Pearle wil met ‘Buiten de Pixels’ aandacht geven aan buitenspelen én lezen

Voldoende daglicht kan de ontwikkeling van bijziendheid afremmen. En dat is ook wel nodig want uit onderzoek blijkt dat in 2050 naar alle waarschijnlijkheid de helft van de wereldbevolking bijziend is. Daarom heeft Pearle een kinderboek laten schrijven dat kinderen laat ervaren hoeveel er buiten te zien en te beleven is. Daarnaast luidt het advies om kinderen tenminste twee uur per dag buiten te laten spelen.

Het ontstaan van bijziendheid

Het gebrek aan natuurlijk daglicht is een belangrijke aanjager van bijziendheid. En met de technologie van tegenwoordig kan het nogal snel gebeuren dat kinderen de hele dag binnen zitten. Het urenlang turen naar schermpjes van onder andere tablets en smartphones geeft een extra risicofactor. Daarom kijk ik zelf altijd naar hoe de dag is geweest voordat ik mijn kinderen naar de tv of een schermpje laat kijken. Zijn ze veel buiten geweest? Hebben ze genoeg daglicht gezien? Zo ja, dan mogen ze van mij echt wel even een filmpje kijken.

Maar heb ik het idee dat ze te weinig buiten zijn geweest, dan maak ik nog even een flinke wandeling met ze. Of ik laat ze eerst lekker buiten in de tuin spelen. Nu is dat voor mijn kinderen nooit een probleem. Zij zijn liever buiten dan binnen, maar ik kan me voorstellen dat er ook kinderen zijn waarbij dat niet zo is. Dan is het juist erg fijn om met behulp van dit boek ze toch naar buiten te sturen.

Buiten de Pixels

Een boek dat goed is voor je ogen. Pearle gaat met het boek ‘Buiten de Pixels‘ de strijd aan tegen vierkante ogen bij kinderen. Kinderen die veel buiten spelen worden namelijk veel minder snel bijziend dan leeftijdsgenootjes die voornamelijk binnen zitten. Om hier extra aandacht aan te geven bracht Pearle tijdens de eerste dag van de Kinderboekenweek het leuke en interactieve boek ‘Buiten de Pixels’ uit. Op 3 oktober mochten 100 kinderen het Amsterdamse Bos in om verschillende leuke opdrachten uit te voeren: ogen zoeken, kleur geven aan het woord kleur, kijken waar de wind vandaan komt en een mooie bloem plukken.

Het boek is geschreven door kinderboekenschrijver Marco Kunst en geillustreerd door Anne Roos Kleiss. De illustraties die je hier in dit blogartikel ziet komen dan ook van haar hand.

Met dit boek ontdekken kinderen dat er buiten oneindig veel te zien en te beleven is. Door echt de opdrachten uit het boek uit te voeren leren ze veel beter kijken en zoeken. Hierdoor zijn ze bezig met lezen en worden ze meer blootgesteld aan daglicht. Wat wil je nog meer? Het kinderboek is gratis op te halen in alle Pearle winkels. Wil je weten waar de dichtstbijzijnde Pearle Opticiens zit? Kijk dan even hier.

Zijn jouw kinderen vaak buiten?