Sparen voor de zomervakantie

Hoe doen die anderen dat toch? Juist omdat ik het zelf altijd heel erg interessant vind om te lezen hoe iemand bijvoorbeeld spaart voor een vakantie kwam ik op het idee om er zelf ook weer eens over te schrijven. Over een aantal maanden breekt de zes weken durende zomervakantie weer aan en nadat we vorig jaar dus niet op vakantie zijn geweest gaan we dit jaar wel weer. Maar hoe betalen we dat? Het is niet zo dat we dat geld zomaar hebben liggen, daar moet echt voor gespaard worden. In deze blog vertel ik hoe wij dat voor deze specifieke vakantie hebben aangepakt.

Een vakantie is een luxe

Voor ons voelt op vakantie gaan echt als een luxe. Het is niet vanzelfsprekend voor ons dat we op vakantie kunnen. Toch zijn we, met uitzondering van vorig jaar toen we thuis in een hangmat lagen, nog elk jaar met de kinderen op vakantie geweest. Ik geef toe dat we daarin erg veel geluk hebben gehad en vooral ook hulp. Zo zijn we ooit naar Italië op vakantie geweest en dat kon omdat we de stacaravan waarin we verbleven niet zelf hoefden te betalen. Tenminste voor de helft van het verblijf. Daarnaast kregen we van die samenwerkingspartner ook nog een bedrag voor de reiskosten. Al met al veel geluk en hulp dus.

Tijdens andere vakanties konden we een ophaalpakket van het bedrijf van mijn ouders meenemen. Zo hoefden we dan alleen de kampeerplek te betalen en de reiskosten. Het ene jaar waren die reiskosten wat hoger omdat we bijvoorbeeld naar Spanje reden en een ander jaar bleven we in Nederland dus kostte het niet zoveel. Dat was overigens nog in de tijd dat benzine niet zo duur was. Uiteraard moesten we dan nog steeds sparen voor de vakantie, maar in ieder geval niet zoveel dan wanneer we zelf het verblijf hadden moeten betalen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ook dit jaar hebben we hulp

Ook dit jaar hebben we weer wat hulp en geluk. We zijn namelijk twee jaar geleden begonnen met sparen voor Disneyland Parijs. Daar wilden we heel graag heen met onze kinderen. Het was de bedoeling om in 2021 te gaan maar dat hebben we uitgesteld door de maatregelen in het park. Dit jaar hadden we kunnen gaan, maar we stonden voor een keuze. We konden of een paar daagjes naar Disney of we konden een aantal weken in de zomervakantie op een camping staan.

Nadat we vorig jaar zes weken thuis hebben gezeten besloten we dat dit jaar niet te willen. De keus viel dus op de zomervakantie. Het geld wat we al opzij hadden gezet voor Disney (wat overigens nog niet het totaal bedrag was wat we ervoor nodig hebben) besloten we nu te gebruiken voor de zomervakantie.

Sparen voor de vakantie

Alhoewel we een vakantie als luxe zien hoeven wij niet in een luxe all inclusive hotel te verblijven. Wij vinden een camping net zo leuk en misschien nog wel leuker. Dus dat we ook dit jaar voor een camping zouden gaan dat stond al vast. Het werd uiteindelijk camping De Achterste Hoef omdat we daar vorig jaar in de meivakantie zo’n hele fijne ervaring hebben gehad. Het is echt een familiecamping en met onze twee kinderen dus perfect voor drie weken. Ook mogen we van mijn ouders weer een tent lenen inclusief alle spullen die nodig zijn dus het verblijf en de plek was al snel geregeld.

Als we kijken naar het geld wat we al gespaard hadden voor de vakantie kunnen we daar in ieder geval de camping mee betalen. En dan houden we nog zo’n €400 over om uit te geven tijdens de vakantie periode. Normaliter zou het gehele bedrag naar de camping gaan maar aangezien dit een samenwerkingspartner van ons is hebben we korting gekregen. Daar wil ik wel graag eerlijk over zijn. Die €400 die we nu over hebben is nog niet genoeg om die drie weken door te komen. Dat zou overigens wel kunnen, maar wij willen ook graag lekker ergens kunnen lunchen of uit eten als we daar zin in hebben. Plus we zullen ook diverse uitstapjes maken. En ook dat kost wel eens geld.

Uitgaven op de vakantiebestemming

Juist voor dat dagbudget moeten wij nog even wat sparen. Onder het dagbudget vallen dingen zoals boodschappen voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Voor terrasjes, ijsjes die je koopt, de broodjes die je in het campingwinkeltje haalt, de entreetickets voor musea en pretparken, de benzine die je kwijt bent wanneer je ergens heen gaat, de etentjes in restaurants die je verkiest boven een zelfbereide maaltijd. De frietjes die je haalt, enzovoort.

Daarom hebben we ook een gemiddeld dagbudget voor onszelf ingesteld. Namelijk €50 per dag wat voor drie weken dus €1050 betekent. We zullen niet elke dag die €50 uitgeven maar de ene dag geven we wellicht een tientje uit terwijl we tijdens een uitje of etentje tegen de €100 kwijt zijn. We hebben dus officieel nog zo’n €650 te sparen. Normaliter zouden we dat doen door bijvoorbeeld een kofferbakverkoop (die er overigens wel aankomt maar dus een andere bestemming krijgt qua opbrengst), maar dit jaar hebben we het makkelijk. Mijn man krijgt namelijk gewoon vakantiegeld en dat kan dus volledig naar dit budget én ik heb besloten om de helft van mijn winst in het eerste half jaar aan het vakantiepotje toe te voegen. Alles wat dan overblijft aan het einde gaat weer in het Disney potje. Want daar willen we toch echt ooit weer eens heen.

Spaar jij voor een vakantie? En zo ja, hoe?