Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn: Wat is er te zien en te doen?

Bij het woord ‘stadspark’ bekruipt mij al snel het gevoel van een klein plantsoentje van een paar vierkante meter tussen de hoge gebouwen van een drukke stad. Maar bij Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn is dat een heel ander verhaal. Dit park is maar liefst 250 hectare groot (dus meer dan 160 voetbalvelden bij elkaar!) en je kunt hier prima een paar uur doorbrengen. In dit blogartikel vertel ik je meer over Stadspark Berg & Bos. 

Gastblog van Ditisanne.nl

Stadspark Berg & Bos te Apeldoorn

Stadspark Berg & Bos ligt aan de rand van Apeldoorn en is in de jaren ’30 van de vorige eeuw aangelegd als werkverschaffingsproject. Tegenwoordig is het een populair park voor gezinnen en wandelaars. Er is van alles te zien en te doen dus trek gerust een halve dag uit voor je bezoek aan dit park. Als je het park binnenkomt, valt direct de brede Jubileumlaan op. Links en rechts van de laan liggen prachtig aangelegde borders vol bloeiende planten (in het voorjaar en in de zomer). Het park wordt keurig onderhouden en ziet er netjes uit.

De Bosvijver

Dit is één van mijn favoriete plekken in het stadspark. Elk seizoen ziet het er weer heel anders uit. In het voorjaar vind je hier talloze bloeiende rododendrons, in het najaar zijn de bomen prachtig verkleurd en op een ijskoude winterdag kun je hier schitterend bevroren ijspegels bewonderen. Loop je een rondje om de Bosvijver, dan kom je allerlei aangelegde bouwwerkjes tegen, zoals een kleine cascade, sierlijke bankjes, een romantisch tunneltje en nog veel meer.

Op een zonnige dag kun je heerlijk lunchen op het terras van Restaurant De Boschvijver, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over de Bosvijver en de sierlijke fontein midden in de vijver.

Wandelroutes in Stadspark Berg & Bos

Er zijn diverse wandelroutes in Stadspark Berg & Bos aangelegd. Voor kinderen is de Kidsroute van 2,5 kilometer natuurlijk ideaal, maar je kunt ook één van de andere routes lopen. De zwarte Valkenbergroute is met haar 8,5 kilometer de langste wandelroute in het stadspark. 

Voor kinderen is het leuk om de educatieve wandelroute ‘Kom speurneuzen in Stadspark Berg & Bos’ te downloaden via de IVN Route App. Daarin worden er allemaal vragen aan kinderen gesteld die ze tijdens de wandelroute kunnen beantwoorden.

Op deze pagina vind je nog meer leuke uitjes met kinderen.

Uitkijktoren en wild spotten

Een andere plek in Stadspark Berg & Bos waar ik graag naartoe ga, is de hoge uitkijktoren. Deze toren is 26 meter hoog en staat ook nog eens op een 9 meter hoge heuvel. Goed uitzicht dus gegarandeerd! Het is een flinke klim naar de top maar je wordt beloond met een prachtig 360-graden panoramazicht over Apeldoorn en de omliggende bossen. Hier zie je goed hoe mooi Apeldoorn in het groen ligt.

Vlakbij de uitkijktoren is er nog meer leuks te zien: het Herten- en zwijnenbos. Her en der vind je wildobservatieplekken waar je kans hebt om de dieren te spotten.

uitzicht berg en bos apeldoorn
Uitzicht vanaf de uitkijktoren

Speelweide en klimbos

Wie met kinderen naar Stadspark Berg & Bos gaat, kan het beste de Speelweide op het lijstje zetten. Dit is een grote open plek in het bos, waar je een waterspeelplek, speeltoestellen, een zandbak en picknicktafels vindt. Ideaal voor een middag spelen!

Voor de wat oudere kinderen (vanaf 6 jaar) is het Klimbos een hele belevenis. Overigens kunnen ook volwassenen hier meedoen! In het Klimbos kun je één van de tien klimroutes afleggen, waarbij je tokkelt, bungeejumpt, klimt en klautert om het parcours te voltooien. Niet heel goedkoop: voor juniortickets betaal je € 17,50, voor volwassenen € 23,50.

Stadspark Berg & Bos: Praktische tips

Zoals je ziet kun je met kinderen wel een hele dag zoet zijn in Stadspark Berg & Bos. ’s Ochtends een leuke wandeling, lunchen bij Restaurant De Boschvijver en ’s middags je uitleven op de speelweide of in het Klimbos.

leuk uitje voor kinderen apeldoorn
  • Het stadspark ligt naast de Apenheul; wie vanuit de Apenheul terugloopt naar de parkeerplaats, loopt via de Jubileumlaan terug.
  • Er is een gezamenlijke parkeerplaats voor de Apenheul en Stadspark Berg & Bos (en openluchtzwembad Boschbad). Op dit moment kost een dagticket € 9,30.
  • Naast Restaurant De Boschvijver is er ook een kiosk in het stadspark aanwezig waar je patat en snacks kunt kopen. Ook zijn er openbare toiletten in het park aanwezig.
  • Stadspark Berg & Bos is in de zomermaanden van 7.00 tot 21.00 uur geopend; in de wintermaanden tussen 8.00 en 18.00 uur (Restaurant De Boschvijver is wel ’s avonds toegankelijk).

Een bezoek aan Stadspark Berg & Bos combineren met een bezoek aan de stad Apeldoorn? Neem dan een kijkje op mijn blogartikel met tips voor een stedentrip naar Apeldoorn.

9 reacties op “Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn: Wat is er te zien en te doen?

Reageren is niet mogelijk.