Ons stappenplan om de verwarming zo lang mogelijk uit te laten

Het is eind oktober en normaliter hebben wij al de hele maand de verwarming aan. Echter met de torenhoge energieprijzen proberen wij dat moment dus zo lang mogelijk uit te stellen. Want over het algemeen zorg je verwarming voor zo’n 75% van je gasverbruik. Dus wil je besparen of je energierekening omlaag dan kan het zeker geen kwaad daar iets mee te doen. Natuurlijk scheelt het al een heleboel wanneer je normaliter de verwarming op 20 graden hebt staan en nu op 19 graden of zelfs 18 graden. Echter scheelt het nóg meer om de verwarming helemaal uit te laten. Daarom deel ik ons ‘stappenplan’ om dit zo lang mogelijk voor elkaar te krijgen. Zonder dat we het idee hebben kou te lijden.

Grenzen verleggen

Stiekem heb ik elk jaar al een bepaalde grens voor mezelf, wanneer mag de verwarming aan en wanneer niet? Zo had ik voor mezelf bedacht dat we echt pas vanaf oktober de verwarming aan zetten. En dan het liefst natuurlijk nog niet te vaak, alleen wanneer ‘echt’ nodig. Is de winter voorbij? Vanaf mei mag die verwarming dan ook echt niet meer aan en het liefst in april al zo min mogelijk. Dat ligt natuurlijk helemaal aan het weer, maar die richtlijnen hield ik altijd voor mezelf aan. Overigens keek ik ook altijd naar de thermostaat in de huiskamer. Zag ik dat de thermostaat (klik) onder de 18 graden stond dan ging de verwarming aan.

Op het moment van schrijven is het 20 oktober en staat de thermostaat op 17 graden. Toch zet ik de verwarming nog niet aan. Want er zijn meer manieren om het warm te krijgen of hebben. Ik heb mijn grens dan ook verlegd en besloten dat november vroeg genoeg is om (af en toe) de verwarming aan te zetten. Dus daar gaan we voor!

Verwarming uit laten: ons stappenplan

Om het toch behaaglijk te hebben in huis en geen kou te lijden hebben we een soort van stappenplan gemaakt. Deze zit puur in mijn hoofd en is wellicht overbodig om te noemen, maar toch doe ik het. Er zit overigens ook nog wel een verschil in overdag en ’s avonds. Ik werk namelijk vanuit huis en wil het dan ook niet koud hebben. Aangezien ik wel een echte koukleum ben voelt het al snel koud. Toch heb ik nog geen enkel moment het idee gehad ‘nu gaat de verwarming aan’. Want er was altijd wel een andere oplossing.

Stappenplan voor de avond

 • Als eerste zetten we zodra het donker begint te worden kaarsen aan. Voor het licht, voor de gezelligheid en ook voor de warmte. We zien op de thermostaat dat dit vaak toch minimaal 1 graad scheelt. Ook luchten we voldoende dus geen zorgen om giftige stoffen die vrij komen.
 • De volgende stap is een dikkere trui aan trekken. Overdag wil ik mezelf toch vooral leuk kleden en alhoewel ik ook mooie vesten en colbertjes heb werkt een lekkere dikke trui nog het allerbeste. Ook trek ik dikke sokken aan en mijn heerlijke Texelse sloffen. (Met de code ‘Eigenwijsje’ krijg je 20% korting)
 • Zit ik een tijdje dan merk ik vaak dat het wat frisser wordt in mijn nek en aan de handen dus dan pak ik mijn omslagdoek. Dit is een gehaakte omslagdoek die echt super warm én mooi is. Deze gebruik ik ook overdag tijdens het werken.
 • Blijft het koud dan heb ik ook nog een aantal heerlijke grote en warme plaids. We hebben er voor ieder eentje in huis dus we hoeven niet te delen met elkaar. Ik zelf vind het altijd heerlijk om met een dekentje opgekruld op de bank te zitten en een boek te lezen of film/serie te kijken.
 • Tot nu toe was dit allemaal nog voldoende, maar wordt het nog kouder en helpt zelfs het dekentje niet meer dan zetten we de gel kachel aan. Mijn schoonouders hebben onze deze kachel gegeven nadat zij zelf een nieuwe (elektrische) kochten. We hebben hem dus nog niet gebruikt, maar schijnbaar geeft dit ook veel warmte af.
 • Mocht al het bovenstaande niet meer voldoende zijn, dan kan de verwarming wel even aan. Niet te warm, maar net een graad hoger dan de thermostaat op dat moment aangeeft zonder verwarming. Een uur voor het naar bed gaan mag de verwarming sowieso weer uit, de warmte blijft dan nog wel hangen als het goed is.

Stappenplan voor overdag (thuiswerken)

Overdag is natuurlijk een ander verhaal dan in de avond. Want overdag ben ik negen van de tien keer alleen, zonder man en kinderen. Ik werk achter de laptop dus zit voornamelijk stil. Toch heb ik ook voor overdag een manier gevonden om het lekker warm te hebben zonder dat de verwarming aan hoeft. En zonder al te gekke dingen.

 • Als eerste zorg ik ervoor dat mijn kleding leuk is maar ook lekker warm. Dus ik trek een dunne trui aan met een jasje erover of een shirt met lekkere vest. Het liefst een kabeltrui of -vest want die zijn het mooist en warmst.
 • Krijg ik het na verloop van tijd toch koud dan gooi ik mijn omslagdoek om. Deze zorgt ervoor dat mijn nek sowieso warm is en dat helpt heel goed.
 • Ook zet ik in de het begin van de ochtend vaak de waterkoker aan en vul ik een thermosfles (hier) met heet water en een zakje thee. Hier kan ik de hele ochtend mee doen. Dit is lekker warm en ook fijn voor de handen.
 • Ook wissel ik mijn werk wat meer af. Ik doe vooral zittend werk en zorg dan ook dat ik om het uur minimaal even wat anders ga doen. De was opvouwen, de vaatwasser uitruimen, de wc’s poetsen, stofzuigen, dat soort dingen. Door in beweging te zijn krijg ik het weer lekker warm en kan ik daarna weer fijn werken.
 • Heb ik het echt koud aan de benen vooral dan pak ik er een dekentje bij die ik daar overheen leg. Maar tot nu toe is dat nog niet voorgekomen.
 • Als extra stap hebben we ook nog van die elektrische kacheltjes voor de camping. Deze kan ik natuurlijk ook altijd nog even aanzetten wanneer ik het echt te koud heb.

Al met al denk ik dat we hiermee, zonder in te leveren op luxe of warmte, de verwarming vrij lang uit kunnen laten. Zodra het niet meer prettig voelt of genoeg is dan gaat de verwarming gewoon aan. Het moet namelijk wel behaaglijk blijven.