Na de rolstoel ook een traplift voor Milo?

Over een paar weken zal er een rolstoel voor Milo arriveren. Het is best een proces dat aanvragen van een hulpmiddel voor een kind. Toch ging het, naar mijn idee, best snel omdat we in het systeem bij bepaalde instanties al bekend waren. Dat scheelt enorm want dan hoef je niet telkens door een intake heen en hoef je ook niet meer te bewijzen dat het echt nodig is.

Aan de rolstoel gekluisterd?

Nadat ik op social media iets vertelde over de rolstoel van Milo die eraan komt kreeg ik een heleboel vragen. Wat logisch is omdat ik er eigenlijk nog maar weinig tot niets over verteld had. Dat had onder andere te maken met mijn verwerking maar ook omdat het allemaal nog niet zeker was. En ik wil niet perse op de zaken vooruit lopen. De rolstoel voor Milo komt er vooral ter ondersteuning. Milo kan lopen, maar dat wordt hem soms (dagelijks wel) teveel. Het kost hem namelijk veel meer energie dan bij een ander kind en hij klaagt de laatste tijd dan ook snel dat hij pijn in zijn benen heeft of moe is. We zien dit ook aan zijn vele vallen nadat hij (voor zijn doen) veel heeft gelopen of aan het einde van een dag.

Aanvragen van een rolstoel

Zoals ik al aangaf ging het aanvragen van een rolstoel vrij snel en makkelijk. Al moet je alsnog bij diverse instanties zijn om dit te regelen. Als eerste had onze revalidatie arts de doorverwijzing gegeven. Dat was in februari al tijdens de tweede lockdown, maar ergens liet ik de aanvraag nog even liggen. Ik verdenk mezelf er achteraf van dat ik het stiekem toch best een ding vond zo’n rolstoel. Toch ben ik er nu erg blij mee dat ik de doorverwijzing heb doorgezet naar een ergotherapeut en uiteindelijk ook naar de gemeente die dit soort dingen moet goedkeuren en in gang zet.

Ook een traplift of andere hulpmiddelen?

Tijdens ons gesprek met iemand van de gemeente die gaat over dit soort aanvragen kwam het gesprek ook al snel op andere hulpmiddelen zoals een traplift en een stoel voor in de douche. Al dit soort hulpmiddelen worden gehuurd in plaats van gekocht. Je kunt wel een rolstoel zelf kopen, maar voor bij kinderen is dat niet handig omdat zij groeien en dus telkens weer een grotere rolstoel nodig hebben. Ook is het kopen van bijvoorbeeld een traplift een erg dure uitgave en daarom kun je beter een traplift huren.

Omdat de rolstoel voor Milo nu echt noodzakelijk begint te worden hebben we deze dus aangevraagd. Dingen zoals een eventuele traplift of een douche stoel zijn dingen om over na te denken. En om er met de ergotherapeut over te hebben. Zij heeft Milo namelijk nog niet zo vaak gezien en heeft daarom ook nog geen uitgebreide indruk en plan opgesteld. We gaan de komende tijd kijken op welke manier we hem nog meer kunnen helpen met het verdelen van zijn energie en het omgaan met zijn beperking.

Zodra de rolstoel er is en we hem hebben gebruikt zal ik ook daar wat meer over vertellen. Stiekem hopen we dat we hem al voor 25 september krijgen al is dat krap aan. Omdat we dan uitgenodigd zijn door de vereniging van Ataxie en de kinderneuroloog voor een dag met lotgenoten in Hellendoorn. Het zou fijn zijn dat we hem dan niet meer in een buggy hoeven te zetten die eigenlijk niet meer geschikt is.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *