Recht op dubbele kinderbijslag

Het was een tante van mijn man Bart die ons erop wees. Dat we misschien wel recht zouden hebben op dubbele kinderbijslag. De reden waarom zij dit ons vertelde is omdat wij een zorgintensief kind hebben, namelijk ons zoontje. We zijn meteen op zoek gegaan naar wat dubbele kinderbijslag inhoud en wanneer je er recht op hebt. Toen bleek dat we er recht op hadden hebben we het direct aangevraagd. Dat gaat niet zonder slag om stoot, maar uiteindelijk kregen we voor 1 jaar dubbele kinderbijslag toegewezen. Na dat jaar konden we het opnieuw aanvragen en dit keer werd het 3 jaar toegewezen. In deze blog vertel ik meer over de dubbele kinderbijslag.

Wanneer heb je recht op dubbele kinderbijslag?

Heb je een thuiswonend kind tussen de 3 en 18 jaar oud wat intensieve zorg nodig heeft? Dan kan je recht hebben op dubbele kinderbijslag. Het aanvragen van de dubbele kinderbijslag doe je bij het SVB (sociale verzekeringsbank) en zij schakelen het CIZ (Centrum indicatiestelling Zorg) in om voor hun te bepalen of jij er recht op hebt. Het CIZ kijkt of je aan de voorwaarden voldoet. De eerste voorwaarde is dat je kind een ziekte of aandoening heeft wat vast is gesteld door een arts, specialist of behandelaar. En de tweede voorwaarde is dat je kind, door deze ziekte of aandoening, heel veel extra zorg nodig heeft.

Ze kijken daarbij per voorwaarde naar vijf onderdelen, denk daarbij aan zindelijkheid, mobiliteit, medische verzorging en communicatie. In totaal zijn er tien onderdelen waar je kind op beoordeeld wordt, voor elk onderdeel kun je een punt halen en aan de hand van de leeftijd kijken ze of je voldoende punten hebt gehaald. Een kind van 3 t/m 5 jaar moet op minimaal vijf onderdelen scoren. Een kind van 6 t/m 9 op minimaal vier onderdelen en een kind van 10 t/m 17 op drie onderdelen.

Hoe vraag je dubbele kinderbijslag aan?

Het aanvragen van de dubbele kinderbijslag gaat als volgt. Je doet bij het SVB de aanvraag. Zij vragen het CIZ om advies. Het CIZ vraagt dan om binnen vier weken bepaalde formulieren in te vullen en om informatie over de ziekte/aandoening van je kind op te sturen. Je kan daarna ook gebeld worden door het CIZ wanneer zij meer informatie willen. Het CIZ zal dan alle informatie die ze gekregen hebben onderzoeken en beoordelen en geven daarna een positief of negatief advies. Dit advies krijg jij van hen opgestuurd en geven zij ook door aan het SVB. Zodra het SVB het advies heeft nemen zij een besluit over het wel of niet toekennen van de dubbele kinderbijslag.

Onze ervaring met het aanvragen van dubbele kinderbijslag

De eerste keer dat we de dubbele kinderbijslag aanvraagden waren we nog helemaal bleu wat betreft de beperking van onze zoon. We wisten pas net wat hij had en hadden vooral veel hulp rondom fysio, diëtiste, enzovoort. Milo kon nog niet goed praten, hij was niet goed mobiel en had echt nog veel hulp nodig. Niet gek ook dat hij op 6 punten scoorden terwijl hij er maar vijf hoefde te hebben. Na een jaar echter kregen we de melding dat we het opnieuw moesten aanvragen en op dat moment zat hij net op school, kon hij wel zelf lopen (al was dat nog niet zoveel) en waren er echt wel dingen verbetert ten opzichte van het jaar ervoor. Ik vroeg me dan ook wel af of we dit keer de dubbele kinderbijslag toegekend zouden kregen.

Echter kregen we het ook dit keer toegewezen. Zelfs voor drie jaar. De reden waarom ik als ouder dacht dat hij nu ’te goed’ zou zijn voor dubbele kinderbijslag is omdat je zelf vooral naar het positieve kijkt. Wat kan hij allemaal wel in plaats van niet. Omdat je er zo dicht op staat zie je niet altijd hoeveel extra zorg en extra werk het eigenlijk is. Terwijl ik aan de andere kant regelmatig echt uitgeblust ben en soms het idee heb dat mensen niet snappen hoeveel kruim het me kost. Dubbel eigenlijk. Voor nu krijgen we dus dubbele kinderbijslag voor Milo tot aan zijn zevende verjaardag. Hoe of wat na die tijd is natuurlijk nog helemaal niet in te schatten dus dat zien we dan wel weer.

Hulp bij het aanvragen van dubbele kinderbijslag

Nadat wij voor de eerste keer de dubbele kinderbijslag hadden aangevraagd ontdekte ik een hele fijne Facebookgroep. Namelijk de groep Tips en klachten dubbele kinderbijslag NL. In deze groep zitten een heleboel ervaringsdeskundigen die jou mee kunnen helpen met je aanvraag. Niet letterlijk meehelpen maar zij hebben heel fijn tips voor je hoe je het beste de vragenlijsten kunt invullen en dergelijke. Ook is het fijn om daar lotgenoten te treffen die met je kunnen meedenken. Want ook al wordt jouw aanvraag afgewezen betekent dit niet direct het einde. Je kunt in bezwaar en soms is dat echt wel goed om te doen. Ze wijzen namelijk soms ook aanvragen af die naderhand alsnog toegewezen worden. Het blijft mensenwerk.

Lees daarom voordat je iets aanvraagt eerst de tips in deze Facebookgroep. Zodat je zeker weet dat je alles goed invult. Een extra tip van mij.

2 reacties op “Recht op dubbele kinderbijslag

Reageren is niet mogelijk.