Kan je van slaapapneu genezen?

slaapapneu genezen

In 2016 werd me door mijn arts verteld dat ik geen slaapapneu meer had. Wat was ik opgelucht want slapen met een cpap apparaat vond ik verschrikkelijk. Helaas is in 2023 weer slaapapneu bij me geconstateerd. Voor mij is het dus zo klaar als een klontje; slaapapneu heb je levenslang.

Geen slaapapneu meer?

In eerste instantie leek ik dus genezen van slaapapneu. Alhoewel de longarts eigenlijk geen oorzaak had kunnen vinden voor mijn slaapapneu had blijkbaar het knippen van mijn keelamandelen en het afvallen flink geholpen.

Nadat ik dus te horen gekregen had dat ik, zonder cpap apparaat, minder dan 1 ademstops had tijdens het slapen deed ik meteen dat apparaat de deur uit. Ik was toch genezen? Jarenlang dacht ik er ook niet meer aan. Er was me tenslotte verteld dat ik geen slaapapneu meer had.

Dat ik op een gegeven moment weer flink aankwam, altijd moe was overdag en mijn migraine erger werd was voor mij geen signaal. Totdat de huisarts bedacht dat al deze klachten bij slaapapneu horen. Na de nodige onderzoeken bleek inderdaad de slaapapneu weer terug te zijn. Niet zo erg als toen, maar hoog genoeg om weer aan een cpap apparaat te moeten.

Hierbij was het aankomen dus niet de oorzaak van het slaapapneu maar het gevolg. Wanneer je onbehandeld slaapapneu hebt gaat je lichaam namelijk in overlevingsstand, waardoor je dus ook weer sneller aankomt.

Is slaapapneu dus te genezen?

Het antwoord is vaker nee dan ja. Oftewel, slaapapneu is meestal niet te genezen maar in vrijwel alle gevallen een levenslange diagnose. Het volgen van therapie (in mijn geval dus met het cpap apparaat) en gewichtsverlies levert vaak wel aanzienlijke verbetering op. Maar zodra je gediagnosticeerd bent met slaapapneu, ook wel osas genoemd, zal het vaak de rest van je leven blijven.

Restklachten

Daarnaast kun je ook te maken krijgen met restklachten. Veel mensen lopen jarenlang rond met onbehandelde apneu. Ook bij mij kan dit zomaar het geval zijn. Omdat moe zijn ook een beetje bij het moederschap hoort had ik niet in de gaten dat die vermoeidheid zomaar op osas zou kunnen wijzen. Zeker niet door alle zorgen rondom ons kind met beperking.

Je lichaam heeft dan ook 1 tot 3 jaar nodig om te herstellen van je slaapapneu, mits je een succesvolle behandeling volgt.

De behandeling van je apneu kan ervoor zorgen dat je herstel van de meeste klachten. Echter kan het ook zomaar zijn dat een aantal klachten blijvend zijn. Je lichaam kan namelijk heel veel herstellen, maar niet altijd alles. Blijf je bepaalde klachten na 3 jaar succesvolle behandeling nog houden, dan kan het zomaar een restklacht zijn.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *