5x heerlijke slowcooker recepten voor tijdens de kerst

slowcooker recepten kerst

Terwijl de kerstboom schittert en de kaarsen branden, zetten we met liefde de slowcooker aan voor een heerlijke maaltijd. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er tijdens de feestdagen zin om urenlang in de keuken te staan? Daarom hier een aantal heerlijke slowcooker recepten voor tijdens de kerst. Zo zet je toch iets bijzonders op tafel zonder dat het je heel veel tijd kost.

Slowcooker recepten voor kerst

In deze blog deel ik mijn favoriete slowcooker recepten voor de kerst. Dus laat je keukenschort liggen, want die heb je niet nodig. Jij kan lekker met een glas bubbels samen met je dierbaren proosten op het leven, terwijl het kerstgerecht langzaam gaart in de slowcooker.

Varkenshaas met rode portsaus uit de slowcooker

Wij eten zelf niet zo vaak varkenshaas. Ten eerste omdat de kinderen het niet zo lekker vinden en ten tweede omdat het toch vaak duurder vlees is. Wij bewaren het dus voor speciale gelegenheden zoals de kerstdagen. Deze variant van een varkenshaas uit de slowcooker is er dan ook speciaal voor de volwassenen.

Ingrediënten:

  • 3 varkenshaasjes
  • bosuitjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 300 ml rode port
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 0.25 Runderbouillon blokje
  • 100 ml Water

Bereidingswijze:

Snijd de bosuitjes in kleine ringetjes en pers de knoflook. Bak de varkenshaasjes even kort aan en snijd er dan gelijkmatige medaillons van. Normaliter bak ik mijn vlees nooit aan, maar zo krijgt hij wel een mooi bruin korstje. Leg onderop in de slowcooker de bosui ringetjes en de knoflook en leg de varkenshaas medaillons er bovenop.

Voeg dan de laurierblaadjes toe (het liefst in een thee ei zodat je ze er op het eind ook weer makkelijk uit kunt halen). Maak van de 100 ml water en het bouillonblokje bouillon en voeg deze samen met de port toe. Leg de takjes tijm bovenop.

Laat de varkenshaas ongeveer 4 uur op de ‘low’ stand in de slowcooker en daarna is hij klaar!

Kiprollades met knoflook aardappels en broccoli

Als het gaat om slowcooker recepten voor de kerst dan is dit wel een van de winnaars. Dit gerecht is echt om van te smullen, zelfs de kinderen zijn er groot fan van. Het is dan ook heel erg makkelijk om te maken. Het meeste werk is het maken van de knoflook aardappels.

De kiprollade koop ik zelf kant en klaar in de supermarkt. Deze is dan al lekker gekruid dus daar hoef ik verder niets aan te doen. Ik leg hem op een bedje van wat uien in de slowcooker en zet hem dan 4 uur op low.

Wat de aardappels betreft koop ik altijd van die kleine krieltjes met schil. Deze zijn nog niet voorgekookt dus dat doe ik altijd zelf ongeveer een kwartier. Ondertussen vul ik een kommetje met olie en flink wat knoflook, zout, uienpoeder en een klein beetje paprikapoeder. Zodra de aardappelen voorgekookt zijn smeer ik ze in met de knoflook olie. Even een half uur in de koelkast en daarna gaat hij voor ongeveer 25 minuten in de oven. Tussendoor even een keer omscheppen en daarna is het klaar.

Serveer dit alles met broccoli, erwtjes en/of appelmoes en je kerstgerecht is klaar.

Boeuf Bourguignon uit de slowcooker

De Boeuf Bourguignon is een geliefd recept, een Franse klassieker die de feesttafel betovert. Ontdek samen met mij de kunst van slowcooking en geniet tijdens de feestdagen van een warme kom rijke smaken en gezelligheid.

Ingrediënten:

  • 3 uien of 6 sjalotjes
  • 1 winterpeen 
  • 400 gram champignons
  • 800 gram riblappen
  • roomboter
  • 200 gram spekreepjes
  • 150 ml rode wijn
  • 200 ml bouillon (rundvlees)
  • 8 gram tijm
  • 3 laurierblaadjes

Bereidingswijze:

Snijd de winterpeen, uien en champignons in plakjes. Smelt wat roomboter in een pan en bak daarin het vlees rondom bruin. Leg daarna het vlees onderin de slowcooker en bak in hetzelfde vet als het vlees de groenten en spekreepjes. Blus af met de rode wijn. Daarna doe je alles in de slowcooker en voegt hier ongeveer 200 ml bouillon aan toe.

Zet de slowcooker op de ‘low’ stand voor 8 uur en na die tijd heb je een heerlijke Boeuf Bourguignon. Dit is heerlijk met aardappelpuree. Met recht een heerlijk slowcooker recept voor de kerst.

Hammetje met honing mosterd saus en witlof met ham en kaassaus

Om je vingers bij af te likken zo lekker vind ik dit recept voor tijdens de kerstdagen. Dat het dan ook nog heel makkelijk in de slowcooker gemaakt wordt is een extra pluspunt. Voor het groente gerecht heb je overigens de oven nodig. Maar dat is dan ook wel weer handig want zo kun je het beide tegelijk klaar maken en heb je niet twee slowcookers nodig.

Ingrediënten:

  • 500-700 gram beenham
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels dijon mosterd

Bereidingswijze:

Roer de honing, basterdsuiker en dijon mosterd door elkaar. Pers de teentjes knoflook en roer deze ook door het mengsel heen.

Smeer de beenham in met driekwart van de saus en leg de beenham onderop in de slowcooker. Zet de slowcooker op de ‘low’ stand en laat hem ongeveer 3 uur garen. Zorg dat de kerntemperatuur van het vlees op 65°C zit.

Wanneer de beenham klaar is leg je hem op een ovenplaat (met bakpapier eronder) en grill je hem nog voor ongeveer 10 minuten in de oven. Wanneer dit klaar is haal je de beenham eruit, leg je hem op aluminiumfolie om te rusten en schenk je er vlak voor het serveren de rest van de saus overheen.

Voor de witlof met ham en kaassaus gebruik ik het recept van Miljuschka.

Stoofperen met draadjesvlees en aardappelkroketjes

Voor dit gerecht gebruik je twee keer de slowcooker. Een van de fijne dingen aan een slowcooker is, dat je bepaalde gerechten van te voren al kunt klaar maken. Zoals in dit geval de stoofperen, maar ook het draadjesvlees.

Voor de draadjesvlees uit de slowcooker heb ik zelf een heel fijn recept op deze site staan. Deze kun je gebruiken om je kerstmaaltijd te maken. Er zijn echter heel veel varianten dus kijk naar wat jij lekker vindt.

Het recept voor de stoofperen staat er echter nog niet op, dus daarom vertel ik je hieronder wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dit bereid.

Ingrediënten:

  • 1 kilo Gieser Wildeman peren
  • 200 ml zwarte bessensap
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker of gewone suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje

Bereidingswijze:

Schil de stoofperen en snijd ze door de helft. Je kunt ze ook heel laten als je het mooi wilt opdienen, maar ik vind het fijner en lekkerder om ze door de helft te doen. In meerdere stukken kan natuurlijk ook.

Leg ze vervolgens in de slowcooker en giet hierbij de bessensap en het water. Strooi daar dan de suiker overheen, voeg de kaneelstokjes, kruidnagels en het laurierblad toe en je kunt de slowcooker aanzetten. Ik zet hem altijd op de ‘low’ stand en dan voor ongeveer zes uur. Je kunt na vijf uur al kijken of de peertjes al zacht genoeg zijn.