Sinterklaas DIY: Pepernootzakje van jute

pepernootzakje van jute

Sinterklaas komt binnenkort weer naar ons land en dan is er niks zo leuk als leuke Sinterklaas knutsels maken, zoals het pepernootzakje van jute. Toen mijn kinderen kleiner waren en we naar een Sinterklaasintocht of Sinterfeest gingen, was er niks zo vervelend als die kruidnootjes nergens kwijt kunnen.

Hoe handig is het dan als je kind een klein zakje heeft waar het snoepgoed in kan. Een ander voordeel is dat niet alles ineens opgegeten wordt. In deze blog vertel ik je stap voor stap hoe je een pepernootzakje van jute maakt. Je kind dan hem dan leuk versieren!

Wat heb je nodig om het pepernootzakje van jute te maken?

knutselen hoeft helemaal niet duur te zijn en daarom heb ik ook nu weer bijna alles bij Action gehaald. Dit keer heb ik echter ook dingen gebruikt die ik al thuis had liggen. Bijvoorbeeld de jute zak. Je kunt ook kleine zakjes kopen, maar die zijn in verhouding veel duurder.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Voor deze DIY ben je rond de €6,50 kwijt als je alles bij Action haalt en dan kan je meerdere jute zakjes maken.

  • Jute lint (140mm x 5 meter) €1,49
  • Jute touw €0,99 (had ik ook nog liggen)
  • Hobbylijm €0,99
  • Naaigerei €2,29 (box met o.a. schaar, naalden en garen)
  • Tafelkleed €0,79 (had ik nog van de pompoen van papier-maché)
  • Optioneel: lijmpistool €3,16 en lijmpatronen €0,99
  • Optioneel: een botte naald of wolnaald
Sinterklaas knutsel

Een paar tips

Als je net als ik een jute zak hebt liggen kan je die knippen en gebruiken. En anders kan je ook bij Blokker een jute zak van 60x100cm kopen voor €2,49.

Kleine kinderen kunnen de zakjes nog niet maken, omdat ze met naald en draad aan de slag moeten. Iets met fijne motoriek een scherpe naald. Heb je een wolnaald of plastic botte naald met groot oog liggen? Top, want dan kan een iets groter kind wél zelf aan de slag.

Het pepernootzakje van jute maken

Stap 1: knip het jute in het gewenste formaat. Ik heb 20cm breed en 30cm lang aangehouden, omdat ik een grote jute zak heb gebruikt. Gebruik je het jute lint dan hou je 14cm breed aan en 20 cm lang. Knip dan af bij 4cm, vouw het dubbel zodat je alleen de zijkanten aan elkaar hoeft te naaien.

Stap 2: naai de zijkanten aan elkaar. Als je net als ik een grote zak hebt gebruikt, naai je 2-3 kanten dicht. Dit doe je gewoon met naald en draad en is in een paar minuutjes gedaan.

pepernootzakje jute - 1

Stap 3: keer het zakje binnenstebuiten.

Stap 4: pak nu het jute touw en de wolnaald, als je die hebt. Heb je geen wolnaad dan kan je het jute touw ook met je vingers door het jute rijgen. Jute is namelijk grof geweven wat voor kleine openingen zorgt. Je bent iets langer bezig, maar het lukt prima. Wil je toch iets sneller het touw erdoor weven? Pak een gewone naald, rijg er een draadje doorheen en wikkel het draad een paar keer om het jute touw en maak een knoopje. Je kan nu met de gewone naald het touw door het zakje weven.

pepernootzakje jute - 2

Het pepernootzakje versieren

Stap 1: Teken de vorm van een mijter, pietenmuts, staf enz. op het vilt en knip dit uit. Of leuker, laat je kind zelf verzinnen wat het op het zakje wil en laat je kind dit zelf uitknippen (uiteraard als je kind gewend is om met een schaar bezig te zijn).

Stap 2: Plak de mijter, pietenmuts, staf enz. op het jute zakje. Dit kan met gewone hobbylijm, maar met een lijmpistool blijft het net wat beter plakken is mijn ervaring. Wil je nog een stapje verdergaan? Naai dan de viltfiguurtjes op het zakje.

sinterklaas pepernootzakje jute - 1

En zo is het pepernootzakje van jute klaar! Jouw kind heeft een origineel en persoonlijk klein zakje waar hij of zij zijn of haar eigen kruidnootjes en ander snoepgoed in kan bewaren. Hoe leuk is dat!

Op zoek naar nog meer leuke DIY’s? Kijk dan ook eens op Tante Truus Kan Alles.

2 reacties op “Sinterklaas DIY: Pepernootzakje van jute

Reageren is niet mogelijk.