De leukste pluktuinen in Noord Brabant!

pluktuinen in noord brabant

Op zoek naar een leuk uitje die ook nog eens iets moois en/of lekkers oplevert? Bezoek dan eens een van de mooie pluktuinen in Noord Brabant. Leuk om zelf te doen, maar ook een leuk uitje met kinderen.

Verken de betoverende wereld van pluktuinen, daar waar de natuur tot leven komt en bezoekers uitnodigt om hun eigen boeketten te creëren. Van kleurrijke bloemenvelden tot sappige fruitboomgaarden, deze pluktuinen bieden een unieke ervaring voor jong en oud.

20x Pluktuinen in Noord Brabant

Ik heb mijn best gedaan om alle pluktuinen in Noord Brabant die ik tegenkwam goed in kaart te brengen. Helaas heeft niet elke pluktuin een eigen website of is deze goed bijgehouden. Sommige informatie heb ik dus ook via social media. En soms ontbreekt de informatie. Het kan zijn dat de informatie later in het jaar wel toegevoegd wordt dus sla deze blog zeker op voor later!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Franken fruit (& Pluktuin la Fleur) – Bergen op Zoom

Bij Franken Fruit in Bergen op Zoom kun je terecht voor het plukken van groente en fruit. Op het terrein van Franken Fruit zit echter ook Pluktuin la Fleur en daar kun je bloemen plukken!

Ook is er een winkel waar je van medio juni tot eind november diverse fruit en groenten kunt kopen plus een klein speeltuintje. De winkel en de speeltuin zijn echter alleen geopend op de speciale verkoopdagen. Via de website en hun Facebookpagina wordt je op de hoogte gehouden van deze verkoopdagen.

Wat kun je er plukken? Je kunt hier zowel bloemen als groente en fruit plukken, echter ligt het wel aan de periode waarin je komt wat er te plukken valt. Het fruit- en groenteseizoen start doorgaans medio juni. Op 8 en 9 juni kunnen de eerste kersen geplukt worden.

Openingstijden: De bloemenpluktuin is geopend van 9.00 – 17.00 uur. Het fruit plukken is van 10 – 17 uur.
Prijzen: Er gelden diverse prijzen voor de diverse producten. Bijv. voor een kilo kersen €8.
Adres: Balsedreef 1, 4623 RA Bergen op Zoom

Aardbeienterras Rijsbergen – pluktuin in Noord Brabant

Bij Het Aardbeienterras zijn er talloze gratis en betaalde activiteiten te doen. Waaronder onder andere zelf je aardbeien plukken. Dit is een activiteit geschikt voor kinderen t/m 12 jaar en zelfs voor kinderen in een rolstoel heel toegankelijk.

Echter is er ook een gratis aardbeienspeurtocht, avonturenpad en een leuke speeltuin. Ook kun je er lekker picknicken en is er sowieso een fijn terras voor de ouders om te zitten terwijl de kinderen spelen.

Wat kun je er plukken? Je kunt hier aardbeien plukken.

Openingstijden: Het Aardbeienterras is iedere dag geopend van 10.00 – 18.00 uur.
Prijzen: Je betaalt €3,50 per zelf geplukt doosje aardbeien
Adres: Pannenhoefsebaan 31, 4891 ZA Rijsbergen

Bloemenboerderij Pluktuin B&B De Langendam – Waspik

Bij Bloemenboerderij Pluktuin B&B De Langendam kun je in de zomer heerlijk genieten van alle pracht en praal die de bloemen laten zien. Ook kun je er zelf je bosjes bloemen plukken of heerlijk nagenieten op het terras. Je krijgt een emmer met een laagje water mee en kunt deze dan vullen met de bloemen van jouw keuze.

Sinds juli 2023 zijn ook kinderen welkom in de pluktuin. Omdat de tuin kwetsbaar is zijn er wel een aantal regels met betrekking tot het plukken van bloemen met kinderen. Zo mogen kinderen niet op eigen houtje plukken en moet dit altijd begeleid worden door een volwassene. Er is een speciaal kinder pluk-veldje.

Wat kun je er plukken? Je kunt hier diverse soorten bloemen plukken.

Openingstijden: De bloementuin met het terras zijn vanaf begin juli tot begin oktober geopend. Dit is weersafhankelijk.
Prijzen: Je betaalt €16,50 voor een volle emmer bloemen, hier maak je 2 ruime boeketten van.
Adres: Het Vaartje 108, 5165 ND Waspik

Baalse Hoef Bloemenboerderij – Baarle Hertog (BE)

Alhoewel ik hier natuurlijk eigenlijk alleen de pluktuinen in Noord Brabant plaats is er een uitzondering. Namelijk deze pluktuin in Baarle Hertog, België. Dit omdat Baarle Hertog wel in Noord Brabant ligt, maar toch Belgisch is. Het hoe en wat kun je wel een keer op Google opzoeken, want dat is een te lang verhaal.

Bij Baalse Hoef Bloemenboerderij kan je zelf je bloemen plukken. Er staan meer dan 100 soorten seizoensbloemen op maar liefst 6000m2, van tulpen en ranonkels in het voorjaar, tot dahlia’s en chrysanten in het najaar. Ze zijn dan ook de grootste pluktuin in Baarle en omstreken!

In dezelfde straat ligt Aai&Vlaai, een zorgboerderij met brasserie waar je heerlijk kunt lunchen. Het is dan ook goed te combineren met elkaar, ze hebben zelfs iedere woensdag en vrijdag lunch & pluk wat je kunt reserveren.

Wat kun je er plukken? Je kunt hier diverse soorten bloemen plukken.

Openingstijden: Van april tot en met oktober; woe 14 – 20 uur, vrij & zat 10 – 16 uur, zon 10 – 14 uur.
Prijzen: Losse plukbeurt €22,50 voor 20 stelen. Je hebt echter ook plukkaarten waarmee je vaker kunt komen plukken.
Adres: Oordeelstraat 10, 2387 Baarle-Hertog (België)

Philips Fruittuinen – Eindhoven

Rond september heb je elk jaar bij de Philips Fruittuinen de appel (en peren) plukdagen. Wanneer dat dit jaar precies is, dat is nog niet bekend.

Wil je naar deze appelplukdagen dan moet je vooraf online een ticket kopen. Bij de prijs van het ticket zit een tas die volgeplukt mag worden. Wil je meer plukken kun je op de dag zelf een extra tas kopen. Toegang is gratis voor kinderen onder de 8 jaar.

Bij de Philips Fruittuinen kun je ook een rondleiding aanvragen, picknicken in de boomgaard, een speurtocht doen of een pannenkoek eten in het pannenkoekenhuis. Er is ook een groot terras inclusief speeltuin.

Wat kun je er plukken? Je kunt hier appels en peren plukken tijdens de speciale plukdagen

Openingstijden: Nog niet bekend
Prijzen: Nog niet bekend
Adres: Oirschotsedijk 14a, 5651 GC Eindhoven

Sprankenhof – Udenhout

In deze pluktuin mag je zelf je fruit plukken en verse groenten oogsten. Alles in deze pluktuin is biologisch en wanneer je klaar bent laat je het in de winkel afwegen. Je betaalt per gewicht.

Op de site bij actuele pluk zie je precies wat er op dat moment geplukt en geoogst kan worden. Ook is er een boomgaard terras waar je heerlijk vooraf kunt genieten van wat lekkers of na het plukken kunt nagenieten.

Wat kun je er plukken? Diverse soorten groenten en fruit.

Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11 – 18 uur. Zaterdag van 11 – 16 uur.
Prijzen: Niet bekend
Adres: Schoorstraat 26a, 5071 RA Udenhout (voer in navigatie Schoorstraat 24 in)

Pluktuin Eric Sleutjes Bloemen en Planten

Vanaf medio juni totdat de vorst zijn intrede doet kun je prachtige mooie bloemen plukken bij pluktuin Eric Sleutjes. Je vindt in deze pluktuin zo’n 80 tot 90 soorten met allerlei mooie wilde planten. Zo kun je bijvoorbeeld rozen, cosmea, asters, dahlia en zonnebloemen plukken.

Ook kun je er diverse soorten planten en bloemen kopen, zelfs kruiden en hangplanten zijn er te koop. Daarnaast vind je er ook een theehuis waar je heerlijk wat kunt drinken met wat lekkers erbij.

Wat kun je er plukken? Allerlei verschillende soorten bloemen.

Openingstijden: Eind juni t/m eind oktober. Di t/m vrij 10 – 17.30 uur. Zaterdag 10 – 17 uur. Voor openingstijden kas en theehuis zie website.
Prijzen: Niet bekend
Adres: Sint Jacobusstraat 15, 5271 XJ Sint-Michielsgestel

De Tinteltuin – Eersel

Vanaf 9 juli is de pluktuin in Eersel weer open. Er staan veel soorten eenjarige bloemen zoals margrietjes, riddersporen, cosmea’s en zinnia’s. Maar ook vaste planten zoals herfstasters. Je kunt de bloemen per bos kopen of per steel betalen.

De TintelTuin is bijna 500 m2 groot en heeft ook meer dan 600 meter aan verharde paden. Deze paden zijn speciaal verhard voor mensen in een rolstoel of met een rollator. Op die manier is deze pluktuin dus erg toegankelijk. Ook staan er op veel plaatsen tuin bankjes om op uit te rusten.

Ook is er een serre met terras om wat te drinken en eventueel voor een kleine lunch.

Wat kun je er plukken? Allerlei verschillende soorten bloemen.

Openingstijden: De pluktuin is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 – 17 uur.
Prijzen: Een boeket kost €6 of €11 voor een groot boeket. Losse stelen kosten €0,40 of €0,60.
Adres: Hoogstraat 5, 5521 NK Eersel

Jan Janssen Fruitbedrijf – Blauwe bessen Budel

In 2021 zijn wij er zelf voor het eerst geweest. Bij Fruitbedrijf Jan Janssen in Budel om blauwe bessen te plukken. Een superleuke (en lekkere) activiteit samen met de kinderen. Tijdens het seizoen, meestal van begin juli tot half september, kun je altijd verse bessen krijgen en/of plukken op het bedrijf. Je kunt je eigen bakjes of emmertjes meenemen of ze daar lenen.

Er is overigens ook een locatie in Achel.

Wat kun je er plukken? Blauwe bessen

Openingstijden: Startdatum nog niet bekend.
Prijzen: Niet bekend.
Adres: Bergbosweg 17, 6021 SB Budel

Bloemenpluktuin Eikenburg – Eindhoven

Op 13 april 2024 is alweer de eerste zelfpluk middag geweest bij bloemenpluktuin Eikenburg. Tijdens het bloemenseizoen kun je duurzame, lokale seizoensbloemen komen plukken. Je vult een plukvaas met alle soorten voor een vast bedrag van €16 of kiest voor losse stelen, de prijs hangt dan af van de bloemsoort.

Wat de verdere openingsdagen of openingstijden zijn is nu nog niet bekend, houd daarvoor hun Facebookpagina in de gaten.

Wat kun je er plukken? Prachtige bloemen

Openingstijden: De eerste lente zelfpluk dag voor narcissen en tulpen is al geweest, verdere openingstijden nog niet bekend.
Prijzen: Voor een plukvaas vol €16.
Adres: Aalsterweg 289E, 5644 RE Eindhoven

Pluktuin Oss

Pluktuin Oss is een privetuin die af en toe opengesteld word door de eigenaar om bloemen te komen plukken. In verband met gezondheidsproblemen is de pluktuin minder vaak open, maar je kunt er alsnog 2x per maand een bosje bloemen komen plukken of lekkere verse kruiden plukken.

Er kan alleen contant betaald worden.

Wat kun je er plukken? Prachtige bloemen

Openingstijden: Zondag 2 en 23 juni, zondag 7 en 21 juli, zondag 4 en 18 augustus, zondag 1 en 15 september. Van 11 – 16 uur geopend.
Prijzen: Niet bekend.
Adres: Brierstraat 7, 5342 NA Oss

Van Grotel Blauwe Bessen in Nuenen

Je kunt bij Blauwe Bessen Cultuur van Grotel zelf blauwe bessen plukken. Tijdens het plukseizoen, van juli tot en met augustus, kun je zelf emmertjes vullen en mee naar huis nemen. Een leuk uitje voor jong en oud. Verder verkopen ze ook producten die gemaakt worden van blauwe bessen waaronder ijs!

Wat kun je er plukken? Heerlijke blauwe bessen.

Openingstijden: Exacte data nog niet bekend, vanaf juli.
Prijzen: Niet bekend.
Adres: Vorsterdijk 16a, 5674 AG Nuenen

Zorgpluktuin het Voortje – Mierlo

Pluktuin het Voortje, die sinds 2007 bestaat, is voor publiek geopend van 1 juni tot 1 oktober. Je kunt er een echt veldboeket plukken met soorten die je niet snel in een bloemenwinkel tegenkomt. De prijs wordt bepaald door de omtrek aan de onderkant te meten.

Daarnaast is er ook een terras waar je een lekker kopje koffie of thee kunt drinken met een lekker stuk vlaai erbij.

Wat kun je er plukken? Mooie bloemen

Openingstijden: Elke dinsdag t/m zaterdag van 10 – 18 uur. Op zondag van 11 – 16 uur.
Prijzen: Wordt per omtrek gemeten.
Adres: Voortje 55, 5731 PP Mierlo

De Tuinbroek – Haghorst

Bij deze pluktuin kun je groenten en ook bloemen plukken. Voor seizoen 2024 is er nog niets bekend. Zodra daar verandering in komt zal ik het hier vermelden.

Wat kun je er plukken? Groenten en bloemen.

Openingstijden: Elke maandag en woensdag van 9 – 18 uur en zaterdag van 9 – 16 uur. Pauze tussen 12.30 – 13.30 uur.
Prijzen: Niet bekend.
Adres: Lage Haghorst 29, 5089 NC Haghorst

Pluktuin Ut Ouw Goed – De Moer

Pluktuin Ut Ouw Goed in De Moer heeft zowel bloemen als fruit om te plukken. En een zandbak en ander vermaak voor de kleintjes!

Wat kun je er plukken? Fruit en bloemen.

Openingstijden: Juni t/m september. Vrijdag 13 – 17 uur, zaterdag 9 – 16 uur.
Prijzen: Vanaf €5
Adres: Middelstraat 41, 5176 NH De Moer

Boerderij Prinse – Oud-Gastel

Bij boerderij Prinse kun je niet alleen terecht voor het plukken van bloemen, in het najaar verkopen ze ook eigen geteelde pompoenen.

Wat kun je er plukken? Tulpen en diverse andere bloemen.

Openingstijden: Alle dagen van 8.30 tot 21.00 uur open
Prijzen: €0,30 per steel (tulp)
Adres: Vierschaarstraat 32, 4751 RR, Oud Gastel

Pluck van het veld – Cromvoirt

Bij Pluck van het veld kun je een abonnement nemen op het oogsten van groenten en bloemen. Je kunt de bloemen echter ook nog los komen plukken wanneer je bijvoorbeeld geen abonnement wilt maar dit slechts 1x wil doen. Voor de groenten is het helaas niet mogelijk om los te komen oogsten.

Wat kun je er plukken? Groenten en bloemen

Openingstijden: Ligt aan afname, er zijn aparte plukdagen. Zie website.
Prijzen: Niet bekend.
Adres: Cromvoirtsedijk, 5266 AW, Cromvoirt

Pluktuin Mooy – Aarle-Rixtel

Deze mooie pluktuin gaat waarschijnlijk pas ergens in juni open en zal dan een pracht aan buitenbloemen hebben. Het is daarnaast ook mogelijk om fotoreportages te houden in de pluktuin of een bloemwerk op bestelling te kopen. Buiten het bloeiseizoen kun je er ook terecht voor droogbloemboeketten.

Wat kun je er plukken? Bloemen

Openingstijden: Nog niet bekend, vanaf juni waarschijnlijk. Tijden worden bekend gemaakt via social media.
Prijzen: Prijzen van 2023 staan nog online.
Adres: Kasteelweg 5735, Aarle-Rixtel

Bloemenboerderij de Langenbergh – Oud Gastel

Bij Bloemenboerderij de Langenbergh in Oud Gestel kun je terecht voor verse boeketten, droogbloemen en leuke workshops. Ook is er een pluktuin die vanaf juli tot begin oktober geopend is.

Wat kun je er plukken? Bloemen

Openingstijden: Vanaf juli tot en met begin oktober. Woensdag 14.30 – 20.00 uur, vrijdag en zaterdag 10.00 – 16.00 uur.
Prijzen: Kleine emmer €5, grote emmer €10.
Adres: Noordhoeksestraat 8b, 4751 TM Oud Gastel

Pluktuin Ons Thuis – Someren Heide

Bij Pluktuin Ons Thuis in Someren Heide kun je zelf je groentes komen plukken, ook is er een winkeltje geopend waar je jouw groenten kunt kopen. Afgelopen jaar was er ook een pluktuin take away, waar je dagelijks diverse groenten en fruit kunt kopen en door middel van een QR code kunt betalen.

Wat kun je er plukken? Diverse groenten en fruit zoals bramen, peulen, druiven, enzovoort.

Openingstijden: Doorgaans vanaf juni, check hun social media. Op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, woensdag van 14.00 tot 17.00 uur.
Prijzen: Diverse groentes, diverse prijzen.
Adres: Smulderslaan 33, 5712 PN, Someren Heide