Sparen? Zo pakken wij dat aan!

Sparen. Sommige mensen kunnen dat enorm goed en anderen hebben er meer moeite mee. Ik hoor eigenlijk in beide categorieën thuis. Ik kon vroeger namelijk echt heel goed sparen. Maar nu vind ik het toch iets meer een uitdaging. Of eigenlijk heel eerlijk gezegd: we spaarden vrijwel niet de afgelopen jaren. Toch is daar per 1 januari verandering in gekomen en nu sparen we wekelijks.. 

Hand op de knip

Vroeger kon ik enorm goed sparen. Ik had geen spaardoelen ofzo, maar ik vond het zonde om geld uit te geven. Sparen voor later, dát vond ik belangrijk. En dat is het natuurlijk ook wel maar bij mij ging het erg ver. En achteraf gezien vind ik het eigenlijk best jammer dat ik zoveel dingen niet gedaan heb om maar te kunnen sparen.

Al heb ik er uiteindelijk wel mooi mee op Aruba kunnen wonen en heb ik deels onze bruiloft ermee kunnen betalen. Dus elk nadeel heeft ook zijn voordeel.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Budgetteren

De manier waarop ik veel spaarde was door te budgetteren. Ik gaf mezelf een bedrag van €50,- in de week en als dit op was.. Dan had ik pech. Kon ik niet meer mee op stap of kleding kopen of.. Ik week dan ook niet af van deze “regel”. Ook al had ik nog zoveel geld op de rekening en had ik bij wijze van al €300,- gespaard. Ik deed het niet. Heel gedisciplineerd natuurlijk, maar zoals ik al eerder zei: soms ook wel zonde.

Ik was ook geen meisje wat merk kleding droeg, ik rookte niet, had geen honderd paar aan schoenen of vele tassen. Nee ik gaf eigenlijk liever geen geld uit aan mezelf. Dat heeft natuurlijk ook te maken met mijn eigenbeeld van die tijd, maar goed dat is een ander verhaal.

Niet sparen

Eigenlijk vanaf het moment dat ik voor het eerst zwanger raakte is heel dat budgetteren opeens verdwenen. Ik weet niet wat die hormonen met mij gedaan hebben maar opeens heb ik een gat in mijn hand. We gingen dan ook van maandelijks sparen naar opeens helemaal niet sparen. Behalve als we een mazzeltje hadden dan ging dat op de spaarrekening.

Wat ik overigens wel nog had/heb is dat wanneer er geld op de spaarrekening staat ik daar niet zo makkelijk aan kom. Dat scheelt dan wel, ik denk altijd drie keer na voordat ik er geld af haal.

Sparen? Zo pakken wij dat nu aan!

Maar omdat de spaarrekening toch langzamerhand aan het slinken is en ik voor de kinderen toch echt geld apart wil zetten zijn we weer begonnen. Dat we nu weer sparen hebben we eigenlijk te danken aan mijn schoonmoeder die ons met kerst een handig spaarsysteem gaf.

Spaarbingo: een 52 weken spaar challenge

We kregen spaarbingo. Dit is een 52 weken spaar challenge waarbij je elke week dus geld apart zet. Elke week is het een ander bedrag en het loopt op van een laag naar een hoog bedrag. Je hebt deze spaarbingo met verschillende bedragen en zo kun je dus ook verschillende spaardoelen creëren.

spaarbingo spaar challenge

Zo hebben wij nu drie spaarbingo kaarten en dus ook drie spaardoelen. Zo sparen wij een bedrag voor Carnaval (2019), om samen een weekendje weg te gaan en voor de kinderen. Het bedrag voor de kinderen is dit keer het hoogst. Maar grote kans dat als het dit jaar goed gaat met sparen we ervoor kiezen om een lager bedrag te doen.

Hoe het eigenlijk moet en hoe wij het doen

Het is eigenlijk de bedoeling om bovenaan te beginnen en dan elke week een bedrag af te strepen. Maar wij doen het iets anders. Met het grootste spaardoel, de kinderen, kijken we per maand hoeveel we kunnen missen van de grote hoop en dan plannen we wekelijks een bedrag in voor die maand. In januari kozen we alle hoogste bedragen (van €48,- tot en met €52,-) en in februari worden dat de laagste bedragen (€1,- tot en met €5,-) in verband met Carnaval en Fay haar verjaardag.

Bij de andere spaardoelen gebruiken we de zegelboekjes van de Jumbo om te sparen en wanneer we toevallig eens kleingeld in onze portemonnee hebben. We bekijken dit niet elke week, maar kijken naar wat we aan boekjes en kleingeld hebben (elk zegel boekje is €26,-) en welke bedragen we daarmee kunnen afstrepen. Zo hebben we voor het ene doel tot en met week 8 al afgestreept en gespaard en voor het andere doel tot en met week 11. Zodra we weer een boekje inleveren of aan het einde van de maand kleingeld over hebben strepen we weer wat af.

Bevalt het ons?

Tot nu toe bevalt het ons heel erg goed. Ik ben super blij dat we op deze manier toch sparen en we kunnen zo ook zelf kiezen wat we kunnen missen. De ene maand is nu eenmaal financieel drukker dan een andere maand. Ik hoop dan ook dat we dit het gehele jaar vol kunnen houden want dat betekent dat we dan in totaal bijna €2500 euro hebben gespaard.

Spaarbingo - sparen? zo pakken wij dat aan

Sparen jullie? En op welke manier?

18 reacties op “Sparen? Zo pakken wij dat aan!

 • Grappige manier van sparen zo met die spaar bingo.

  Ik koop sowieso altijd de zegels van Albert Heijn en Vomar. Dat zijn mijn stiekeme spaarpotjes. En ik probeer elke maand een bedrag te sparen.

 • Wat een goed idee :-). Ik spaar wat ik over heb. Meestal helaas dus geen vast bedrag. ik zou wel willen. Dus dit is een handig systeem :-).

 • Wij zetten elke maand een vast bedrag op onze spaarrekening, maar wanneer we een maand met vele uitgaven hebben, halen we daar wel weer wat van af.
  Tevens sparen we voor de kindjes, elke maand een vast bedrag. Gaat automatisch.

 • Wij sparen automatisch een vast bedrag voor de kids en onszelf op het moment dat het loon binnen komt. Daarna reken ik uit wat we over zouden kunnen houden die maand en spaar ik dat ook. Wanneer we te weinig hebben halen we het wel weer van de spaarrekening af, maar dat is meestal minder dan we er op gezet hebben. En dat doen we pas als het echt nodig is.

  Komende tijd kunnen we flink minder sparen, want dubbele lasten ivm ons nieuwbouwhuis. Helaas. Maar dat betekent wel, dat we op het moment dat we verhuisd zijn in het najaar, we onze huur die we nu betalen overhouden. Plan is omdat in ieder geval de eerste tijd gewoon af te blijven schrijven automatisch, maar dan niet naar de verhuurder, maar naar onze eigen spaarrekening. ?

  Leuke manier van sparen, die bingo! Ik ken het inderdaad. Zo heb je ook een versie dat je in week 1 1 euro spaart, langzaam oplopend naar in week 52 52 euro.

  • Klopt José, die gebruiken wij ook.. Hebben drie verschillende spaarbingo’s alleen die staat toevallig niet op de foto haha. Maar dat is inderdaad onze “kinderen spaarbingo”, voor op hun spaarrekening.

 • Wij sparen zegels van de Jumbo, boeken automatisch maandelijks een bedrag naar onze spaarrekening en de spaarrekeningen van de kinderen en er gaat ook standaard een bedrag naar de spaarrekening na het ontvangen van loon.

  Verder leef ik met weekgeld voor mijn boodschappen en eventuele uitjes. Wat over is gaat ook weer in een potje. Willen we dan een x iets doen wat meer kost dan dat ik heb voor die week, dan kunnen we dat eerst daar van doen. Ik heb niet de discipline om het niet te doen als het niet past. Dan heb ik ineens extra weekgeld 😉
  Het kleingeld uit de portemonnee gaat wekelijks in en spaarpot.

 • Wat een ingewikkeld systeem. ?
  Bij ons wordt er automatisch geld naar de spaarrekening overgemaakt als er vlak voordat mijn salaris gestort wordt genoeg op de rekening staat. Maximaal 500 euro naar de spaarrekening er blijft altijd minimaal 250 op de betaalrekening. Zo heb ik er geen omkijken naar en meestal lukt het ook wel om die 500 per maand te sparen.

  • Ingewikkeld? Vind er niks ingewikkelds aan haha. Wij kunnen niet zoveel sparen als jij en soms is zelfs een euro al veel. Dus dan is dit een fijne manier 🙂

  • Gaat ook niet om het bedrag, maar ik vind het systeem van automatisch sparen als je bankrekening het toelaat heel prettig. Heb er zo geen omkijken naar.

 • Goede manier! Zeker omdat je het in doelen gesplitst hebt en elke week kunt kijken wat je kunt missen voor welk doel.
  Wij sparen mijn salaris voor het grootste deel voor ons pensioen aangezien we dat zelf moeten sparen.

 • kan je me vertellen waar in een afbeelding kan vinden van de spaarbingo?
  wil het ook graag gaan doen maar ik kan alleen maar met euro vinden

Reageren is niet mogelijk.