Review: Mini Mama Momenten – even 10 minuten voor jezelf

boekje mini mama momenten

Wanneer was de laatste keer dat je even een moment voor jezelf had? Al was het slechts 10 minuten waarin je niets anders deed dan echt tot rust komen en aandacht aan jezelf te schenken. Wij moeders vinden dit vaak erg moeilijk, ik in ieder geval wel. Ik kom vaak niet verder dan stiekem in de kelder wat lekkers pakken of mezelf opsluiten op de wc zodat ik een tijdschrift kan lezen. Waarom is dat eigenlijk? Waarom gunnen wij moeders onszelf niet meer? En hoe kunnen we er voor zorgen dat we structureel voor onszelf zorgen?

Het antwoord heb ik gevonden in het boek “Mini Mama Momenten” van Annet de Vries. Ik geef toe, ik ben er pas mee begonnen. Maar ik vind het nu al een heel fijn boek wat me echt helpt in het vinden van mijn top 10 aan mini mama momentent. Die ik dan telkens weer voor mezelf kan inplannen.

Wat als je niet voor jezelf zorgt?

Deze vraag kan ik inmiddels heel goed beantwoorden. Want ik ben ervaringsdeskundige in het niet goed voor mezelf zorgen. Soms denk ik dat ik dit wel doe. Maar als ik dan heel kritisch kijk dan komt het er eigenlijk op neer dat ik doe alsof. Want ik zorg helemaal niet goed voor mezelf, wat ik wel doe is aan het einde van een lange dag op de bank ploffen en een serie bingewatchen. Is dat nou zelfzorg? Voel ik me daarna opgeladen en kan ik de wereld weer aan? Absoluut niet.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Doordat ik dit destructieve gedrag telkens weer vertoon raakt niet alleen mijn tank leeg, ook mijn reservetank. En de mensen om me heen merken dat doordat ik sneller prikkelbaar ben, mijn energie steeds sneller opraakt en de frustratie juist groter wordt.

Wat levert zelfzorg je op?

Het mooie van ons moeders is dat wij het lastig vinden om voor onszelf te zorgen, om tijd voor onszelf te nemen, omdat wij van nature erg verzorgend zijn. Wij willen er voor anderen zijn, voor hen zorgen, alle tijd voor hen hebben. Een hele mooie eigenschap, maar niet als je daardoor niet zorgzaam naar jezelf toe bent. Niet als je daardoor jezelf vergeet. Doordat wij geen tijd nemen voor onszelf raakt ons potje leeg en onze emmer vol wat uiteindelijk ook weer zijn effect heeft op de ander. Daarom is het zo belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Want daardoor wordt jij juist veel energieker, ontspannend en een nóg leukere moeder, partner, vriendin, dochter, enzovoort.

Het boek: Mini Mama Momenten

In het boek Mini Mama Momenten vind je maar liefst 52 manieren om tijd voor jezelf te maken. En het mooie is, je hebt per moment slechts 10 minuten nodig. En ja, al die kleine momenten die je jezelf gunt zorgen voor een groots effect. De 52 momenten staan op alfabetische volgorde in het boek en is opgebouwd uit drie onderdelen. Namelijk een oefening (doemoment), tips en verdiepende informatie over het onderwerp (leesmoment) en ruimte voor aantekeningen of het beantwoorden van een gerelateerde vraag (invulmoment).

Je kunt er zelf voor kiezen om de momenten op volgorde te doen, of je bladert door het boek en kiest het moment uit waar je per toeval bij stopt. Dat laatste is hoe ik het heb aangepakt, want stiekem geloof ik niet in toeval. Zo heb ik voor mezelf een groene smoothie gemaakt. Dat deed me denken aan de tijd dat ik nog single was en ik vrijwel elke dag groene smoothies dronk. Ik voelde me beter dan ooit in die tijd. Een hele goede reminder dus. Mijn favoriete bladgroente voor een smoothie is spinazie. Meestal gemixt met banaan en mango. Soms ook met avocado.

Een ander moment die ik heb mogen doen was Kindness. Met een random act of kindness geef je niet alleen jezelf een goed gevoel, maar ook een ander. Zelf doe ik regelmatig wel zoiets voor iemand die ik ken en daarom vond ik het een mooie ‘uitdaging’ om juist iets te doen voor een vreemde. Of meerdere onbekende mensen. Dus ik heb briefjes geschreven en deze willekeurig in bibliotheekboeken gestopt. Ik zal nooit te weten komen hoe de personen reageren wanneer ze het briefje vinden maar ik stel me zo een hele grote glimlach voor.

Dit is slechts een handgreep uit de momenten die in het boek staan. Mini momenten die jou helpen echt stil te staan en tijd voor jezelf te nemen. Ik ben echt helemaal weg van dit boek en raad hem dan ook met liefde aan anderen aan.