Al heb ik geen imac en drink ik geen koffie ?

 13. Els op 21 februari 2018 om 08:22

  Thuiswerken lijkt me heerlijk :-). Alleen niet alle dagen, dan zou ik mijn collega’s wel missen :-).

 14. Charlotte op 21 februari 2018 om 15:44

  De sprong wagen en plannen, dat zijn toch wel twee dingetjes hier haha. Aan koffie geen gebrek (maar ik drink eigenlijk alleen thee) en die werkruimte staat ook al eeuwen op mijn to do lijst. Ooit kom ik er wel… šŸ˜‰

 15. Nathalie - Volgmama.nl op 22 februari 2018 om 13:55

  Ik drink liever thee haha. Een eigen kamer voor het thuiswerken lijkt mij wel erg fijn!

 16. Merel op 22 februari 2018 om 17:06

  Handige tips, ook omdat je het verschil tussen thuis werken voor een baas of voor jezelf uitlegt. Dat is uiteindelijk zo anders! Het enige dat ik hier nog mis is mijn eigen kantoortje šŸ˜‰ Lijkt me heerlijk!

Laat een reactie achter

Ā© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje