Dit zijn onze spaarpotjes in 2023

In een tijd van kosten die alsmaar hoger worden en een grote inflatie is sparen misschien niet iets wat bovenaan je lijstje staat. Veel mensen kunnen niet eens meer sparen. Wij hebben tot nu toe het geluk gehad dat dit wel kon, al was het telkens maar een beetje. Ook voor dit jaar hebben wij weer spaardoelen. Er zijn een aantal vaste spaarpotjes en dit jaar hebben we er ook een aantal tijdelijke bij.

Onze (digitale) spaarpotjes en spaardoelen

Er is een tijd geweest dat wij ook niet konden sparen. Of eigenlijk kan ik beter zeggen, we spaarden niet. Want ik weet zeker als we ons best hadden gedaan de financiën wat meer op orde te hebben dan hadden we vast ook kunnen sparen. Inmiddels hebben we de boel wat meer op orde, al is er altijd ruimte voor verbetering. Dus de spaardoelen werden weer tevoorschijn gehaald en ook vulden we onze spaarpotjes aan

Onvoorziene kosten

We hebben eigenlijk drie vaste spaarpotjes. Het ene potje is voor onvoorziene kosten zoals een dierenarts rekening, de auto die een apk nodig heeft, de wasmachine die kapot is (even afkloppen, ik hoop dat dit niet gebeurd) enzovoort. In dit potje gaat elke maand €50. Voorheen was dat nog €25 maar sinds 2022 hebben we het verhoogd. Er ging namelijk veel uit en bleef nog maar weinig over. Even aanvullen dus.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Spaarrekeningen voor de kinderen

Daarnaast hebben we ook nog twee spaarpotjes voor de kinderen. Dit zijn echt spaarrekeningen die we geopend hebben na hun geboorte en die voor later zijn. Wat we precies met dit geld gaan doen weten we nog niet, maar je kunt het maar alvast hebben. Elke maand gaat er €15 naar hun spaarrekening.

Reserve potje

Sinds dit jaar hebben we ook een reserve potje. Dit potje hopen we eigenlijk nooit te hoeven gebruiken maar is er in het geval van nood. We hadden het dus ook een nood potje kunnen noemen. Op deze spaarrekening storten we geld voor het geval ik met mijn bedrijf niet voldoende verdien om mezelf uit te betalen. Hetgeen ik bijdraag met mijn bedrijf (waar deze blog een groot onderdeel van is) hebben we wel echt nodig om alle rekeningen te kunnen betalen. Mocht het wat slechter gaan met mijn bedrijf of ik raak voor een bepaalde tijd uitgeschakeld hebben we hier een reserve potje.

Disneyland Parijs & een nieuwe bank

Het spaarpotje van Disneyland Parijs hebben we al een tijd. Maar onze wens is om dit jaar eindelijk te kunnen gaan. Er staat al een hoop op, maar ik wil liever ruimer zitten dus we sparen nog even door. Daarnaast hebben we sinds dit jaar ook een potje voor een nieuwe bank. Onze bank was al tweedehands toen we hem kochten en er zit nu ook al een scheur in. Op andere plekken zien we ook dat hij kapot aan het gaan is, dus dit is ook wel noodzaak. Plus we zijn gewoon uitgekeken op dat ding.

Zo worden de potjes gevuld

Onze vaste potjes worden maandelijks bijgevuld, echter zijn er dus ook een aantal potjes waarbij dit niet gebeurd. Die vullen we op een andere manier. In het reserve potje zit al een klein bedrag omdat we eind december toen mijn man zijn salaris kreeg nog geld over hadden van de afgelopen maand. Dit bedrag hebben we direct over gemaakt naar het reserve potje. Dit willen we elke maand zo doen. Kijken of er nog een bedrag over is en dit overmaken naar dat potje. Of het nu €10 is of €200. Alle beetjes helpen.

De spaarpotjes voor Disneyland en de nieuwe bank worden gevuld aan de hand van extra’s die we krijgen. Denk hierbij aan de eindejaarsuitkering die mijn man eind december voor het eerst kreeg. Dit bedrag hebben we mooi verdeeld over diverse potjes. En ook wanneer ik bijvoorbeeld mijn winst aan mezelf kan uitkeren gaat dat bedrag naar een of beide potjes.

Het enige wat ik eigenlijk nog wil is dat we een potje maken voor leuke dingen. Dus de uitjes met de kinderen, maar ook bijvoorbeeld een weekendje weg met mijn man. Hier hebben we nog geen potje voor, dus ik moet even bedenken hoe en of we deze er ook nog bij kunnen doen.

2 reacties op “Dit zijn onze spaarpotjes in 2023

  • Wij hebben eigenlijk altijd gespaard, soms was het naar 25 of 50 euro maar er ging iedere maand iets naar de spaarrekening. Nu sparen we heel veel in totaal 1000 euro per maand. Daarvan gaat het 700 euro naar het spaardoel huis (we zijn aan het sparen voor een aanbouw van 14m2, ook de eindejaarsuitkeringen en vakantiegeld wordt volledig in dit spaardoel gestopt), 100 euro gaat naar potje dierenarts en 200 euro naar potje onvoorzien, dat laatste potje laten we oplopen tot zo’n 2000 euro, is dat bereikt dan gaat de 200 euro ook naar het potje huis.

Reageren is niet mogelijk.