Picknicken in de achtertuin 9 tips

picknicken met kinderen

Als er iets is waar ik mijn kinderen blij mee maak dan is het wel buiten eten. Lekker samen barbecuen of gewoon picknicken in de achtertuin. Het fijne van picknicken is dat je dit ook gewoon op je balkon kunt doen als je geen achtertuin hebt. Of binnen als het regent. Natuurlijk is buiten picknicken het leukste dus daarom zijn mijn negen tips op de achtertuin gericht.

9 tips voor picknicken in de achtertuin

Of je nu een fijn grasveld tot je beschikking hebt of net zoals wij alleen tegels in de achtertuin hebt: picknicken kan altijd. Vooruit, als het regent verplaatsen we het naar binnen. Maar ach.. in Nederland regent het niet zo vaak toch? Haha. Let bij het picknicken in de tuin wel op giftige tuinplanten en ga daar zeker niet bij in de buurt zitten of haal ze gewoon helemaal weg.

Tip 1 – Samen

Bereid de picknick samen voor. Jong en oud. Of het nu gaat om het samen kopen van de aankleden of het maken van de fruitspiesjes. Samen is leuker dan alleen en het zorgt ervoor dat het hele gezin zich betrokken voelt.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Tip 2 – Relaxen

Zorg ervoor dat het picknick echt een geniet- en relaxmoment wordt. Kies een fijn plekje uit in de tuin en houd daarbij rekening met de wind en zon. Leg een mooi zacht kleed neer met allerlei kussens zodat je echt fijn zit. Zelf kies ik ervoor om in ieder geval een hoek uit te kiezen waar je aan twee kanten een muur of schutting hebt. Dat zit wat fijner voor mijn rug.

Tip 3 – Vermaak

Een picknick hoeft niet alleen maar lekker eten te zijn en je bent klaar. Neem daarom ook een spelletje mee naar buiten om samen te doen. Of wat boeken om samen te lezen. Ook leuk zijn van die vakantie doe-boeken. Die heb je voor zowel jong als oud. Op die manier kun je langer genieten van de qualitytime samen.

Lees ook: De kidsproof picknick checklist

Tip 4 – Smeren

Of je nu ergens in een park gaat picknicken, op je balkon of in de achtertuin; het blijft belangrijk om jezelf en alle anderen in te smeren. Zelf gebruiken wij het liefst de zonnebrandcrème van Drs Leenarts en Naïf. Als ik het dan toch over smeren heb, vergeet ook niet de spray tegen de muggen. Vooral tijdens zomerse dagen vliegen er vele rond op zoek naar lekker warm bloed. Wij zetten ook wel eens de diffuser buiten neer met de ‘groene muskiet’ essentiële olie.

Tip 5 – Aankleding

Bij tip twee heb ik het al over dekentjes en kussens. Maar er is genoeg ander spul om je picknick mee aan te kleden. Denk aan leuke borden, matching bekers erbij. Leuke servetten, bakjes, enzovoort. Je kunt natuurlijk ervoor kiezen om karton of plastic dingen te kopen die je naderhand zo in de vuilniszak mikt. Maar onder andere met het oog op het milieu zou ik er gewoon voor kiezen om leuke afwasbare items te kopen. En als je zo dadelijk tip 9 leest snap je ook waarom dat heus niet zo erg is als je denkt.

Tip 6 – Lekkers

Bij een picknick hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken. Zo zet ik altijd een waterkaraf neer met fruit erin. Ik kocht voor mijn vader een hele handige die ik stiekem ook wel wil. Daar zit namelijk een deksel bij met filter waardoor je gewoon het water kunt schenken zonder dat er allerlei stukjes fruit bij komt. En zonder dat er allerlei insecten in je karaf vliegen of kruipen.

Heb je geen idee wat je allemaal kunt maken voor de picknick? Eigenlijk kan vrijwel alles wel. Je kunt natuurlijk denken aan sandwiches en aan fruitspiezen. Maar ook bladerdeeghapjes, diverse gevulde wraps, salades en stokbrood met allerlei smeersels.

Verder is picknicken in de achtertuin natuurlijk superhandig want je hebt alles bij de hand. De fles wijn kun je koud zetten. Je kunt ijsklontjes uit de diepvries halen, enzovoort. Maar het maakt het wel specialer wanneer je gewoon een echte picknickmand vult en probeert om niets van binnen bij te halen.

Lees ook: Picknick recepten

Tip 7 – Muziek

Bij ons staat er eigenlijk altijd wel muziek aan. Zet ik het niet op dan onze dochter wel. Tegenwoordig heb je ook van die hele handige bluetooth speakers die je zo mee naar buiten kunt nemen terwijl binnen op de laptop een playlist aan staat. Altijd leuk als achtergrond geluid of wanneer je zin hebt om van de picknick een dansfeestje te maken!

Tip 8 – Leg het vast

Ondanks dat je natuurlijk vooral moet genieten van het samenzijn en het lekker eten is het ook leuk om het vast te leggen voor later. Dat kun je doen door zelf foto’s te maken, door de kinderen foto’s te laten maken of door bijvoorbeeld ergens een camera neer te zetten en te filmen. Leuk ook om te delen met familie en vrienden.

Tip 9 – Campingstijl

Wanneer de picknick dan eindelijk afgelopen is moet er natuurlijk opgeruimd en afgewassen worden. Doe dan net alsof je op de camping bent en haal een teiltje met warm water en wat sop en laat de kinderen lekker afwassen. Of jij wast af en zij drogen af, net wat ze het leukste vinden. Door ook dit vooral samen te doen wordt het vooral iets leuks en niet iets wat voelt als ‘dat MOETEN we ook nog’.

Heb jij nog aanvullen picknick tips? Misschien een lekker recept?

1 reactie op “Picknicken in de achtertuin 9 tips

Reageren is niet mogelijk.