Prentenboek top 10 – nationale voorleesdagen

De nationale voorleesdagen gaan morgen van start! Dit initiatief is opgezet om weer wat extra aandacht te besteden aan het belang van voorlezen, met name prentenboeken. Nog steeds zijn er heel veel kinderen waarbij niet voorgelezen wordt. Dit is niet alleen een gemis wat betreft de taalontwikkeling, maar voorlezen is ook goed voor het ontwikkeling van de concentratie van een kind, het stimuleren van de fantasie en de steun die het biedt bij bepaalde (moeilijke) onderwerpen, zoals de dood, de komt van een broertje of zusje en nog veel meer.  

 

Daarnaast is voorlezen gewoon erg leuk voor een kind, even een momentje alleen met papa of mama. Ook geeft het een bepaalde rust en houvast wanneer je op vaste tijdstippen een boek voorleest, of samen gaat lezen. Om al bovenstaande redenen worden de nationale voorleesdagen georganiseerd waarbij elk jaar een tiental voorleesboeken in het middelpunt staan. Dit jaar is dit de prentenboek top 10:

Bol AlgemeenBol Algemeen

Prentenboek top 10:

De krijtjes staken – Drew Daywalt en Oliver Jeffers
Teun wil een tekening maken, maar zijn kleurkrijtjes staken. Zwart wil voor meer dan alleen de lijntjes worden gebruikt en Beige wil niet langer in de schaduw staan van Bruin. Rood klaagt dat hij te veel moet doen, terwijl Roze juist graag wat vaker ingezet wil worden. Kan Teun een oplossing bedenken?

De krokodil die niet van water hield– Gemma Merino
Alle krokodillen houden van water, toch? Nou, deze kleine krokodil niet. Terwijl zijn broertjes en zusjes lekker zwemmen, klimt hij liever in bomen. Wat is er toch met hem aan de hand?

De leeuw en het vogeltje – Marianne Dubuc
Op een mooie herfstdag vindt de leeuw een gewond vogeltje. Het is het begin van een bijzondere vriendschap.

Feestmaal voor de koning – Marlies Verhelst en Linde Faas
Vogelspin heeft voor de jarige Koning Leeuw een verrukkelijke, prachtige feesttaart gemaakt. Maar… wie heeft dat extra malse kippenpootje van het topje van de taart gestolen?

Gewonnen – Ruth Wielockx
Klaar voor de race? Start! De deelnemers rennen naar hun voertuigen. Wie is het snelst? De scooter, de brandweerwagen, de driewieler? En valt deze race eigenlijk wel te winnen? Een stoer prentenboek vol vaart.

Gonnie & vriendjes in ganzenpas – Olivier Dunrea
In deze speciale jubileumuitgave komen Gonnie en haar vriendjes zich allemaal netjes voorstellen en ontdek je wat elk gansje uniek maakt. Een dik kartonboek met maar liefst 44 flappen!

Het ei van Egel – Nozomi Takahashi
Egel ziet hoe Eend haar eitjes uitbroedt. Meteen wil hij ook een ei! Hij vindt een groen ei met stekels, dat past perfect bij hem! Egel maakt een nest en zorgt goed voor het ei. De andere egels zeggen dat er niets uit zijn ei zal komen. Maar Egel houdt vol.

Sneeuwwitje breit een monster – Annemarie van Haeringen
Een spannend sprookje met een staartje. Sneeuwwitje breit geitenwollen sokken voor iedereen. Maar vandaag heeft ze zin in iets nieuws, ze breit geitjes. Sneeuwwitje let niet goed op. Per ongeluk breit ze een wolf. Ze kan nog net op tijd in de kast springen. Wat nu?

Vergeet mij nietje – Milja Praagman
Varken gaat op reis en Muis blijft alleen achter. Muis wil graag mee met Varken, maar ze kan haar huisje niet achterlaten. Muis houdt van haar huisje. Maar nu Varken er niet is, voelt haar huis niet langer als een thuis.

We hebben er een geitje bij! – Marjet Huiberts en Iris Deppe – Prentenboek van het Jaar 2016
Op de kinderboerderij is een nieuwe bewoner geboren. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

Meer weten over de nationale voorleesdagen? Surf dan direct naar hun site.

Lees jij jouw kind(eren) regelmatig voor?

5 reacties op “Prentenboek top 10 – nationale voorleesdagen

Reageren is niet mogelijk.