Sinterklaas taart met monchou en pepernoten

Een van de lekkerste taarten die ik zelf heb gemaakt is de Sinterklaas taart met monchou en pepernoten. Oké vooruit, het zijn kruidnoten. Ik ben alleen gewend ze zo te noemen. In 2015 maakte ik deze Sinterklaas taart voor het eerst en sindsdien komt hij elk jaar weer op tafel. De ene keer bak (of eigenlijk is het geen bakken want er komt geen oven aan te pas) ik deze taart speciaal voor de Sinterklaas intocht. De andere keer maak ik deze heerlijke monchou Sinterklaas taart voor tijdens pakjesavond. Welk moment je ook kiest, smullen zul je zeker!

Ik ben de laatste tijd weer steeds meer aan het koken en bakken en ik merk dat ik het ook echt leuk vind. Vooral als een eindproduct er precies zo uitziet als ik wil, of zelfs mooier. Dat klinkt gek, maar lekker is het eigenlijk vrijwel altijd, alleen is niet alles foto waardig. Nu het Sinterklaas tijd is, vind ik het helemaal leuk om nieuwe dingen te proberen. Pepernoten bakken doe ik ook wel, maar dat heb ik al zo vaak gedaan, daar ga ik geen blog aan wijden. Waar ik wel een blog aan wijd is aan de overheerlijke (en mooie) Sinterklaas taart die ik gemaakt heb!

Sinterklaas taart maken

Het basisrecept voor deze Sinterklaas taart komt van Brendakookt, maar ik heb er zelf wat dingen aan toegevoegd en dingen iets aangepast. Dat vind ik het leukste om te doen, een recept vinden die me lekker lijkt en dan stiekem toch wat dingen anders doen. Het eigen maken. Ik neem je stap voor stap mee door middel van foto’s en een klein beetje tekst… Het maken van deze taart is niet moeilijk en kost in principe weinig tijd, echter moet het wel opstijven in de koelkast waardoor je het beter een dag van te voren kunt maken 🙂

De bodem van deze Sinterklaastaart

_MG_9795
Bodem van de Sinterklaas taart maken

Om de bodem van de Sinterklaastaart te maken heb je 2 ingrediënten nodig: 250 gram kruidnoten en 100 gram boter. De boter smelt je in een pannetje en de kruidnoten vermaal je helemaal fijn, ik deed dat met de blender. Daarna mengen en op de bodem van je springvorm uitsmeren met een lepel. Daarna minimaal 20 minuten in de koelkast zetten (langer mag, korter niet)

Het taartmengsel van de sinterklaas taart

_MG_9803

Dit gedeelte bestaat uit twee delen. Eerst maakt je de slagroom, daar heb je het volgende voor nodig: 400 ml ongeklopte slagroom, 2 zakjes klopfix, 1 theelepel koek & speculaaskruiden en 1 theelepel cacaopoeder.Meng alles goed door elkaar en zorg dat de slagroom stevig geklopt is. Ik gebruikte daarvoor bovenstaande Tupperware apparaat. Echt een uitkomst.

_MG_9805

Voor het tweede gedeelte heb je nodig: 200 gram monchou (ik gebruikte hem van Campina), 100 gram bastaardsuiker (in het originele recept staat witte maar ik maakte er donkerbruine van omdat ik die toevallig in huis had) en 8 gram vanillesuiker (1 zakje). 

Dit klopt je door elkaar tot het luchtig is. Daarna voeg je de opgeklopte slagroom toe en zorg je ervoor dat het goed gemengd is. Met een lepel smeer je het mengsel op de bodem. Daarna zet je de springvorm minimaal 3 uur in de koelkast zodat het goed opstijft.

_MG_9806

De toplaag en decoratie

Versieren Sinterklaas taart

Na die drie uur (ik liet hem een nachtje opstijven), kun je verder met de toplaag en de sinterklaas taart decoreren. Hiervoor heb je het volgende nodig: drie flinke eetlepels Nutella, chocolade kruidnoten, een reep chocolade en gewone kruidnoten. Je hebt tegenwoordig ook hele leuke mini kruidnootjes bij zowel de Jumbo als de Albert Heijn. Deze zijn ook ideaal om de Sinterklaas taart mee te versieren.

Je laat de Nutella smelten in de magnetron, niet te vloeibaar omdat hij anders uitloopt maar zorg er wel voor dat het smeerbaar is. Daarna kun je de springvorm voorzichtig verwijderen (ik haal altijd even een mes langs de rand om het los te maken) en verder decoreren. Met de chocolade kruidnoten heb ik de rand gemaakt, de chocoladereep heb ik geraspt zodat ik chocolade schaafsel had en de gewone kruidnoten maakte ik klein om nog als finishing touch eroverheen te strooien.

Het resultaat van de Sinterklaas taart

Sinterklaas taart van de zijkant
Sinterklaas taart van boven
Sinterklaas taart met chocolade kruidnoten

Ziet er lekker uit he?! Ga jij deze Sinterklaastaart ook maken?

sinterklaas taart

17 reacties op “Sinterklaas taart met monchou en pepernoten

Reageren is niet mogelijk.