Een slowcooker: aanrader of niet?

slowcooker aanrader en recepten

In de wereld van gemakkelijk koken wint de slowcooker steeds meer terrein. Maar is het echt een aanrader? Met zijn langzame, langdurige bereiding belooft de slowcooker sappige en smaakvolle gerechten zonder al te veel moeite. Nadat ik de aanschaf jaren uitstelde heb ik inmiddels al een aantal jaar een slowcooker in huis. Is de slowcooker een must-have voor elke keuken of een overbodige luxe? Ik vertel het je in deze blog plus ik verwijs je naar een aantal lekkere recepten voor de slowcooker.

Wat is een slowcooker?

Er gaan diverse benamingen rond, namelijk een slowcooker maar ook een Crock Pot. Echter is Crock Pot de naam van een merk. Het is het eerste merk dat slowcookers is gaan produceren, maar inmiddels zijn er alweer zoveel merken bij zoals Russell Hobbs maar ook Silvercrest. Dat laatste merk wordt bij de Lidl verkocht en daar heb ik dus ook mijn slowcooker vandaan.

Een slowcooker gaart het voedsel (zoals de naam al doet vermoeden) heel erg langzaam. Het werkt op elektriciteit dus je kunt in de ochtend alle ingrediënten in de pan doen en na je werk is het eten klaar. Het belangrijkste om te weten is dat het voedsel nooit het kookpunt zal bereiken. De temperatuur van de slowcooker blijft altijd onder de 100 graden.

slowcooker aanrader of niet?

Waarom een slowcooker?

De reden dat ik graag een slowcooker wilde is omdat ik het heerlijk vind om te eten en om te koken, maar het kost me altijd zoveel tijd. Terwijl je met een slowcooker alleen voor de ingrediënten hoeft te zorgen en het apparaat doet de rest van het werk. Daarnaast is het langzaam laten garen van voedsel ook erg goed voor het behoud van alle smaak en dingen zoals vitamines en mineralen. Ook heb je geen extra vet nodig zoals boter of olie om je eten in te bereiden. Wat ook weer scheelt.

Wat kun je ermee maken?

Met een slowcooker kun je een heleboel heerlijke gerechten bereiden. Denk aan smaakvolle rundvleesstoofschotels, stoofpotjes met kip of vegetarische varianten met bonen en groenten. Of aan heerlijke hartverwarmende soepen zoals pompoensoep, tomatensoep, kippensoep of erwtensoep. Ook langzaam gegaard vlees dat zo mals is dat het gemakkelijk uit elkaar valt kun je heel makkelijk maken met de slowcooker. Denk bijvoorbeeld aan een lekker broodje met pulled pork of heerlijke pulled chicken.

Je kunt ook authentieke Indiase curry’s maken met verschillende vlees- of groentesoorten of een van mijn favorieten: pinda kip! Die laatste maak ik altijd in grote hoeveelheden zodat we met velen ervan kunnen eten of ik het juist in de diepvries kan leggen voor drukke dagen. Kip is bij ons sowieso een van de favoriete ingrediënten voor in de slowcooker, het wordt er zo lekker mals van. Vandaar ook dat mijn kippenbouten uit de slowcooker hier een groot succes zijn.

lekkere gerechten uit de slowcooker

Alhoewel ik hem soms lange periodes niet gebruik zijn er ook altijd periodes waarin ik hem bijna elke dag gebruik. Ik kan en wil dus echt niet meer zonder de slowcooker. Vandaar dat ik de slowcooker een echte aanrader vind. Mocht jij er nu ook eentje willen aanschaffen, er zijn vele soorten slowcookers in allerlei soorten en maten. En welke de ‘beste’ is dat is toch heel persoonlijk. Wij zijn niet merkvast dus kozen voor een Silvercrest die je momenteel bij de Lidl niet meer kunt kopen maar wel nog bij bol.com

Heb jij al een slowcooker in huis?