Spelen met je baby: 0-2 maand

spelen met je baby 0 tot 2 maanden

Spelen met een baby. Ik geef toe, toen mijn eerste baby eenmaal uit het ziekenhuis was en ik dus de hele dag met haar thuis was vond ik het soms erg moeilijk om met haar te spelen. Want wat kun je eigenlijk met een baby doen? En hoe stimuleer je hun ontwikkeling? Omdat ik zelf geen antwoord had op die vragen ben ik toch eens gaan rondneuzen op internet. Ik las blogs, websites en stelde vragen aan moeders met kinderen. Daaruit kwamen een heleboel leuke ideeën en het leek me dan ook leuk en handig om mijn favoriete dingen te delen met jullie.

Er zullen namelijk meer moeders zijn die het soms gewoon even niet weten. En dan is het altijd handig als je wat leuke ervaringstips krijgt van een andere moeder die in hetzelfde schuitje heeft gezeten! Vandaag behandel ik het spelen met je baby van nul tot 2 maanden.

Zo speel je met je baby van 0 – 2 maanden

Er zullen namelijk meer moeders zijn die het soms gewoon even niet weten. En dan is het altijd handig als je wat leuke ervaringstips krijgt van een andere moeder die in hetzelfde schuitje heeft gezeten! Vandaag behandel ik het spelen met je baby van nul tot 2 maanden.

Verbaal spelen

Het klinkt misschien gek, maar in deze leeftijdscategorie is je stem misschien wel het beste speelgoed! En het stimuleert ook nog eens.. Wanneer je dus tegen je baby praat leer je hem al erg veel. Wens hem goedemorgen en welterusten. Benoem wat je aan het doen bent, wijs de lichaamsdelen aan en benoem ze, enzovoort. Ik liep rond met Fay en vertelde wat we allemaal zagen. Als ik haar schone kleertjes aantrok vertelde ik wat ik precies deed “nu doe ik je rechtervoetje in het sokje, dat is fijn he” en hoe het eruit zag “wat een mooi rompertje heb je aan he, roze met een konijn erop!”.

Ook muziek en zingen is een goede stimulans en samen met de gebaren die je wellicht kunt gebruiken bij een liedje ook een heel leuk spelletje. Wees gerust als je vals zingt, je kindje vindt het horen van jouw stem prachtig en hoort dat niet! Ik zing zelf zo vals als een kraai maar Fay lijkt gehypnotiseerd als ik voor haar “ik zag twee beren broodjes smeren” zing..

Motorisch spelen

Maak gebruik van de reflexen van de baby. Wanneer er druk op de handpalm komt zal je baby uit reflex een vuistje maken. Daar kun je gebruik van maken door een kleine, niet te zware, rammelaar in het handje te stoppen. Door toeval zal je baby ook zijn arm bewegen en na verloop van tijd zal je baby ook doorkrijgen dat het bewegen een rammelend geluidje veroorzaakt! Dit werkt ook met je vingers. Fay pakte mijn vingers vast en omdat ze al vrij snel goede nekspieren had kon ik haar zo van liggend naar zitten trekken.

Je kunt ook een speeltje op een afstandje van je baby’s gezicht houden en heel langzaam aan van links naar rechts bewegen. Je zult zien dat je kindje dit probeert te volgen. Dit is ook heel goed voor de spierspanning in het nekje. Fay vond vooral Nijntje erg leuk om te volgen… En mama’s gezicht natuurlijk!

Ook trappelen baby’s automatisch met hun beentje. Je kunt hier gebruik van maken door een trappelbord in de box te hangen waar je baby tegenaan kan schoppen. In het begin zal het niet doorhebben dat zijn getrappel het geluid veroorzaakt maar na verloop van tijd wel! Zelf vond ik het veel leuker om een rammelballetje in de box bij de beentjes te leggen. Ik bleef er dan bij staan want ze trapte het balletje telkens weg. Ik prees haar dan telkens wanneer ze dit deed. “goed zo, trap maar tegen het balletje!” Fay vond dit geweldig en nu zelfs nog steeds..

Tactiel spelen

Je zou het niet zeggen maar je baby een massage geven kan ook als spelen gezien worden. Je stimuleert namelijk daarmee de zintuigen. Ook zorgt het voor een nog betere band tussen jou en je baby en wie wil dat nu niet. Het is echt een hele fijne ontspanning voor zowel je baby als voor jou. Ik masseer Fay altijd na het badje of na het douchen. Een heerlijk momentje!

Baby’s houden enorm van lichaamscontact en kriebelen is dan ook iets wat ze altijd erg fijn en leuk vinden. Kriebel niet op één plekje maar kriebel van top tot teen! Verder kun je ook trommelen op het buikje, aaien, wrijven, met een vinger over het lijfje bewegen, met de lippen blazen op de buik, knuffelen, … het draagt allemaal bij tot een gezonde ontwikkeling van de lichaamsbeleving. Blazen op de buik of in de nek is hier echt favoriet!

Vanaf 2 weken mag je baby, mits het helemaal gezond is, ook al babyzwemmen. Tot drie maanden moet het zwemwater echter 37 graden zijn en er zijn maar weinig zwembaden die dat hebben. Ik zelf ben daarom ook pas begonnen met 3 maanden.

Nabootsen

Een baby heeft jou als voorbeeld. Hij zal dan ook proberen om de dingen die hij ziet na te doen. Vooral de beweging van de mond maar ook de ogen doet een baby al snel na. Steek maar eens een paar keer achter elkaar je tong uit, je zult zien dat je baby jou na probeert te doen! Gekke bekken trekken is dan ook een van de leukste spelletjes die je kunt doen met je baby!

Verder is het heel goed om zelf zoveel mogelijk te lachen. Wanneer je kindje dan probeert te lachen is het heel goed om hem te prijzen en om enthousiast te reageren. Zo merkt je baby dat het gewenst gedrag is en zal hij het vaker laten zien.

Kiekeboe

Je kunt ook niet vroeg genoeg beginnen met het spelletje “kiekeboe”. Dit kun je doen door heel kort zelf je handen voor je gezicht te houden maar het kan ook met een doekje bijvoorbeeld. Zelf heb ik vanaf het begin een doekje over Fay haar gezicht gedaan en telkens snel eraf gehaald en nu schatert ze van de pret wanneer ik dat doe!

In deze blog vertel ik meer over spelen met je baby van 3 tot 5 maanden.

10 reacties op “Spelen met je baby: 0-2 maand

 • Wat een leuk logje! Ik kan me goed voorstellen dat spelen met zo’n kleintje ‘anders’ is, ze moeten immers alles nog leren. Maar wat een leuke tips en spelletjes.!

 • Wat een leuk artikel! Ik ben benieuwd naar je volgende blog, aangezien mijn kindje bijna drie maanden is. 😀

 • In het begin vond ik het ook maar lastig. Maar vooral praten en knuffelen vond ze erg fijn, later kwam hier spelen bij en kijken naar der mobiel.. interessant artikel voor papa en mamas to be.

 • Wat een leuke tips, aan sommige dingen heb ik ook zeker wel wat. Want ja vind het wel moeilijk wat doe je allemaal met zo,n klein hummeltje. Praten doe ik wel al heel veel tegen hem, en heb hem pas voor het eerst een massage gegeven. Laat hem ook speelgoed volgen met zijn ogen. En leg hem ook heel vaak op zijn buik op de mijne. Dan gaat hij steeds zijn hoofdje omhoog doen om zijn nekspieren te oefenen. Hij lijkt het erg leuk te vinden.

  Maar dat zwemmen wist ik helemaal niet al zo vroeg, want hier in het zwembad mag het pas vanaf 3mnd. Zelf wil ik nog even wachten met 4mnd omdat hij te vroeg geboren is. Vind hem ook nog zo klein ervoor.

  • Nicole (misseagles) zegt:

   Ooooh ik raad het zwemmen wel zó aan he! Bij Fay in de zwemgroep zit ook een kindje met Down en als ik zie hoe relaxed hij is en hoe erg hij geniet in het water.. Dat is echt mooi om te zien!

 • Leuk dat je hier aandacht aan besteed. Ik heb vooral heel veel gezongen en gepraat. Ze kunnen soms al zo aandachtig luisteren. Samen in de spiegel kijken was hier ook een hit net als kiekeboe spelen.

Reageren is niet mogelijk.