Pompoen van papier-maché knutselen

pompoen knutselen papier-maché

Alhoewel er al een aantal DIY’s online staan die ik zelf heb gemaakt, heb ik nu iemand gevonden die regelmatig voor Meisje Eigenwijsje DIY’s voor groot en klein gaat maken. Dit zijn leuke knutselprojecten die je alleen of samen met je kind kunt doen. Kleinere kinderen hebben wat hulp nodig en grotere kinderen kunnen helemaal zelf aan slag.

Alle knutsels zijn low budget, want knutselen hoeft helemaal niet duur te zijn! Dit keer heeft Irene Planken een hele leuke DIY voor je: een pompoen van papier-maché knutselen. Onderaan de blog stelt zij zichzelf ook nog even voor.

Pompoen van papier-maché

In deze blog lees je hoe je een pompoen van papier-maché kan knutselen. Ik vertel je precies wat je allemaal nodig hebt en waar je het koopt. Dan vertel ik per stap wat je moet doen. Om een goed beeld te krijgen voeg ik bij iedere stap een foto zodat je ook kunt zien wat ik doe. Vind je het fijner om een filmpje te kijken dan kan je naar mijn YouTube kanaal waar je binnenkort precies kunt zien hoe de DIY wordt gemaakt.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Lees ook: Knutselen met herfstbladeren: 10x knutselideeën voor kinderen

Wat heb je nodig voor de pompoen van papier-maché

Voor deze DIY heb ik alles bij Action gehaald. Uiteraard kan je ook bij andere winkels terecht. Maar ik wilde de DIY low budget houden, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Als je alles uit onderstaande lijst koopt ben je €13,91 kwijt zonder de optionele items. Met de optionele items ben je €18,89 kwijt. Maar je kunt veel dingen nog een keer gebruiken en hoe je de volgende keer dus niet te kopen.

 • Tafelkleed €0,79
 • Kom €0,92
 • Houten lepel €1,22
 • Kwast €0,99
 • Behanglijm €2,79
 • Oude kranten (of ander dun papier)
 • Ballonnen €0,89
 • Jute touw €0,99
 • Schuurpapier €1,33
 • Acrylerf €3,99
 • Optioneel: latex handschoentjes €3,49
 • Optioneel: acrylvernis €1,49

Nog een paar tips

Bereid je kind voor door te vertellen dat het een paar dagen duurt voordat de lijm goed droog is en je kunt gaan verven. Je kan het droogproces wat versnellen door te föhnen en de pompoen in de vensterbank te zetten. Laat het papier-maché altijd goed drogen en uitharden. Mijn tip is om dit direct aan het begin van een vakantie of weekend te maken zodat je iedere dag weer een beetje kan doen. En aan het einde van de vakantie is het dan helemaal af.

Als je de pompoen van papier-maché met kleine kinderen gaat maken, zou ik plakkaatverf gebruiken omdat dit beter mengbaar is en werkbaar voor kleinere kinderen. Ik heb zelf acrylverf gebruikt. Dit droogt weer sneller. Ik heb alleen rood, geel, wit en blauw gehaald en alles zelf gemengd.

Een tip die ik had willen hebben: verf als de papier-mache droog is de pompoen eerst met een laag witte verf. Dan hoef je daarna hooguit twee lagen oranje op te brengen.

DIY Pompoen van papier-maché

De voorbereiding

Stap 1: Leg een tafelkleed op tafel. Het kan best wat geklieder worden met de lijm en dat is natuurlijk zonder van je tafel.

Stap 2: Maak de lijm klaar in een kom. Gebruik 2 delen behanglijmpoeder op 1 deel water en meng dit een houten lepel of kwast. De lijm moet niet te waterig, maar ook niet te dik zijn. Laat even staan zodat klontjes de tijd krijgen om op te lossen en ga dan door met stap 3.

Stap 3: Scheur stroken van de kranten. Je kan het beste smalle stroken scheuren omdat die makkelijker werkbaar zijn. Maar gewoon kleine stukjes scheuren is ook helemaal prima. Kinderen vinden het altijd leuk om lekker te scheuren. Dus maak er een feestje van!

pompoen papier maché DIY - 1

De pompoenvorm maken

Stap 4: Blaas een ballon op zo groot als je de pompoen wilt hebben. Tip: maak hem niet te groot.

Stap 5: Meet nu met je touw hoeveel touw je nodig hebt om één keer rondom te gaan. Knip het touwtje iets langer af zodat je een knoopje kunt maken. Knip nu nog 2 tot 4 touwtjes is dezelfde lengte af.

Stap 6: Pak een touwtje en maak met de uiteinden een knoopje en knoop de uiteinden van de andere touwtjes hieraan vast.

Stap 7: Pak de ballon en hou de opening in het midden (dus bij de knoopjes) van de touwtjes en blaas op. Zorg dat de touwtjes goed verdeeld zijn en blaas dan nog een beetje extra lucht in de ballon zodat je de bolling krijgt die maakt dat er een pompoenvorm ontstaat. Dit kan even lastig zijn, maar als je het eenmaal doorhebt komt het helemaal goed.

DIY pompoen papier maché - 1

Met papier-maché aan de slag

Stap 8: Je kan nu het papier-maché op de ballon plakken. Wil je geen vieze handen? Doe dan de latexhandschoentjes aan. Je kan het opplakken op twee manieren doen: de stroken in de lijm leggen en dan om de ballon draperen of je gebruikt een kwastje om een strook in te smeren en op de ballon te leggen. Vergeet niet om dan ook over de strook nog wat lijm te smeren.

Stap 9: Breng 3-4 lagen papier-maché. Vergeet niet het steeltje te maken. Dit kan je doen door wat stroken papier die in de lijm hebben geleven tot een steeltje te kneden en dan zo vast te maken aan de bovenkant.

Stap 10: Laat je pompoen drogen. Je kan nu wat voordrogen met een föhn en dan de pompoen op een plek zetten waar het kan drogen. Bijvoorbeeld de vensterbank. Leg er wel wat onder zodat je geen lijmvlekken krijgt (bijvoorbeeld een vuilniszak).

pompoen papier maché knutselen DIY - 1

De pompoen verven

Stap 11: Check of je pompoen echt helemaal droog is. Want pas als het droog is kan je gaan verven.

Stap 12: De pompoen licht schuren zodat er geen gekke bobbels achterblijven en de pompoen mooi glad is. Dit heb ik niet gedaan en hoeft ook niet. Als je gaat schuren vergeet dan niet om met een droge doek de pompoen stofvrij maken.

Stap 13: Nu kan je de pompoen gaan verven. Begin met een laag witte verf en als dat droog is kan je verder met oranje. Als je oranje verf hebt kun je gelijk aan de slag en ander meng je eerst wat gele en rode verf totdat je de kleur oranje hebt die jij mooi vindt. Verf je pompoen en vergeet niet om de steel groen/bruin te verven.

Stap 14: Laat je pompoen nu drogen.

pompoen papier maché verven

Wil je de pompoen buiten neerzetten? Lak je pompoen dan met acrylvernis of botenlak. Botenlak is niet bij Action verkrijgbaar en ook wat duurder. Maar dan kan je wel lang van je pompoen genieten en hem zelfs volgen jaar ook weer neerzetten.

pompoen DIY papier-maché

Pompoen van papier-maché knutselen

Een pompoen van papier-maché is een leuk knutselproject voor in de vakantie. Wil je snel even iets knutselen? Dan is dit niet het knutselproject voor jou. Voor deze DIY moet je echt even de tijd nemen. Maar als hij dan af is, heb je iets heel erg leuks en moois gemaakt. En wat nog leuker is: je kan hem ieder jaar weer neerzetten in de herfst.

Veel knutselplezier!

Nog even voorstellen:

Ik ben Irene Planken, woon samen met Alex en samen hebben wij twee dochters: Marley (2010) en Jenna (2013). Ik ben in 2013 mijn blog feel good blog Tante Truus Kan Alles gestart en in 2017 ben ik voor mezelf begonnen. Leven van je hobby, dat is toch het mooiste wat er is! Op mijn blog schrijf ik over verschillende lifestyle onderwerpen gericht op vrouwen vanaf een jaar of 30. Vrouwen met een gezin die het altijd veel te druk hebben. Ik hoop ze te inspireren en ook een momentje voor zichzelf te pakken o.a. door iets met je handen te doen. Je kan dan ook veel DIY’s op mijn website vinden, want Tante Truus Kan Knutselen.

Op zoek naar nog meer leuke DIY’s? Deze maakte Irene van Tante Truus Kan Alles ook al eens:

2 reacties op “Pompoen van papier-maché knutselen

Reageren is niet mogelijk.