Spelen met je baby. De ontwikkeling van jouw baby gaat vanaf nu echt in een sneltreinvaart. De meeste baby’s leren in deze periode namelijk al zelfstandig zitten, ze beginnen met tijgeren of kruipen en zo zijn er nog wel meer mooie mijlpalen die in de periode van 6 tot en met 9 maanden worden behaald. Doordat zowel de grove motoriek als de fijne motoriek steeds beter wordt kun je ook al veel meer echt spelen met je baby.
Wil je meer lezen over spelen met je baby van 0 tot 2 maanden of spelen met je baby van 3 tot 5 maanden, daar heb ik ook al blogs over geschreven.
Inhoudsopgave
Ontwikkeling baby van 6 – 9 maanden
Zoals ik in de inleiding al aangaf gaat de ontwikkeling in de periode van 6 tot 9 maanden erg hard. Wanneer je kindje al zelf rolt, misschien zelf gaat zitten of kruipen of zelfs al zichzelf optrekt aan de bedspijlen kun je hier qua omgeving rekening mee houden. Denk bijvoorbeeld aan een kleed op de vloer of bewegend speelgoed waarmee je het tijgeren of kruipen kunt stimuleren.
Ook krijgt jouw baby in deze fase te maken met verlatingsangst. Juist door bepaalde spelletjes te spelen kun je jouw kindje leren dat iets of iemand altijd weer terug kan komen. Houd er met bepaald speelgoed overigens wel rekening mee dat baby’s van deze leeftijd veel in de mond stoppen. Dat komt omdat de zintuigen juist nu ontdekt worden en de mond is een fijne manier om bepaalde zintuigen te ontdekken.
Zo speel je met je baby van 6 – 9 maanden
Wat voor spelletjes kun je allemaal met je baby van 6, 7, 8 of 9 maanden doen? Dat ligt natuurlijk aan de ontwikkeling van jouw kind, elk kind ontwikkelt zich weer anders. Maar hieronder vind je een aantal leuke spelletjes en activiteiten terug die je eventueel kunt proberen.
Kiekeboe
Speelde je met je pasgeboren baby al kiekeboe, in deze periode is dat nog leuker! Natuurlijk kun je het op de ouderwetse manier doen door je handen voor je gezicht te houden en dan kiekeboe te roepen. Maar je kunt ook diverse speelgoed onder een doek leggen en tevoorschijn toveren. Of ‘verdwijn’ maar eens achter de deur of kast en kom opeens weer tevoorschijn.
De spiegel
Baby’s houden van imiteren. Daarom is een spiegel ook zo leuk om mee te spelen. Ga maar eens samen met je baby voor de spiegel staan en laat hem of haar zichzelf ontdekken. Je kunt ook allerlei gekke bekken trekken of bewegingen maken die jouw kindje dan probeert te imiteren. Een grote spiegel op de grond leggen en je kindje erop zetten is ook echt leuk. Ook om foto’s van te maken, zoals wij deden met onze zoon.
Muziek maken
Aangezien de zintuigen steeds meer ontwikkelt en ontdekt worden is ook muziek erg leuk om ‘mee te spelen’. Dat hoeft niet perse muziek uit een cd speler te zijn of afkomstig van Youtube of Spotify. Dat kan dus al een plastic bekertje zijn waarbij je met een lepeltje op de onderkant slaat. Of met een stok op een lege emmer.
Bellen blazen
Je kindje kan zelf natuurlijk nog geen bellen blazen. Toch is het leuk om dit zelf te doen in de buurt van je baby. Het hoofdje van je baby kan namelijk al goed gedraaid worden en door bellen te blazen rondom de baby zal hij/zij alle kanten op kijken om de bellen te zien. Wie weet probeert jouw kindje er ook wel naar te grijpen. Dat is nóg beter voor de fijne motoriek.
Taalontwikkeling
Wat ik zelf altijd deed qua taalontwikkeling was alles benoemen. Of ik nu buiten een wandeling aan het maken was, met mijn baby aan het fietsen was of dat ik aan het koken was met de baby in een stoeltje vlakbij. In deze fase beginnen baby’s voor het eerst echte geluiden te produceren en wie weet zegt jouw kindje ook al voor het eerst ‘mama’ of ‘papa’. Juist dan is het goed om zoveel dingen te benoemen. Wat je ziet, wat je doet, wat je vast hebt.
Ook voorlezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling, dat mag zelfs al vanaf kleins af aan.
Hop hop paardje in galop
Je kent het vast wel dat eeuwenoude liedje en spelletje. Hop hop hop, paardje in galop. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet hoe dat liedje verder gaat. Ik kies daarom altijd voor een ander liedje om te zingen wanneer een baby op schoot zit. Deze ken je vast ook nog wel. “Zo gaat een damespaard, een damespaard gaat zo”. Je schudt je baby dan lichtjes heen en weer op jouw schoot. “Zo gaat een herenpaard, een herenpaard gaat zo”. Je schudt net iets harder op en neer met je benen zodat je baby wat meer heen en weer hobbelt. “Zo gaat een boerenknol, en die slaat op hol!” Bij dit stukje kun je nog iets harder op en neer hoppen en uiteindelijk je benen een beetje uit elkaar doen zodat je kindje ‘valt’. Natuurlijk niet echt, want je houdt je baby goed vast. Maar zo lijkt het dan wel.
Let er bij dit spelletje wel op dat je kindje eraan toe is. Je kunt het ook bij rustig en zachtjes op en neer hobbelen houden. Hoe ouder je kindje is, hoe beter ontwikkeld en hoe meer je ermee kunt.
Is jouw kindje al wat ouder? Dan vind je hier het leukste speelgoed vanaf 1 jaar.
1 reactie op “Spelen met je baby: 6 – 9 maanden”
Reageren is niet mogelijk.