Rekenpret voor kleuters: inspirerende tips voor thuis

rekentips voor kleuters

Sommige kinderen zijn van nature dol op getallen, cijfers en maken soms al sommen. Andere kinderen wil je soms wel eens een steuntje in de goede richting geven. Zeker in de aanloop naar groep 3, wanneer het ‘echte’ rekenen begint. Waar kun je je kind thuis mee helpen? Of wat kun je juist doen met je kind voor een beetje uitdaging? In deze blog deelt Annelie Jacobs, rekenauteur, een aantal inspirerende rekentips voor kleuters.

Oudste kleuter

Milo zit in groep 2. Hij kan inmiddels al een flink eind tellen, al wel tot ongeveer 100! Ook herkent hij al een heleboel getallen, bijvoorbeeld op straat, denk maar eens aan getallen op verkeersborden of huisnummers in elk geval tot 20, maar vaak ook daarboven. Wat voor hem uitdagend en op niveau zou zijn, is bezig zijn met het bij elkaar (op)tellen van aantallen. Ik beschrijf een aantal dingen die passend voor hem zouden kunnen zijn de komende tijd. Pas dit vooral ook toe op jouw eigen kleuter!

Rekentips voor kleuters!

Heb je net zoals Nicole een oudste kleuter of kan jouw kind ook al tellen tot 10 (of 20) dan zijn deze rekentips zeker iets om uit te proberen thuis.

Erbij en eraf tijdens het avondeten

Tijdens het eten komt het heel vaak voor dat er aantallen geteld kunnen worden. Als je meer opschept komt er iets bij en als je wat opeet, gaat er iets af. Hier kun je heel gemakkelijk bij aansluiten. Stel bijvoorbeeld dat je poffertjes gaat eten. Mijn eigen kinderen zijn 7, 5 en 1. De oudste twee vinden het heel belangrijk dat hun poffertjes eerlijk verdeeld worden en houden scherp in de gaten hoeveel iedereen krijgt. Schep eens een aantal poffertjes op en vraag: ‘Hoeveel heb je er nu?’. ‘Zeven? Van mij krijg je er nog 3 bij. Hoeveel heb je er dan?’. Je kunt ontdekken of je kind helemaal opnieuw moet beginnen met tellen (1, 2, 3…) of verder telt: ik had er 7, dus nu 8, 9, 10 of zelfs al de optelling 7 erbij 3 is 10 weet.

Lees ook: Hoe help je je kind met lezen in groep 3?

Op dezelfde manier kun je splitsingen oefenen. Geef een totaal aan (onder de 10), bijvoorbeeld: ‘Ik ga je nu eerst 8 poffertjes opscheppen. Hoeveel zijn dit er?’. Uiteraard geef je er eerst maar een paar, bijvoorbeeld 3. En de rekenvraag die je stelt is dan: ‘Hoeveel moet ik je er nu nog bij geven?’. Je kind moet dan de 3 aanvullen tot 8. Hij mag zo nodig zijn vingers erbij gebruiken of verder tellen om te ontdekken dat er dan nog 5 poffertjes bij moeten. Misschien weet hij het al wel zonder tellen; leuk om te ontdekken. Je kunt dit op een heel terloopse en speelse manier doen, zonder dat het voelt alsof je aan het oefenen bent. En uiteraard kan dit ook met druiven, stukjes appel, enzovoort.

Spelletjes met dobbelstenen

Iets anders dat heel goed werkt is spelletjes doen! Wanneer je spelletjes doet met twee dobbelstenen, ben je eigenlijk al aan het optellen. Gooit je kind bijvoorbeeld 6 en 3, dan maak je eigenlijk de som 6 erbij 3 is 9. Ook hier kun je weer kijken of de stippen één voor één geteld worden of dat er al handig wordt geteld: Je gooit 6 en dan 7, 8, 9. Je gooit dus 9. De zin: ‘Begin eens bij 6’ kan hierbij erg helpen. Waarschijnlijk zal je kind sommige combinaties meteen overzien en sommige combinaties – op deze handige manier – tellen.

spelletjes met dobbelstenen rekentips kleuters

Wanneer je kind een favoriet bordspel heeft, probeer het dan eens met 2 dobbelstenen te spelen! Zelf houd ik van korte spelletjes die je makkelijk even tussendoor kunt doen. Een heel simpel spelletje dat je al in 5 minuten kunt spelen is ‘wie gooit het meest?’ waarbij je om de beurt gooit en simpelweg bepaalt wie het meeste gooide. Hoe je het precies speelt heb ik beschreven bij deze reel hieronder.

Andere spelletjes waarbij je kunt rekenen

Ook bedacht ik het spel “pakken wat je pakken kan”. Hiervoor leg je van een kaartspel (skip-bo, uno bijvoorbeeld) een set kaarten van 2 t/m 10 of 2 t/m 12 op tafel. Je gooit nu om de beurt met twee dobbelstenen. Staat het totaal van de ogen op een van de kaarten, dan mag je die kaart pakken. Ga door tot alle kaarten weg zijn. Degene met de meeste kaarten wint.

Wil je iets minder competitie, bijvoorbeeld als er snel ruzie is thuis, draai de kaarten dan om in plaats van ze te pakken. Speel samen tegen de klok. Hoelang duurt het voor alle kaarten omgedraaid zijn?

spelletjes tips rekenen kleuters

Ben je op zoek naar een kant-en-klaar spelletje, denk dan zeker aan het spel Qwixx. De aanbevolen minimum leeftijd is volgens de verpakking 8 jaar, maar mijn ervaring is dat jongere kinderen – met een beetje hulp – dit ook goed kunnen spelen. Onze 5-jarige snapt in elk geval hoe het werkt, al wil hij het liefst wel sámen met mij tegen zijn broer spelen. Bij dit spel wordt met 6 dobbelstenen gegooid, maar je moet er steeds twee met elkaar combineren. De twee witte dobbelstenen mogen elke beurt door iedereen bij elkaar worden geteld en weggestreept op de speelkaart en daarnaast mag degene die aan de beurt is ook altijd 1 witte en 1 gekleurde dobbelsteen met elkaar combineren. 

Hopelijk heb je ik je hiermee kunnen inspireren. Ben je benieuwd naar meer tips, kom dan zeker even een kijkje nemen op @rekensteuntje waar ik allerlei tips en spelletjes deel voor kinderen van 0 t/m 8 jaar.

Lees ook: Dyslexie op de basisschool: 6 tips om je kind te helpen met leren

1 reactie op “Rekenpret voor kleuters: inspirerende tips voor thuis

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *