Papa kookt: preischotel uit de oven

Een goedemiddag. Het is weer tijd voor papa kookt. Ik heb deze keer voor de preischotel gekozen van mijn moeder omdat ik hem heel lekker vind. Mijn voorkeur gaat zelf ook uit naar ovenschotels, niet voor niets maakte ik ook al de kip met chips uit de oven. Ik heb deze ovenschotel dit keer dan ook bij mijn moeder thuis gemaakt omdat je er zeker met 4 of 5 man van kunt eten.

De benodigdheden voor de preischotel met gehakt

_MG_0793

  • 500 gram runder gehak
  • 50 gram prei (in ringen gesneden)
  • 1 pak aardappelpuree
  • geraspte kaas
  • ketjap
  • chili saus
  • olie of boter
  • een voorverwarmde oven op 200 graden

Hoe maak je de preischotel?

Ik heb eerst de prei in ringen gesneden. Normaal gooi ik een vrij groot stuk groen van de prei weg, maar mijn moeder vertelde me dat je vrij veel kunt gebruiken. Daarna heb ik een grote pan met water opgezet om te laten koken, deze is voor de prei. Terwijl je wacht tot het water kookt kun je het gehakt gaar bakken in de boter of olie. Daar gooi je naar smaak ketjap en chili bij. Als het water in de prei pan kookt, gooi je de prei erin totdat deze ook weer kookt. Bereid ondertussen de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.

preischotel oven

Als de prei kookt haal je het direct van het vuur af en giet je het water af. Je laat de prei even uitlekken en pers je met de bolle kant van een lepel het water er nog extra uit. Anders wordt de ovenschotel te nat.

Bol AlgemeenBol Algemeen
preischotel met gehakt uit oven

In de ovenschaal begin je met het gehakt als onderste laag, de sap bij het gehakt gaat er ook bij, dit is voor de smaak. Daar bovenop de uitgelekte prei en daar weer de puree bovenop. Zorg ervoor dat je geen prei meer ziet. Gebruik liever teveel puree dan te weinig. Als laatste nog een laagje geraspte kaas bovenop.

hoe maak je preischotel klaat

Dan zet je de ovenschotel in het middelste gedeelte van de oven en 20 minuten later is je preischotel klaar! Mocht je nu geen prei lusten, dan kun je de prei vervangen voor sperziebonen.

recept preischotel

Het eindresultaat

recept preischotel met gehakt

We hebben er met 4 volwassenen van gegeten en hadden ook een flinke portie voor de kleine meid opgeschept. Daarnaast was er nog steeds een vol bord over, deze heb ik mooi de volgende dag opgegeten. Maar je kunt het ook invriezen als het teveel is.

smakelijk bart

2 reacties op “Papa kookt: preischotel uit de oven

Reageren is niet mogelijk.