Papa kookt: preischotel uit de oven

Een goedemiddag. Het is weer tijd voor papa kookt. Ik heb deze keer voor de preischotel gekozen van mijn moeder omdat ik hem heel lekker vind. Mijn voorkeur gaat zelf ook uit naar ovenschotels, niet voor niets maakte ik ook al de kip met chips uit de oven. Ik heb deze ovenschotel dit keer dan ook bij mijn moeder thuis gemaakt omdat je er zeker met 4 of 5 man van kunt eten.

De benodigdheden_MG_0793

  • 500 gram runder gehak
  • 50 gram prei (in ringen gesneden)
  • 1 pak aardappelpuree
  • geraspte kaas
  • ketjap
  • chili saus
  • olie of boter
  • een voorverwarmde oven op 200 graden

Hoe maak je de preischotel?

Ik heb eerst de prei in ringen gesneden. Normaal gooi ik een vrij groot stuk groen van de prei weg, maar mijn moeder vertelde me dat je vrij veel kunt gebruiken. Daarna heb ik een grote pan met water opgezet om te laten koken, deze is voor de prei. Terwijl je wacht tot het water kookt kun je het gehakt gaar bakken in de boter of olie. Daar gooi je naar smaak ketjap en chili bij. Als het water in de prei pan kookt, gooi je de prei erin totdat deze ook weer kookt. Bereid ondertussen de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.

preischotel oven

Als de prei kookt haal je het direct van het vuur af en giet je het water af. Je laat de prei even uitlekken en pers je met de bolle kant van een lepel het water er nog extra uit. Anders wordt de ovenschotel te nat.

preischotel oven 1

In de ovenschaal begin je met het gehakt als onderste laag, de sap bij het gehakt gaat er ook bij, dit is voor de smaak. Daar bovenop de uitgelekte prei en daar weer de puree bovenop. Zorg ervoor dat je geen prei meer ziet. Gebruik liever teveel puree dan te weinig. Als laatste nog een laagje geraspte kaas bovenop.

Preischotel oven 2

Dan zet je de ovenschotel in het middelste gedeelte van de oven en 20 minuten later is je preischotel klaar! Mocht je nu geen prei lusten, dan kun je de prei vervangen voor sperziebonen.

_MG_0825

Het eindresultaat

_MG_0837We hebben er met 4 volwassenen van gegeten en hadden ook een flinke portie voor de kleine meid opgeschept. Daarnaast was er nog steeds een vol bord over, deze heb ik mooi de volgende dag opgegeten. Maar je kunt het ook invriezen als het teveel is.

smakelijk bart

Bart Adelaars

Getrouwd met Nicole, papa van Fay (maart 2014) en levensgenieter. Houdt van koken, voetbal, Carnaval en spelen met mijn dochter. Instagram: papa_bart82
Bart Adelaars

Latest posts by Bart Adelaars (see all)

Comments

comments

Recepten
Previous Story
Next Story

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Nicole
    14 januari 2016 at 13:21

    Klinkt goed! Ik ben gek op prei! Een van onze favoriete gerechten is prei-shoarmaquiche, heb je die wel eens gegeten?

  • Reply
    Simone
    21 juni 2016 at 20:29

    Oh ik ben daar zo gek op he, preischotel! 🙂

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: