Recept: broodje pulled pork uit de slowcooker

Pulled pork kun je op verschillende manieren maken, zowel op de BBQ als in de oven. Maar je kunt pulled pork dus ook in de slowcooker bereiden. Ideaal voor wanneer het kouder weer is en je geen zin hebt om de BBQ aan te slingeren. Ook handig voor wanneer je er liever geen omkijken naar hebt. Daarom hierbij mijn recept voor een broodje pulled pork uit de slowcooker. Al hoef je de pulled pork natuurlijk niet op een broodje te doen, het kan ook met rijst, in een wrap en zo zijn er nog veel meer variaties.

Meer over pulled pork

Omdat ik het altijd interessant vind om te weten waar een bepaald gerecht vandaan komt ben ik eens gaan duiken in de geschiedenis van Pulled Pork. Want wist je dat dit is over komen waaien vanuit Amerika? Vooral in het zuiden van de Verenigde Staten werden van oorsprong veel varkens gehouden. Omdat ze vroeger nog geen BBQ’s hadden werden de varkens bereid aan een spit boven een gat in de grond. In dat gat lagen verkoolde boomstammen.

De mensen die toen leefden ontdekten dat hoe langer je het varken liet garen aan het spit, hoe malser het vlees werd. Zo mals zelfs dat je het vlees letterlijk uit elkaar kon trekken. Daar komt de naam dan ook vandaan: Pulled Pork.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Op zoek naar meer slowcooker recepten? Hier vind je maar liefst 91 slowcooker recepten!

Pulled pork wordt meestal gemaakt met procureur, ook wel varkensnek genoemd. Maar je kunt het ook van schouderkarbonade maken of varkensfricandeau. Het belangrijkste bij pulled pork is echt de gaartijd. Juist door het langzame garen valt het vlees beetje bij beetje uit elkaar.

Wat is nou het lekkerste recept voor pulled pork?

Wat nou echt het lekkerste en het beste recept is voor pulled pork daar zijn de meningen over verdeeld. In mijn eigen zoektocht naar een goed recept voor dit lekkere gerecht kwam ik zoveel verschillende tegen. Je kunt het dan ook op diverse manieren maken. Het is gewoonweg een kwestie van smaak en soms ook gewoon een kwestie van ‘wat heb je in huis’ of ‘hoe makkelijk/moeilijk wil je het jezelf maken’?!

Ik ben zelf van de makkelijk, ik heb recepten gezien waarbij je meer dan 20 verschillende ingrediënten moest gebruiken. Dan haak ik al snel af. Vooral als het ook nog eens ingrediënten zijn die je normaal gesproken nooit gebruikt. Vooral de dry rub (droge kruiden die je door elkaar roert en waarmee je het vlees insmeert) is bij elk recept weer verschillend. Zo ken ik mensen die alleen Zwolsche stoof kruiden van Euroma gebruiken als dry rub. Dat is natuurlijk al een mix, dus deze ga ik zelf ook nog eens testen.

Broodje pulled pork uit de slowcooker

Varkensvlees heel langzaam laten garen totdat het uit elkaar valt (of met twee vorken makkelijk uit elkaar te treken is). Dat is pulled pork. Dit recept is heel makkelijk, je hebt er niet veel nodig, alleen heel veel geduld en tijd. En wil je liever geen broodje pulled pork maar beleg je jouw pizza of wrap ermee, dan is dat ook prima!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Rust tijd 12 uur
Totale tijd 20 uur 10 minuten
Gang Lunch
Keuken Amerikaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Pulled pork

  • 1 kg procureur
  • 2 grote uien
  • dry rub ik gebruik mosterd, paprikapoeder, uienpoeder en knoflookpoeder
  • 1/2 fles bbq saus bijv van de lidl of jack daniels bbq saus
  • 1/2 blikje cola geen light of zero varianten
  • 2 eetlepels sambal want wij houden van pittig

Broodje

  • 1 zak zachte witte bolletjes
  • 1 zak rucola
  • 1 bakje pittige rauwkost bij de jumbo 150 gram
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels kwark

Instructies
 

Pulled pork

  • Begin de avond voordat je de broodjes pulled pork wilt eten met het insmeren van het vlees met mosterd en de rest van de dry rub kruiden.
  • Leg daarna het vlees terug in de koeling (met aluminiumfolie eromheen). De kruiden trekken zo nog beter in het vlees.
  • Haal 's ochtends het vlees uit de koeling en snijd de uien in halve ringen.
  • Leg de uien als bedje onderin de slowcooker en leg het vlees er bovenop.
  • Giet daarna het halve blikje cola en de halve fles bbq saus in de slowcooker. Je mag ook een heel blikje en een hele fles gebruiken, ik pak zelf altijd de helft.
  • Doe er ook nog twee eetlepels sambal bij, of laat dit achterwege al je het niet zo pittig wilt hebben.
  • Zet daarna de slowcooker aan voor ongeveer 8 a 9 uur op low of voor 5 a 6 uur op high.

Het broodje

  • Meng de eetlepel mayonaise met de twee eetlepels kwark en voeg het toe aan de pittige rauwkost. Even goed doorroeren.
  • Beleg het broodje eerst met de rucola, voeg daarna de pulled pork eraan toe en als laatste de rauwkost.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord slowcooker
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!