Nog even en Sinterklaas is weer in het land. Een prachtige tijd waar menig kind (en volwassene) naar uit kijkt. Hoe het ene kind echt enorm vrolijk wordt van deze periode, kan het voor een ander kind erg lastig zijn. Deze kinderen zijn vaak enorm prikkelgevoelig en alle heisa rondom Sinterklaas kan dan teveel zijn. Carmelina heeft een zoontje die hooggevoelig is. Zij vertelt graag hoe zij ermee omgaan en geeft tips.
Inhoudsopgave
De prikkels van de feestdagen
Ons zoontje is hooggevoelig, ook wel hoogsensitief genoemd. Veel mensen denken dat dit een soort hype is, dat we de stempel hoogsensitief geven om het voor onszelf makkelijker te maken. Geloof me, dat is absoluut niet het geval. Ons zoontje heeft echt veel last van de drukte, de prikkels en al het andere wat tijdens de feestdagen op hem af komt. Het liefst zou ik samen met hem veilig onder de dekens kruipen voor een “korte” winterslaap en ergens in januari weer ontwaken.
Maar zo werkt het helaas niet. Want ook hij wil gewoon naar Sinterklaas zwaaien die aankomt met zijn stoomboot. En zijn handje open houden bij Piet voor heerlijke pepernoten. Want ondanks zijn hooggevoeligheid vind Luka het heel leuk om kerst met de hele familie te zijn en vindt hij vuurwerk prachtig. Daarom moeten wij, als ouders, ervoor zorgen dat hij de feestdagen gewoon kan mee vieren. Maar niet continu over zijn eigen grenzen gaat.
Tips voor een hooggevoelig kind en Sinterklaas
Nicole vroeg mij of ik onze tips wilde delen met jullie, omdat Luka vast geen uitzondering is en we graag anderen inspireren. De trucs die wij hier in huis toepassen werken voor ons. Hopelijk ook voor jullie.
Maak een goede voorbereiding / planning
Super spannend zo’n Sinterklaas op het dak en Piet die cadeautjes in je schoen komt stoppen. Want hoe komt die Piet dan binnen? Wie is die vreemde in je huis eigenlijk? Een goed begin is natuurlijk het halve werk.
Wat wij doen:
- We gebruiken een aftel kalender (start november, eind 31 december ALLES staat erop)
- We plannen alles in. Aankomst, wanneer worden de schoentjes gezet, feest op school, misschien een feest bij papa en mama op het werk, pakjes avond maar bijvoorbeeld ook het moment dat we de kerstboom gaan neer zetten. Iedere, in onze ogen, kleine stap is voor ons zoontje groots dus plannen we in. Vergeet vooral ook niet de RUST momenten. Zo plannen we dus pyjama-dagjes.
- Kijk van te voren filmpjes. Dit is ideaal met kleintjes. Kijk ze wel samen want dan kan je uitleggen wat er te zien is
- Zing liedjes
- Uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. Vertel wat Sinterklaas is, wie hij is, wat hij komt doen, wie zijn de Pieten enz. Hoe klein je kind ook is uitleg is altijd heel veel waard want stiekem begrijpen ze meer dan je denkt.
Leg alles uit, ook je verwachtingen
Hoe concreter hoe beter want dit schept veiligheid. Natuurlijk kun je niet altijd voorspellen hoe dagen lopen. Kom je wel eens spontaan een Piet tegen in de supermarkt, er mag gewoon ruimte blijven voor spontaniteit. Maar ga je naar een druk evenement, bespreek het vooraf. Wat gaat er gebeuren, is het er druk, staat er muziek op enz. Wat verwacht je van je kleine? Welke afspraken maak je met elkaar.
Heel belangrijk, houd je dan ook als ouder aan deze gemaakte afspraken. Als je belooft bij je kind te blijven, blijf dan ook en neem pas afstand nadat je gecheckt hebt of het goed is bij je kind. Vul vooral niet in dat het wel kan.
Laat hem/haar zichzelf zijn en accepteer de grenzen van je kind.
Volg je kind. Wil hij liever niet naar de intocht. Dan niet, op tv naar de intocht kijken is soms al leuk genoeg. Kleed het dan gewoon leuk aan met een bakje pepernoten. Maar push vooral niet. Accepteer de grenzen van je kind. Als je merkt dat hij onrustiger slaapt kies er dan voor een viering over te slaan en gewoon lekker thuis te blijven. Het zijn drukke tijden en we verwerken onze dagen vooral ’s nachts. Het is dan dus goed om even wat rust in te lassen.
Mocht jij andere tips/trucs hebben voor ons en andere ouders voel je vooral vrij om in de reacties te delen. Want door te delen leren we allemaal weer een beetje bij. Alvast bedankt.
G.T. zegt:
Ik werk met autistische kinderen en heb van ouders de afgelopen jaren de volgende dingen gehoord:
– vertellen wat er gaat gebeuren, ook of ze alleen pepernoten of ook een cadeau krijgen en of dat groot of klein is
– als je kind zich erg druk maakt om de cadeaus: stal ze op zolder uit met het inpakpapier ernaast en doe een briefje in de schoen dat je kind even mag spieken en dat Piet morgen alles in gaat pakken. Verrassing weg, maar ook de spanning! En dus veel meer rust en ontspanning in de Sinterklaas tijd.