Spelen met je baby: 3 – 5 maanden

spelen baby 3 4 5 maanden

Spelen met je baby is hartstikke leuk. Maar hoe speel je met een baby van 3 maanden? Of 4 of 5 maanden? Eerder deelde ik al speeltips voor baby’s tot 2 maanden. En nu dus tips voor deze leeftijdsgroep. Want wat kun je eigenlijk met een baby doen? En hoe stimuleer je hun ontwikkeling?

Zo speel je met een baby van 3 tot 5 maanden

Omdat ik wel pedagogisch aangelegd ben maar dan vanaf de leeftijd van 4 jaar had ik geen antwoord op die vragen en ben ik gaan rondneuzen op internet. Ik las blogs, websites en stelde vragen aan moeders met kinderen. Daaruit kwamen een heleboel leuke ideeën en het leek me dan ook leuk en handig om mijn favoriete dingen te delen met jullie.

Er zullen namelijk meer moeders zijn die het soms gewoon even niet weten. En dan is het altijd handig als je wat leuke ervaringstips krijgt van een andere moeder die in hetzelfde schuitje heeft gezeten! Vandaag behandel ik het spelen met je baby van 3 – 5 maanden.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Motorische spelletjes met een baby

In deze drie maanden ontwikkelen de kindjes zich heel snel. Kunnen ze met 3 maanden amper een speeltje volgen, of alleen heel langzaam van links naar rechts. Met 5 maanden kunnen ze al ononderbroken speeltjes volgen. Biedt ze dan ook speeltjes aan die ze kunnen pakken met hun handjes. Ze zullen de speeltjes aan kunnen pakken en steeds langer vasthouden. Op een gegeven moment gaan ze er ook mee rammelen en gooien!

Wat ook een leuk spelletje is, dat is afzetten en pakken. Leg je kindje op de buik (eventueel met een opgerolde handdoek onder de buik) en leg een speeltje net buiten zijn bereik. Buig de beentjes een beetje en zet je handpalmen tegen de onderkant van de voetjes. Houd een beetje tegendruk zodat je kindje zich kan afzetten om zo bij het speeltje te komen. Zodra je kindje bij het speeltje is wordt dan enthousiast en laat hem ermee spelen. Leg het speeltje niet direct weer verder weg want zo ontmoedig je jouw kindje!

spelen met je baby van 3 tot 5 maanden
Spelen met je baby

Speel vliegertje! Wanneer je kindje het hoofdje al goed rechtop kan houden kun je ook met je kindje vliegertje spelen. Fay schatert altijd van het lachen als we dat met haar doen. Zelfs als we een “schijnbeweging” maken dan begint ze al te lachen… Zorg er wel voor dat je dit niet doet direct na het eten.. Wil je schoon blijven *wink*.

Kindjes in deze leeftijd (in welke leeftijd eigenlijk niet) houden ook enorm van ergens tegenaan trappen. Je kunt bijvoorbeeld een lichte bal of een ballon aan een touwtje hangen en boven de beentjes hangen. Je kindje zal dan proberen om ertegenaan te schoppen. Ja meisjesmama’s, ook de meisjes!

Trappelen in het water. Wat Fay zelf ook erg leuk vind is trappelen in bad. De grootste pret heeft ze als ze papa en mama nat maakt, vooral als we dit dan ook “verontwaardigend” zeggen. “Wat doe je nou Fay? Maak je mama nat?” Die oogjes beginnen helemaal te glimmen als ze weer wat water uit het bad spettert!

Sociaal spelletje + verbale ontwikkeling

Laat je kind zitten op je schoot zonder hoofdondersteuning. Het leukste is dan natuurlijk als je er dan ook nog een boekje bij pakt en samen gaat lezen. Dan stimuleer je jouw kindje op allerlei gebieden. Fay is echt gek op boekjes lezen, boekjes eten vind ze ook erg leuk om te doen trouwens.

Spiegelbeeld. Wat kindjes ook altijd erg interessant vinden is hun eigen spiegelbeeld. Daar snappen ze natuurlijk helemaal niks van. Ik ga regelmatig met Fay voor een grote lange spiegel staan en vertel haar dan wie ze ziet. Fay reikt dan naar “dat andere kindje” en slaat met haar handjes op de spiegel. Ze wil erheen, maar dat lukt niet. Je kunt ook een soort van verstoppertje oftewel kiekeboe spelen met een spiegel. Door een kleinere spiegel voor je kindje te houden en de eigen spiegelbeeld te laten zien en daarna jouw spiegelbeeld te laten zien.

baby 3 tot 5 maanden spelen
Spelen met je baby

Ontdekken en brabbelen. Wat wij heel erg vaak doen is boven ons kindje hangen met het hoofd en haar ons laten ontdekken. Ze streelt, aait, slaat en krast dan onze gezichten, ze ontdekt het met haar mond (wij noemen dat kusjes haha) en ze trekt aan mijn haar. Ondertussen kletsen we met haar en zij brabbelt terug. Ook kietelen we haar door in haar nekje te blazen en aangezien we dat nu al zo vaak gedaan hebben doet ze dit nu ook bij ons! Erg leuk om dat nabootsen te zien…

In een volgende blog zal ik spelen met je baby: 6-7 maanden behandelen.

9 reacties op “Spelen met je baby: 3 – 5 maanden

Reageren is niet mogelijk.