Slaapapneu: slapen met een masker

a4e3dba7057b525d17cdcd7bcf4b2738U2xlZXBfVGhlcmFweV9JblVzZS5qcGc.jpg_500x500

Vorige week vrijdag kwam eindelijk mijn slaapmasker binnen. Ik keek er naar uit omdat het masker me zou helpen te slapen, maar zag er ook tegenop. Een slaapmasker voor slaapapneu is niet bepaald hetzelfde als zo’n fijn oogmasker om het licht buiten te houden. Nee het lijkt eigenlijk meer op zo’n gasmasker haha. Dus ik wist wel dat het enorm wennen zou zijn om ermee te slapen. Toch moest ik wel, want afgelopen week zijn me de feiten weer even extra op de neus gedrukt.

De eerste nacht met slaapmasker

De allereerste nacht met het masker was vreselijk. Hoe ik normaal binnen 5 minuten “in slaap val” lag ik nu echt lang wakker. Midden in de nacht schrok ik ook wakker met veel pijn op de borst. Niet mijn hart, dat wist ik wel, maar mijn borst. Alsof iemand de hele nacht erop had gesprongen. Zo voelde het aan. Ook mijn mond was enorm droog terwijl er een luchtbevochtiger in het apparaat zit. Super vreemd dus. Daarna kon ik niet meer slapen. Of ja, ik durfde het eigenlijk niet meer. Niet met masker.

De dagen daarna

Natuurlijk wist ik dat ik moest doorzetten dus de dagen daarna heb ik gewoon het masker weer opgezet. Ik merkte dat het beter ging en heb zelfs nachten gehad dat ik totaal niet wakker werd. Dat is echt een verschil met eerst, want ik moest minimaal 2x per nacht wel eruit om naar de wc te gaan ofzo. Ook overdag merk ik al verschil. Hoe ik eerst amper wakker kon blijven in de auto of tijdens het kijken van een film gaat dit nu echt goed. Ik ben nog steeds wel moe, maar wat denk je… Heb maanden niet geslapen!

Betere slaapcomfort

photo-1422190441165-ec2956dc9eccNaast het slaapmasker heb ik ook nog andere tips gekregen om beter te slapen. Samen met het masker zal het me helpen om weer fit te worden en energie te hebben. Omdat de tips mij helpen en omdat ik denk dat ze anderen ook kunnen helpen deel ik ze. Het allerbelangrijkste is een goed matras en fijn kussen. Zonder dat slaap je sowieso al slechter. Dan kun je nog zoveel slapen of andere tips navolgen, een slecht matras doet alles teniet.

Daarnaast wordt het afgeraden om alcoholhoudende en cafeïne drankjes te nuttigen tot 4 uur voor het slapen gaan. Ik moet zeggen dat ik me hier niet altijd aan houd. Ik probeer al geen frisdrank te drinken dus drink vooral water, ranja en thee. Als ik dan mn kop thee ook nog moet laten staan.. Alhoewel, je hebt tegenwoordig ook thee zonder cafeïne. Misschien dat maar uitproberen.

Ook tv kijken is niet goed voor het slapen gaan. Beter kun je lekker ontspannen door een warm bad of een fijn boek. Vooral dat laatste is iets wat ik de laatste dagen doe. Een bad hebben we niet, anders had ik dat ook met liefde uitgeprobeerd! Maar ik lees nu dus telkens een half uur voor het slapen gaan wat in een boek. Wel eentje waarbij je niet teveel hoeft na te denken anders heeft het nog steeds weinig nut. Het zorgt ervoor dat ik meer ontspannen ga slapen, iets wat natuurlijk zeer belangrijk is.

Goede hoop

Al met al heb ik goede hoop voor de toekomst. De KNO arts heeft helaas geen oorzaak gevonden van de apneu, dus het ziet er naar uit dat ik de rest van mijn leven met masker mag slapen. Maar goed, als dat betekent dat ik nog zo’n jaar of 50/60 meekan dan teken ik daarvoor! Nu maar hopen dat mijn energiepeil snel weer op goed niveau is zodat ik kan gaan beginnen met sporten en ik ook snel weer mag autorijden. Want afhankelijk zijn van het OV of de mensen om me heen is toch niet zo prettig!

testafbeelding

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

15 reacties

 1. Hanneke Koper op 7 oktober 2015 om 07:57

  Wat fijn dat je nu al verschil merkt dat sterkt je om door te zetten.

 2. Charlotte op 7 oktober 2015 om 08:25

  Fijn dat je toch al verbetering merkt!

 3. Bregje op 7 oktober 2015 om 08:26

  Zet m op meissie! Hopelijk voel je je elke dag een stukje beter! X

 4. Channah op 7 oktober 2015 om 08:44

  Lijkt me inderdaad best wennen, slapen met zo’n masker. Hopelijk wen je er gauw aan en werkt het!

 5. Karen op 7 oktober 2015 om 09:38

  Och jee, wat vervelend lijkt me dat. Maar als het helpt? Er zijn inderdaad genoeg theeën zonder theïne. Bijna alle kruidenthee (op jasmijn en groene thee na) en ook gewoon normale thee van Celestial Seasons die je zonder theïne kunt kopen. Aanrader!

 6. Marjon op 7 oktober 2015 om 09:54

  Wat fijn dat je toch merkt dat het beter gaat!
  Liefs xx

 7. Lifesabout op 7 oktober 2015 om 10:54

  Het lijkt mij een hele opgave om met dat masker op te slapen. Ik heb bewondering voor je! Hopelijk ben je snel lekker uitgerust.

 8. Anita op 7 oktober 2015 om 17:56

  Super fijn dat je er al iets van begint te merken meis!!

 9. Marjolein op 7 oktober 2015 om 22:13

  Jeetje wat heftig lijkt me dat om te slapen met zo’n masker. Maar fijn dat je nu al verschil merkt. Sterkte!!

 10. Jenn op 8 oktober 2015 om 12:36

  Fijn dat je verbetering merkt! Ik heb verschillende apparaten van dichtbij gezien waarbij je de luchtbevochtiging kon instellen, is dat bij de jouwe niet zo?

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 8 oktober 2015 om 18:46

   Vast wel, maar geen idee!

 11. Kate op 9 oktober 2015 om 08:40

  Mensen met overgewicht kampen regelmatig met abneu

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 9 oktober 2015 om 08:42

   Klopt, echter is het bij mij juist andersom.. door de apneu (en de anti depressiva) kwam ik steeds meer aan.

 12. Manon op 9 oktober 2015 om 17:17

  Herkenbaar! Ik slaap zelf met een zuurstofbrilletje (zo’n ding naar je neus zoals alle series en films) en nu 8 jaar later heb ik er nog steeds wel eens last van!

 13. Rory op 24 februari 2016 om 11:10

  Joh. Ik wist het niet van je apneu en het masker. Net even opgezocht omdat er iets over las in een andere blog van je. Wat naar. Maar tegelijkertijd wat fijn dat het helpt. Ik kan mij helemaal voorstellen dat het enorm wennen moet zijn. Wel heel fijn dat als je uiteindelijk slaapt je ook echt in slaap blijft. En zo meer energie terugkrijgt overdag.

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje