Quiche met spinazie, champignons en spekjes

Quiches, oftewel hartige taarten, worden bij ons in huis altijd goed gegeten. Ik probeer dus minstens eens in de twee weken een quiche te maken. Vaak stop ik hem vol met groenten want daar houden ze wel van hier in huis. Vaak worden de quiches met gehakt of kip gemaakt, maar dit keer ging ik voor de spekjes. Wil je hem vegetarisch maken dan kun je dit ook weglaten. Overigens laat ik af en toe ook de champignons weg omdat onze dochter deze niet lust. Je kunt dus variëren zoveel je wilt.

Quiche met spinazie

Ik gebruik spinazie altijd in veel gerechten maar had er nog nooit een quiche mee gemaakt. Als het gaat om ovenschotels gebruik ik meestal wel verse spinazie. Maar voor pasta’s of een hartige taart kies ik toch voor de diepvries variant. Je kunt in plaats van quichedeeg ook gewoon plakjes bladerdeeg pakken, maar ik ben van de makkelijk…

De ingrediënten van de quiche:

  • Quiche / taartdeeg (ik gebruik altijd die van tante fanny)
  • 300 gram gerookte spekreepjes
  • 750 gram spinazie a la creme (diepvries dus)
  • Gesnipperde ui
  • theelepel knoflookpoeder (of een teentje fijngehakte knoflook)
  • 4 eieren
  • 200 gram geraspte kaas
  • Een bakje champignons

Hoe maak je dit gerecht?

Je verwarmt de oven voor op zo’n 200 graden. Daarna vet je de taartvorm (ik gebruikte er eentje van 26 cm doorsnede) in met wat boter. Leg de taartdeeg er precies in het midden in. Fruit de ui tot ze glazig zien in wat olijfolie en voeg de spekreepjes en champignons erbij. Bak deze even kort op en breng op smaak met wat peper. Zout is niet nodig, de spekjes zijn al zout van zichzelf. Voeg de spinazie toe en roer door totdat de spinazie helemaal ontdooid is.

hartige taart met spinazie en spekjes

Klop de eieren los en voeg ongeveer een kwart van de kaas toe. Roer het ei-kaas mengsel door de spinazie en vul de taartvorm ermee. Strooi daarna de rest van de kaas over de quiche totdat alles bedekt is. Als laatste bak je de taart in het midden van de oven in zo’n 35 minuten gaar.

Ik zeg: eet smakelijk!