Ik had van een collega een recept voor een stoofpotje gekregen. Maar omdat ik zonder pakjes wilde koken heb ik er uiteindelijk gewoon hachee van gemaakt. Het was ook ideaal voor de Carnaval, want die grote pan kregen wij niet op en dus hebben we wat ingevroren. Meestal wordt hachee gegeten met gekookte aardappel en rode kool erbij. Maar wij hadden daar geen zin in en maakten er lekker frietjes bij uit de Airfryer.
Inhoudsopgave
Hachee maken: zorg voor goed vlees
Wanneer je hachee wilt gaan maken zijn de ingrediënten net zo belangrijk als het bereiden zelf. Het is daarom aan te raden om het vlees bij een goede slager vandaan te halen. Je kunt dan aan de slager vertellen waarvoor je het vlees gaat gebruiken zodat hij of zij het beste advies kan geven. Een slager weet precies welk vlees het beste is voor welk gerecht. Koop je jouw vlees in de supermarkt, dan weet je niet wat ermee gebeurd is. Ook weet je niet of het vlees van een vette of magere koe vandaan komt. Daarom is het slim om naar de slager te luisteren.
Ik moet overigens toegeven dat ik voor dit gerecht zelf het vlees uit de supermarkt heb gehaald. Dat viel dit keer goed. Ik gebruikte hacheevlees, zo stond het op de verpakking, maar meestal worden sucadelappen aangeraden.
De benodigdheden voor hachee
- 1kg hacheevlees
- 5 grote uien
- 3 teentjes knoflook
- blokje groentebouillon
- Italiaanse kruiden (dit is naar eigen smaak, je kunt ook andere kruiden gebruiken)
- 3 laurierbladeren
- 4 kruidnagels
- 500 milliliter water
- paar lepels bloem ivm verdikking saus
Wanneer je gewoon voor één keer wilt koken dan adviseer ik om 3 uien, 2 teentjes, 2 laurierbladeren en 2 kruidnagels te gebruiken. En de helft van dat blokje bouillon en het water. Het is ook slim om de kruiden bij elkaar in een daarvoor bedoeld zakje of kruiden ei te stoppen zodat je naderhand niet elke kruidnagel er weer uit moet vissen.
Hoe maak je de hachee?
Hachee maken is niet moeilijk, het kost alleen veel tijd. Als in, je moet ruim van te voren beginnen omdat de pan minstens 3 uur op het vuur moet staan. Wel zeggen ze dat hachee de dag er na lekkerder is, dus wanneer je hem pas ’s avonds maakt en laat afkoelen kun je hem de volgende dag alsnog eten.
Als eerste zorg je ervoor dat het hacheevlees in een klein laagje olie of boter rondom bruin gebakken wordt. Daarna gaan de uien en knoflook erbij en wok je dit nog even een paar minuten door. Dan mag de rest erbij, en mag het nog op middelmatig vuur totdat het prutje kookt. Daarna gaat de deksel er schuin op, zet je het vuur lager en na 2,5 tot 3 uur is je hachee klaar. Het beste kun je er een sudderplaatje tussen zetten, want wij moesten toch nog een paar keer roeren omdat hij anders aankoekte onderin.
Het eindresultaat van de hachee
Wanneer de tijd verstreken is en je vindt dat de saus toch nog wat te dun is kun je er natuurlijk een papje van bloem aan toevoegen. Houd er dan wel rekening mee dat de smaak minder wordt. Het beste is dit dus zoveel mogelijk van te voren al te doen. Haal het kruidenei eruit of als je ze er los in hebt gedaan: de kruidnagel en laurierbladeren. Bak er een portie friet bij en je hebt een heerlijk bord met eten. Natuurlijk kun je er ook gekookte aardappelen bij eten, aardappelpuree en zelfs met rijst is de hachee heerlijk.
Maak je liever draadjesvlees in de slowcooker dan vind je hier het recept!
Wilmaaa zegt:
Zier er heerlijk uit en lekker makkelijk 🙂
Linda zegt:
Oh heerlijk! Binnenkort ook maar weer eens pannetje maken.
Mary-Lou zegt:
Ziet er lekker uit. Hier staat ook een stoofpotje op voor vanavond. Bedoel je trouwens een vlamverdeler?
Anita zegt:
Ziet er heerlijk uit, moet ik ook nog eens een keer zelf maken
Marjolijn zegt:
Oehhh mjam, dit is echt ons lievelingseten. Ik maak altijd Belgisch stoofvlees met bier, ook echt een aanrader. Mocht je het recept willen dan geef maar een gil. 😀