Sinterklaas bezoek aan huis – tips en ervaringen

kruidnoten strooigoed tijdens sinterklaas bezoek aan huis tips ervaringen

Een Sinterklaas bezoek aan huis. Wat ik me nog het beste herinner over de Sinterklaas periode als klein meisje is dat er Pieten bij ons aan huis kwamen. Achteraf bleken dat bekenden te zijn, maar dat wist ik toen nog niet. Nu ik moeder ben wilde ik dat mijn kinderen ook laten ervaren. Dat Sinterklaas en/of de Pieten bij ons aan huis komen. Zo gezegd, zo gedaan. In 2020 kwamen er raam Pieten (in verband met Corona) en het jaar erop namen de Pieten zelfs Sinterklaas mee en kwamen ze ook nog eens binnen. De kinderen hebben het er nu nog steeds over. Daarom deze blog over Sinterklaas bezoek aan huis inclusief tips en ervaringen.

Sinterklaas bezoek aan huis

Alhoewel je de goedheiligman zeker op diverse plekken in het land kunt gaan zien gaat er niets boven een bezoek van de Sint aan jouw huis. Dit is overigens niet voor alle kinderen zo, het kan juist te spannend of te prikkelend zijn om een Sint en zijn Pieten thuis te laten komen. Denk hier dus van te voren goed over na. Wanneer je Sinterklaas en/of zijn Pieten bij jouw aan huis wilt laten komen dan is het slim om dit al ruimschoots te besluiten en boeken. Vaak is de goedheiligman erg populair en dus ook snel volgeboekt. Oktober is dus al een goed moment om op zoek te gaan naar de juiste Sint en Pieten. Via Google vindt je vaak wel wat, maar je kunt natuurlijk ook gewoon bekenden vragen naar hun ervaringen.

Lees ook: Het Sinterklaasjournaal 2023; op deze datum begint het, inclusief landelijke intocht

Bol AlgemeenBol Algemeen

Tips en ervaringen Sinterklaas bezoek

Uit ervaring kan ik zeggen dat kinderen het echt heel erg leuk vinden om Pieten op bezoek te hebben. Sinterklaas erbij maakt het toch wel extra speciaal, echter praten onze kinderen voornamelijk over die ene keer dat er Pieten kwamen. Ik moet wel toegeven dat ook dit echt een heel bijzonder bezoek was. Want het was 2020 en we zaten midden in de Corona ‘crisis’. Er was niet veel mogelijk, maar wat er wel mogelijk was waren Raampieten. Juist in dat jaar, omdat de kinderen al zoveel moesten missen qua uitjes, school en andere dingen wilden wij iets speciaals doen. Gelukkig kon je via de Scouting van het dorp naast ons dorp Raampieten inhuren.

Sinterklaas bezoek aan huis - tips en ervaringen

Raampieten inhuren

Deze Raampieten kwamen dus bij ons raam en deden allerlei leuke spelletjes met de kinderen. Ze hadden speciale raamstiften meegenomen en deden bijvoorbeeld boter, kaas en eieren met de kinderen. Ook gooiden ze door het raampje strooigoed naar binnen, zongen ze samen liedjes en zetten ze ook nog de zakken met cadeaus voor de deur. Het is nu twee jaar later en mijn kinderen, voor mijn dochter, hebben het nog steeds over deze Pieten. Het heeft echt positieve indruk gemaakt.

Sinterklaas en Pieten inhuren

Het jaar erop mocht er al wat meer, de Pieten (en Sinterklaas!) mochten nu ook gewoon weer op huisbezoek komen. Dus besloten wij om gelijk alles te boeken. Zowel een Sint als zijn Pieten. Dit omdat het wel eens de laatste keer kon zijn dat beide kinderen geloofden. Nu een jaar laten is onze dochter nog steeds een gelovige wat betreft Sinterklaas, maar dat wisten we toen natuurlijk niet. Ze zit wel in groep 5, maar in een combinatie van 4/5 dus ze doen nog niet aan surprise.

sinterklaas en pieten op huisbezoek - ervaring en tips

Er zijn een aantal dingen waar je van te voren aan moet denken voordat je iemand of meerdere mensen inhuurt:

  • Ben op tijd met het inhuren van Sinterklaas en/of Pieten, dit is altijd zeer gewild en ze zitten zo vol.
  • Wil je alleen Pieten of ook een Sinterklaas? Vaak is het makkelijker om alleen Pieten in te huren.
  • Kies je ervoor om gewoon een bekende te vragen of huur je ze in via een organisatie? Nu het roetveeg Pieten zijn is een bekende niet altijd even handig. Of je moet zeker weten dat jouw kinderen deze bekende van jou niet kennen.
  • Laat je de Pieten en/of Sint ook de cadeaus geven? Wij deden dit wel, maar merkten daardoor ook dat de kinderen erg afgeleid waren daardoor. Mocht je de cadeaus wel willen laten geven laat de Sint of Pieten de zakken dan pas op het einde tevoorschijn halen.
  • Mogen de Pieten strooien in huis of wil je dat liever niet? Geef dit dan ook door aan degenen die komen.
  • Bedenk van te voren wat de Sint of zijn Pieten allemaal moeten weten over jouw kinderen. Zodat zij hier rekening mee kunnen houden tijdens het huisbezoek. Ook is het leuk om wat ‘inside informatie’ te delen met ze. Bijvoorbeeld als ze net hun zwemdiploma hebben gehaald of iets anders leuks.
  • Spreek je verwachtingen uit naar degenen die je inhuurt. Vertel hoe jij verwacht dat een bezoekje zal gaan en bespreek samen of dat ook mogelijk is. Zo voorkom je teleurstelling.

Wij zijn erg blij met beide ervaringen, al zou ik denk ik een volgende keer geen Sinterklaas inhuren maar alleen Pieten. Niet omdat Sinterklaas niet leuk is, maar dat is net wat indrukwekkender. Terwijl de Pieten juist altijd van de gekkigheid zijn en dat vinden onze kinderen toch wel erg leuk.

Heb jij wel eens Sinterklaas op huisbezoek gehad?

2 reacties op “Sinterklaas bezoek aan huis – tips en ervaringen

Reageren is niet mogelijk.