Review | Tiptoi mijn grote wereldatlas starterset

Ben jij al bekend met tiptoi, het interactieve leersysteem van Ravensburger? Om heel eerlijk te zijn had ik er tot een aantal maanden geleden nog nooit van gehoord. Maar sinds wij de tiptoi Wereldatlas starterset in huis hebben zijn er al een aantal extra boeken bij gekomen. Een groot succes dus. En in dit artikel lees je waarom.

Wat houdt tiptoi eigenlijk in?

Het allerbelangrijkste van het tiptoi leersysteem is eigenlijk de tiptoi stift. Deze stift, waar hele intelligente elektronica in zit, kun je gebruiken voor maar liefst 13 boeken, 10 leerspellen, 3 puzzels, een interactieve globe en veel speelfiguren. Zonder deze stift heb je ook niets aan de boeken of spellen. Want juist door de stift komt het boek tot leven, heb je een spelleider bij het spel en hoor je leuke verhalen en krijg je opdrachten.

In de tiptoi stift zit een optische sensor die de onzichtbare code die op en in de tiptoi producten zit omzet in akoestische signalen. De luidspreker in de stift maakt de signalen hoorbaar. Omdat de boeken en spellen vol zitten met deze onzichtbare code is het telkens weer een verrassing wat je nu weer hoort. De ene keer wordt er iets vertelt en een andere keer moet je zelf iets opzoeken. Heel interactief én leerzaam dus.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Tiptoi Wereldatlas starterset

Wanneer je de tiptoi stift nog niet in huis hebt, is het een goed idee om een starterset aan te schaffen. Er zijn verschillende soorten startersets zoals een starterset met een spel erbij of een (prenten)boek. De starterset die wij kregen was de Tiptoi Wereldatlas starterset waar dus het boek ‘mijn grote wereldatlas’ in zit. Deze is geschikt voor kinderen van 5 tot 8 jaar. Maar je hebt bijvoorbeeld ook de starterset Boerderij. Deze is van 4 tot 7 jaar.

Tiptoi mijn grote wereldatlas starterset

In deze starterset zit een tiptoi stift, een WereldAtlas, een WereldKaart, een tiptoi houder en een micro-USB kabel waarmee je alle audiobestanden op de stift zet.

Hoe gebruik je tiptoi?

Wanneer je het pakket opent is het eerst de bedoeling dat je de stift activeert. Dat gaat heel eenvoudig met een bijgevoegd activatie blad. Daarna moet je het boek downloaden op de stift. Gebruik je een Mac voor het downloaden dan kan het zijn dat hij aangeeft dat dit niet mogelijk is. Je moet dan de ‘beveiliging’ omzeilen en aangeven dat je toestemming geeft om het programma te openen. Wanneer dit gebeurd is gaat het downloaden vrij makkelijk.

Telkens wanneer je de stift aanzet en hem wilt gebruiken voor je boek moet je eerst het boek activeren of aanzetten. In plaats van dat je een knop indrukt ga je met de stift naar het symbooltje op de allereerste bladzijde van het boek. Hierdoor weet de stift welk boek hij moet laden en gebruiken.

Op elke spread (= 2 pagina’s) staan er symbolen rechtsonder die de vier rubrieken aangeven. Zo heb je een symbool met het oog wat ‘ontdekken’ betekent, de gloeilamp is ‘weten’, de tekstballon ‘vertellen’ en de dobbelsteen is ‘spelen’. Dan heb je op sommige pagina’s ook nog de muzieknoot en daarbij krijg je liedjes en rijmpjes te horen.

tiptoi pen review starterset

Met de 4 rubrieken; ontdekken, weten, vertellen en spelen bestuurt je kind de tiptoi heel eenvoudig zelf. In de rubriek ontdekken wordt het kind ondergedompeld in het thema en ontdekt hij sfeergeluiden en leert de personages kennen. Bij weten hoort hij interessante informatie, en wordt er dieper op het thema ingegaan. Bij vertellen komen de personages tot leven en zij vertellen spannende verhalen. En bij spelen zijn er allerlei leuke (zoek)spelletjes te doen in twee niveaus: moeilijk en makkelijk.

Review tiptoi wereldatlas starterset

In het boek mijn grote wereldatlas komen alle werelddelen aan bod. De afwisseling tussen ontdekken, weten, vertellen en spelen zorgt ervoor het niet snel verveelt. Onze dochter heeft na het uitpakken van de set op zijn minst een uur met het boek ‘gespeeld’. Ze snapte niet alles aangezien ze eigenlijk nog iets te jong is voor dit boek. Maar ze vond het reuze interessant om allerlei dingen over de verschillende werelddelen en landen te horen.

Heel leuk ook dat ze ontdekte dat Canada er ook in stond. Over Canada hoort ze namelijk altijd erg veel van haar opa en oma en nu kon ze zien hoe het eruit ziet en er meer over leren. Ook Spanje, waar we onlangs op vakantie waren komt erin voor. En die link vindt zij natuurlijk geweldig.

Wel is mijn tip voor degene die dit boek wil aanschaffen om echt te kijken naar de leeftijden. Want ondanks dat ze het tiptoi systeem erg leuk vindt, is dit boek echt een tandje te moeilijk voor haar. Ze is dan ook pas net vier. Ik gok dat het vanaf een jaar of 5-6 echt enorm leuk en vooral leerzaam zal zijn. Je kunt namelijk ook zoekspelletjes spelen waarbij je zoekt naar het juiste land. Erg goed voor de topografie.

Andere boeken & spellen

Inmiddels hebben we ook het boek eerste getallen in huis en staat het boek ‘boerderij’, ‘eerste letters’ en ‘wij leren Engels’ ook op het verlanglijstje. Daarnaast hebben ze ook leuke spellen waar ik erg benieuwd naar ben.

Heb jij al een tiptoi boek of spel in huis? En wat vind je ervan?

2 reacties op “Review | Tiptoi mijn grote wereldatlas starterset

Reageren is niet mogelijk.