Ontdek de beste rolstoel toegankelijke speeltuinen in Brabant!

rolstoel toegankelijke speeltuin brabant

Kinderen met (mobiliteits)beperkingen verdienen dezelfde speelkansen als hun leeftijdsgenoten. Daarom zijn rolstoel toegankelijke speeltuinen van onschatbare waarde geworden in het streven naar inclusiviteit en gelijkheid. In dit artikel zet ik een aantal inclusieve speeltuinen in Brabant op een rij.

Het kan zijn dat er nog wat toegankelijke speeltuinen ontbreken, dat komt dan doordat de informatie niet op hun website staat. Ik hoor graag welke speeltuin nog aan dit rijtje ontbreekt, dan kan ik deze blog aanvullen.

Waarom elke speeltuin toegankelijk zou moeten zijn

Samen spelen met andere kinderen is leuk, maar daarnaast ook belangrijk. Je leert diverse vaardigheden door te spelen met andere kinderen. Vaardigheden die je de rest van je leven nodig hebt. Daarnaast ontwikkel je jezelf ook, zowel fysiek als sociaal. Daarom dat er zoveel speeltuinen zijn zodat kinderen ook makkelijker de kans krijgen om samen te spelen. Gehandicapte kinderen spelen echter vaak alleen. Ze hebben nauwelijks vriendjes in de buurt en veel speelplekken zijn voor hen niet toegankelijk.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Omdat er bijvoorbeeld alleen maar zand in de speeltuin ligt waar ze met hun rolstoel niet door kunnen, of dat de toestellen onmogelijk te beklimmen zijn voor kinderen met een beperking. Zo’n 90% van de speeltuinen zijn niet toegankelijk voor alle kinderen. Als moeder van een kind met beperking merkte ik dat ook al snel in ons eigen dorp. Mijn zoontje kon niet zelfstandig spelen in de speeltuin, hij had overal hulp bij nodig en daardoor kwamen we er ook bijna nooit. En dat was dus geen uitzondering. Op de meeste plekken waar wij kwamen was er voor hem niks om te spelen.

Inclusieve speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

Een (rolstoel)toegankelijke speeltuin is dus ontzettend belangrijk, zowel voor kinderen met als zonder beperking. Op die manier leren kinderen de verschillen en overeenkomsten van elkaar kennen, hebben ze de vrijheid samen te spelen, nieuwe vrienden te maken en vooral veel plezier maken. Vooral het gevoel hebben dat je erbij hoort en niet uitgesloten wordt. Dat is zo belangrijk.

Natuurspeeltuin Sint-Michielsgestel

In het midden van het dorp Sint-Michielsgestel, rechts naar het gemeentehuis, vindt je een prachtige inclusieve speeltuin voor alle kinderen van 0 t/m 12 jaar. Een natuurspeeltuin waar je vies mag, bijna moet, worden. Die de gemeenschap bindt en waar kinderen uitgedaagd worden om zelfstandig te spelen met de speeltoestellen, het water en het zand.

Voor kinderen met een beperking hebben ze er een nestschommel, waterpomp, glijbanen, boter kaas en eieren en groot klim en klauter toestel. Er zijn diverse verharde paden door de gehele speeltuin, er is een gehandicapten parkeerplaats en in de Meander is er een gehandicapten toilet (dus niet in de speeltuin zelf).

 • Toegang is gratis
 • Er is geen horeca dus neem zelf eten & drinken mee
 • Er is geen toezicht aanwezig

Speelpark de Splinter – Eindhoven

Speelpark de Splinter roept bij mij nostalgische gevoelens op uit mijn jeugd. Gedurende lange tijd heb ik vlakbij gewoond en ben ik er meerdere keren geweest. Maar nu, na zo’n 30 jaar, is er veel veranderd. Wat echter hetzelfde is gebleven, is dat het speelpark gratis toegankelijk is, met uitzondering van zondagen en feestdagen, waarop slechts €1,50 entree wordt gevraagd. Het park biedt een scala aan attracties, zoals forten, een bouwhoek, peuterhoek, pirateneiland, picknickweiland en nog veel meer.

Op dit moment werkt Speelpark de Splinter aan een gloednieuw spetterparadijs dat binnenkort uit twee delen zal bestaan. Het zal een zwemgedeelte hebben met water van 50 cm diep, evenals een spraypark met diverse waterelementen waar kinderen op verschillende manieren kunnen spelen – zelfs kinderen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten.

 • Toegang is gratis, behalve op feest- en zondagen
 • Er is horeca aanwezig maar je mag ook zelf eten & drinken meenemen
 • Er is toezicht aanwezig

Speelbos Gilze

Het Speelbos Gilze, gelegen in Gilze, is een openbaar bos waar spelen centraal staat. Van zonsopkomst tot zonsondergang is het bos gratis toegankelijk voor iedereen. Het Speelbos is bedacht, ontworpen en aangelegd door vrijwilligers, en ook het beheer en onderhoud worden door vrijwilligers uitgevoerd. Het Speelbos is opgedeeld in twee delen. In het ene deel kunnen bezoekers genieten van een kabelbaan, hutten bouwen en een water speelplek. In het andere deel vind je een klimtoestel, doolhof en houten muziekinstrumenten.

 • Toegang is gratis
 • Er is geen sanitair of horeca aanwezig
 • Er zijn mindervalide parkeerplaatsen

Speeltuin Elckerlyc – Oss

Elckerlyc betekent “iedereen”, omdat iedereen welkom is. Deze avontuurlijke speeltuin trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook een samenspel van houten kastelen met spannende speelhoeken, een piratenschip, water en zand waarmee je dammen kunt bouwen en nog veel meer. Deze speeltuin is heel rolstoelvriendelijk, er zijn namelijk rolstoelvriendelijke toestellen zoals een schommel met plek voor twee rolstoelen en 1 begeleider, een waterbak voorzien met handigmatige pomp, picknickhuisjes met onderrijdbare tafels, brede verharde paden, een rolstoelvriendelijk toilet en natuurlijk ook een gehandicapten parkeerplaats. Ook hulphonden worden hier toegelaten.

 • Toegang boven de 3 jaar is €2 per persoon
 • Er is sanitair en horeca aanwezig

’t Kwekkeltje – Rosmalen

Volgens hun eigen bewering is speeltuin ’t Kwekkeltje de meest leuke speeltuin van Brabant. Sinds 1993 kunnen kinderen komen spelen van 1 april tot 1 november en is de toegang gratis. De speeltuin is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 19:00 uur. Bij deze speeltuin is er ook zorgvuldig rekening gehouden met de toegankelijkheid en het plezier van kinderen met beperkingen.

Genieten van een ruime invalidenparkeerplaats in de nabijheid van de ingang. De route van de parkeerplaats naar de speeltuin is vrij van obstakels en veilig. Ook in de speeltuin zelf ligt een ruim, goed berijdbaar en voelbaar pad welke door de gehele speeltuin loopt. Ook is er een mindervalide toilet dat zich bevindt in het paviljoen. Dat paviljoen is echter wel alleen op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag open.

Er zijn huisjes en hutjes op rustige plekken en aan de rand van de speelplek voor kinderen om te spelen en zich veilig te voelen. De verkeerstuin is drempelvrij zodat ook kinderen met een rolstoel er fijn kunnen rondrijden. Ook is er een schommel die extra breed is en extra steun biedt, fijn voor kinderen die minder stabiel zitten. Daarnaast zijn er ook diverse speeltoestellen bespeelbaar voor kinderen met een handicap.

 • Toegang is gratis
 • MiVa-toilet aanwezig

Speeltuin De Wiebert – Uden

Deze speeltuin staat 100% voor inclusie. Dat betekent dat ze tijdens de vernieuwing in 2017/2018 de speeltuin dusdanig hebben veranderd dat hij toegankelijk is geworden voor iedereen. Ze hebben bestaande toestellen aangepast, nieuwe toestellen aangekocht en een groot nieuw water-/zandtoestel speciaal laten ontwerpen. Ook ligt er door de gehele speeltuin een pad die geschikt is voor zowel rolstoel, kinderwagen, rollator en scootmobiel.

Op zon-/feestdagen zijn zij gesloten, op de andere dagen zijn ze geopend van 15 – 17 uur behalve op de woensdag en zaterdag dan zijn ze vanaf 13 uur al open. In de zomervakantie zijn ze op alle dagen (behalve zondag) vanaf 13 uur geopend. De entreeprijs ligt tussen de €0,50 en €1.

 • Entreeprijs tussen de €0,50 en €1
 • MiVa-toilet
 • Aankleedtafel en wasgelegenheid
 • Invalide parkeerplaats aanwezig

Speeltuin Philipsdorp – Eindhoven

Aangezien ik geboren en getogen ben in Eindhoven is deze speeltuin mij zeker wel bekend. Al moet ik toegeven dat ik er niet vaak ben geweest als kind zijnde omdat het aan de andere kant van de stad lag. Nu ik jaren later zelf kinderen heb ben ik deze speeltuin weer op gaan zoeken en ontdekte ik dat ook deze speeltuin volledig toegankelijk is voor kinderen met een beperking. Dit door de extra brede berijdbare paden voor rolstoelgebruikers, rolstoeltoegankelijke spelpanelen langs het pad, rolstoelvriendelijke speeltoestellen, rubberen tegels onder de toestellen en nog veel meer.

Verder is dit dus echt een geweldig gave speeltuin met de meest stoere speeltoestellen. Ook kun je er op warme dagen lekker met water spelen, welk kind wil dat nu niet?! Deze speeltuin heeft diverse openingstijden die je het beste op hun eigen website kunt bekijken.

 • Toegang €1 per persoon
 • Invalidetoilet met verschoontafel
 • Gediplomeerde EHBO’ers
 • Gratis WiFi
speeltuin philipsdorp rolstoelvriendelijk

Samenspeeltuin Gewoon Buiten – Overloon

Speeltuin Gewoon Buiten is toegankelijk voor ieder kind. Deze speeltuin zag zijn bestaansrecht in 2018 en vanaf het begin hebben zij er een speeltuin van willen maken waar ieder kind, zowel zonder als met beperking er fijn kan spelen. Ze hebben er diverse veilige speeltoestellen. Denk aan een draaimolen waar je zowel met als zonder rolstoel in kan, ouder/kind schommel, zandbakken, een kabelbaan, klimtoren, speelparcours en nog zoveel meer. En dat in een prachtig bosrijk gebied bij Museum Overloon.

Daarnaast hebben ze ook picknicktafels die ook geschikt zijn voor kinderen in een rolstoel. En diverse zintuiglijke elementen, zoals een muziekstraatje, voelmuren en een blote voeten pad.

 • Gratis toegang
 • MiVa toiletten aanwezig
 • Eigen consumpties toegestaan, er is horeca aanwezig in het museumpark

Er ontbreken nog een aantal speeltuinen, dit artikel wordt nog aangevuld.

 • Speeltuin De Bucht – Bergeijk
 • Boerderij Wolfslaar – Breda

Ben je niet specifiek op zoek naar een rolstoelvriendelijke speeltuin? Ik heb ook een overzicht met de 44 leukste speeltuinen in Brabant

2 reacties op “Ontdek de beste rolstoel toegankelijke speeltuinen in Brabant!

Reageren is niet mogelijk.