Review: Beleef GaiaZOO

Update: 31-5-2019. Een tijd terug keek ik elk weekend naar een programma op tv wat ging over de dierentuin GaiaZOO. Ik ben dol op dieren en vind het altijd erg interessant ook om te zien hoe het eraan toegaat in een dierentuin. Erg leerzaam ook voor kinderen bijvoorbeeld. Dus toen ik uitgenodigd werd om een dagje naar daarheen te gaan zei ik natuurlijk direct ja.

Achtergrond GaiaZOO

GaiaZOO bestaat al meer dan 10 jaar al heeft het niet altijd deze naam gehad. Wel zat het woord Gaia er altijd in. Het woord komt uit de Griekse mythologie en betekent ook wel ‘Moeder Aarde’ en dat is dan ook de basis van deze bijzondere dierentuin. Niet alleen kun je er dieren bewonderen die nu op aarde leven, ze besteden in deze dierentuin ook aandacht aan het verleden. Voor de hedendaagse dieren (en wij mensen) op aarde verschenen, kende het leven een evolutie van vele miljoenen jaren. Daarom zie je in GaiaZOO ook allerlei uitgestorven dieren terug zoals de dinosauriërs uit de periode dat Limburg aan een ondiepe zee lag, wolharige mammoeten en nog veel meer.

IMG_9279

Bol AlgemeenBol Algemeen

Review GaiaZOO dierentuin

De dierentuin ligt in Kerkrade wat voor ons (wij wonen tegen Limburg aan) 50 minuten rijden is. Het staat vanaf de weg niet overal duidelijk aangegeven waar het is, maar met navigatie kom je overal.

Wanneer je de auto geparkeerd hebt en naar de ingang loopt krijg je al een klein beetje te zien wat je in de dierentuin zelf staat te wachten. Geen rechte paden, veel natuur en groen en gewoon prachtig aangelegd. Zodra je binnen bent waan je jezelf in een andere wereld of andere plek op aarde. Met allerlei leuke watertjes, bruggetjes, grotten en de mooiste planten loop je de eerste paar minuten met open mond te kijken.

IMG_9268

Het park

Na een hele korte wandeling door een mooi stukje aangelegd natuur kom je het eerste dierenverblijf tegen, de lynxen. Daar tegenover zit ook het eerste gebouw waar je al wat koffie of ijs kan halen. En waar een groot terras aan ligt, de wc’s zijn en een mini speeltuin. Erg handig want na een (lange) reis moet je altijd plassen. Wij wel tenminste.

Wat me al direct opviel bij het dierenverblijf is dat je door het glas kunt kijken op verschillende plekken, maar dat ze ook een stellage erbij hebben gebouwd (van hout, heel passend bij de rest) waarbij je over het glas naar de dieren kunt kijken. Leuk voor de mensen met camera die een foto willen maken. Dit is niet alleen bij de lynxen zo, maar door het hele park heen. Ook onze kleine dame had altijd een manier om goed naar de dieren te kijken. Dat vind ik erg belangrijk want zo is het toegankelijk voor zowel jong als oud.

Wegwijzers en informatie borden

De dierentuin is verdeeld in verschillende gebieden met elk een eigen naam. Zo heb je Taiga, Limburg, Rainforest en Savannah. Overal in het park staan wegwijzers. Zo kun je ervoor kiezen om een bepaald gebied te ontdekken, maar je hebt ook een route waarmee je langs alle dieren komt. Laat je jezelf dus graag verrassen dan raad ik aan om deze te volgen. Hebben wij ook gedaan en dat was super leuk.

IMG_9315

Ook vind je echt door het hele park heen borden met extra informatie over de dieren. Het is echt super leerzaam wanneer je de tijd neem deze te lezen. Ook leuk om samen met de kinderen te lezen. Steken zij er ook nog wat van op. Op verschillende plekken staan ook geplastificeerde kaarten waarmee je op zoek kunt gaan naar de dieren in dat verblijf. Dat vond onze dochter zo leuk om te doen en telkens wanneer ze weer een dier vond sprong ze van blijdschap in de lucht.

Spelen bij GaiaZOO

In de dierentuin heb je ook de DinoDome, een indoor speelpark waarbij je je waant in de tijd van de Dino’s! Dit is wel vooral voor de iets oudere kinderen, onze zoon van 2 is er te klein voor nog. Maar er alleen doorheen wandelen is al leuk! Buiten heb je ook een Dino carrousel en vlakbij de kinderboerderij zit een speeljungle met allerlei glijbanen en andere leuke speeltoestellen. Genoeg te beleven dus.

Verschillende dieren

Qua dieren zitten er ongeveer 100 verschillende soorten in het park. Zo vind je er bijvoorbeeld niet alleen leeuwen en giraffen maar ook twee groene anaconda’s, kalkoenen, reuzenmiereneters en nog veel meer. Fay haar favorieten waren wel de leeuwen. Daar hebben we echt heel lang bij gestaan. De mannetjesleeuw lag eerst apart in een ruimte tegen het glas aan. Dat was wel erg gaaf want zo zat er dus maar een wand van een paar centimeter tussen. Af en toe leek het zelfs dat hij ging poseren, zo lag hij erbij. Toen er wat verzorgers in de buurt liepen leken ze opeens allemaal een stuk alerter. Dus ook de koning van het woud begon actief te worden. Helaas voor ons werden ze niet gevoerd, maar liepen de verzorgers alleen maar even langs.

IMG_9249

Wel hebben we het voeren van de gorilla’s gezien. Het mooie is dat je niet alleen het voeren te zien krijgt maar ze ook nog een hoop informatie geven over de dieren. Over gorilla’s in het algemeen maar ook over de gorilla’s die daar leven specifiek. Sinds kort is er ook een hele grote groep met grote flamingo’s bij GaiaZOO te zien. Dit is de grootste groep in een Europese dierentuin.

Ben jij al eens in GaiaZOO geweest?

7 reacties op “Review: Beleef GaiaZOO

Reageren is niet mogelijk.