Een potje opbouwen voor later

Als kind zijnde kon ik het heel goed. Een potje opbouwen voor later. Dit deed ik door al het geld wat ik kreeg en/of verdiende op een spaarrekening te zetten. De rente was op dat moment ook erg goed dus een aantal jaren later had ik een mooi zakcentje voor een rijbewijs, auto en/of reis die ik wilde maken. Ook nu spaar ik nog steeds. Niet meer zo veel als toen en de afgelopen tijd ook niet periodiek. Maar we doen het wel.

– in samenwerking met Robeco – 

We hebben drie verschillende potjes: onvoorziene uitgaven (zoals een kapotte wasmachine), toekomst (mocht er iets gebeuren op inkomensgebied) en kinderen. Echter is sparen momenteel helemaal niet lucratief meer. Met een percentage van 0,05% levert het vrijwel niets meer op.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Workshop beleggen voor kinderen

Op het moment dat ik een uitnodiging van Robeco kreeg om een workshop over beleggen voor kinderen te volgen hoefde ik niet na te denken. Dat wilde ik wel! Naast dat ik erg nieuwsgierig was naar het hoe of wat heb ik altijd financiën en alles eromheen interessant gevonden. Beleggen is (was) voor mij een ver van mijn bed show en het enige wat ik daarvan dacht te weten was dat het hoge risico’s met zich meebrengt.

Toch wilde ik graag meer hierover te weten komen, want wie weet is het voor ons een fijne tweede manier om een potje op te bouwen voor onze kinderen. Ik hoef je namelijk niet te vertellen dat bijvoorbeeld studeren tegenwoordig wel erg duur is.

Op basis van cijfers voor 2017 berekende het NIBUD dat je voor 4 jaar studeren ongeveer € 53.800,- nodig hebt.

En aangezien wij graag onze kinderen willen helpen met dit bedrag te betalen, moeten we toch echt nu al beginnen met geld opzij zetten. Met de KIDS-check kun je de kosten bekijken van de verschillende toekomstplannen en berekenen hoeveel rendement je zo moeten behalen voor een mooi eindbedrag.

Wanneer beleggen?

Beleggen is voor de meeste mensen een ver van mijn bed show. En dat begrijp ik als geen ander, want dat was het ook voor mij. Maar na de workshop bij Robeco snap ik al iets meer hoe het werkt en zie ik ook in dat bijna iedereen kan beleggen. Let op, ik zeg bijna iedereen want beleggen is niet voor iedereen weg gelegd.

Je kunt beleggen wanneer je:

  • Ook al een spaarpotje hebt voor onvoorziene uitgaven
  • Geld tot je beschikking hebt die je niet binnen drie nodig hebt in verband met het goedmaken van eventuele verliezen
  • Bereid bent om een risico te nemen (en daar ’s nachts niet wakker van ligt)

Beleggen

Wanneer je besluit om te gaan beleggen dan kan dit op verschillende manieren. Je kunt natuurlijk aandelen kopen van één bedrijf, daarmee loop je natuurlijk wel een hoog risico. Maar je kunt ook beleggen in een beleggingsfonds, bijvoorbeeld bij Robeco. Daarmee spreid je het geld over verschillende beleggingscategorieën en bedrijven. En dus spreid je het risico ook, al blijft er bij beleggen altijd een risico aan zitten. Je hoeft helemaal niet veel verstand te hebben van beleggen want zo’n beleggingsfonds wordt beheert door een fondsmanager. Diegene heeft inzicht in het hoe en wat van zo’n fonds.

Beleggen kan dus een hele goede manier zijn om een potje op te bouwen voor later. Zodat je de kinderen kunt helpen met hun studie, rijbewijs of wellicht hun eerste huis. Wij zijn in ieder geval overtuigd en gaan een rekening openen voor onze kinderen. Er loopt momenteel namelijk ook een fijne actie bij Robeco. Wanneer je €50,- inlegt dan doen zij er nog €25,- bovenop. En wat ik zelf stiekem erg fijn vind.. stel nou dat wij toch geen geld tot onze beschikking hebben om in te leggen, dan hoeft dat ook niet. Je zit nergens aan vast en hoeft niet maandelijks geld in te leggen.

Heb jij ook al een potje voor later?

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

3 reacties op “Een potje opbouwen voor later

  • Na onze verhuizing is het potje geslonken maar we hebben altijd wel wat achter de hand. Of ik het zou durven beleggen, ik weet het niet.

  • Ik heb wel eens nagedacht over beleggen, want inderdaad.. sparen levert echt niets meer op. Toch houdt dat hoge risico me nog wat tegen. Ik zou me er meer in moeten verdiepen, want ik denk dat het wel veel kan opleveren.

Reageren is niet mogelijk.