Slimme trucs om je kleding langer mee te laten gaan

Slimme tips om je kleding langer mee te laten gaan

Ontdek hoe je de levensduur van kleding kunt verlengen met deze slimme tips! Van het kiezen van duurzame stoffen tot het toepassen van speciale wasmethoden, leer hoe je de favoriete outfits van jezelf en de kinderen langer mooi en draagbaar kunt houden. Bespaar geld en verminder de impact op het milieu terwijl je tegelijkertijd de garderobe van jouw gezin beschermt. Lees verder!

10 tips om je kleding langer mee te laten gaan

1. Sorteer je wasgoed

Een van de eerste stappen om je kleding langer mee te laten gaan, begint al voordat je het in de Bosch wasmachines stopt. Sorteer je wasgoed op kleur en stof. Donkere en lichte kleuren kunnen het beste apart worden gewassen om te voorkomen dat kleuren doorlopen. Daarnaast is het belangrijk om delicate stoffen zoals zijde en wol apart te wassen om schade te voorkomen.

2. Gebruik het juiste wasmiddel

Kleding moet gewassen worden. Echter bij elke wasbeurt is de kans groot dat de kleding er steeds minder goed uit gaat ziet. Daarom is het belangrijk om het juiste wasmiddel te kiezen. Ga voor een mild wasmiddel dat geschikt is voor diverse stoffen. Het is raadzaam om agressieve bleekmiddelen te vermijden, tenzij strikt noodzakelijk. Als je gekleurde kleding wilt wassen, is een wasmiddel met kleurbescherming een verstandige keuze om vervaging te voorkomen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

3. Let op de wastemperatuur

Hoewel warm water soms nodig is om hardnekkige vlekken te verwijderen, is het beter om over het algemeen te kiezen voor een lagere wastemperatuur. Hoge temperaturen kunnen de vezels van je kleding beschadigen en krimp veroorzaken. Daarnaast is het ook nog beter voor het milieu en de portemonnee om met een lagere temperatuur te wassen.

4. Behandel vlekken direct

Vlekken op je kleding kunnen blijvende schade veroorzaken als ze niet onmiddellijk worden behandeld. Zorg ervoor dat je direct actie onderneemt zodra je een vlek ontdekt. Dep voorzichtig met een vlekverwijderaar of een milde zeep en vermijd wrijven, omdat dit de vlek kan verspreiden. Was het kledingstuk vervolgens zo snel mogelijk. Dit kan in de wasmachine zelf of gewoon met een handwasje.

5. Keer kleding binnenstebuiten

Een simpele maar effectieve truc om je kleding te beschermen tijdens het wassen, is het binnenstebuiten keren van je kledingstukken. Hierdoor worden de buitenkanten van de kleding minder blootgesteld aan wrijving en direct contact met andere stoffen, waardoor slijtage wordt verminderd.

6. Kies voor een zachte droogcyclus

Hoewel het handig is om je kleding in de droger te doen, kan het ook schadelijk zijn voor je kleding. Kies er daarvoor liever voor om de kleding op te hangen en te laten drogen aan de lucht.

7. Investeer in goede kledinghangers

Het juiste type kledinghangers kan een wereld van verschil maken voor het behoud van je kleding. Kies voor brede, gevoerde hangers voor jassen en jurken om uitrekken en vervorming te voorkomen. Gebruik dunne, antislip hangers voor delicate kledingstukken zoals zijden blouses om glijden en vormverlies te voorkomen.

8. Berg je kleding op de juiste manier op

Het correct opbergen van je kleding is cruciaal om slijtage te minimaliseren. Vouw zware items zoals gebreide truien op om uitrekken op de hanger te voorkomen. Hang kwetsbare kledingstukken op om vouwen te vermijden. Gebruik lades of opbergdozen voor accessoires om ze te beschermen tegen beschadiging.

9. Onderhoud je kleding regelmatig

Neem de tijd om je kleding regelmatig te inspecteren op eventuele schade of vlekken. Repareer losse knopen, naden of ritsen om verdere schade te voorkomen. Verwijder pluisjes en pillen met een pluizenroller of een speciale ontpiller. Door regelmatig onderhoud te plegen, kun je de levensduur van je kleding verlengen.

10. Wees voorzichtig bij het dragen en wassen van je kleding

Tot slot is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met je kleding tijdens het dragen en wassen. Vermijd ruwe oppervlakken en scherpe voorwerpen die haken en scheuren kunnen veroorzaken. Het is ook slim om onderscheid te maken tussen duurdere kleding en minder dure kleding. Het een draag je wel op de camping en het ander liever niet.