Nieuwsitem: Pakjes drinken zijn suikerbommen

Opeens kwam ik het woensdag weer overal tegen. Niet alleen op nu.nl maar ook op tv bij het nieuws. Het schijnt dat in de meeste pakjes drinken gewoon super veel suiker zit. Net zoveel als in cola. Echt, mijn ogen werden opeens geopend en ik zag het licht. Oké oké, je proeft waarschijnlijk mijn sarcasme. Al is dat natuurlijk nog best moeilijk met al dat suiker. Naar mijn weten was dit niks nieuws onder de zon. Lange tijd terug werd ook al bekend gemaakt dat in de pakjes drinken die kinderen mee naar school nemen enorm veel suiker zit. De plaatjes met suikerklontjes en pakjes/flesjes drinken zwerven al jaren het internet rond. En de discussies dus ook. 

 

Maar ze berichten er natuurlijk niet voor niets over. In het schoolbeeld van vandaag zie je namelijk nog steeds enorm veel van dat soort pakjes voorbij komen. Het lijkt alsof ouders het niet weten of misschien willen ze het niet weten. Maar het is dus echt zo. Een pakje yoghurtdrink bevat maar liefst 4 suikerklontjes aan suiker. Terwijl een glas cola er 5 heeft. Dat scheelt niet veel dus. Hoe sommige ouders dus faliekant tegen het geven van frisdrank zijn, diezelfde ouders laten hun kroost met gemak een paar pakjes van die yoghurtdrank drinken. Er zijn overigens ook pakjes waar weinig suiker in zit, maar daar zijn vaak andere zoetstoffen aan toegevoegd.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Foodwatch: “Dat zijn geen gezonde alternatieven. Als je kinderen overvoert met zoet, leren ze andere smaken niet waarderen. En dat zie je de rest van hun leven terug in een verkeerd eetpatroon.”

In dit geval gaat de uitspraak ‘wat men niet weet, wat niet deert’ dus niet op. Daarom is het goed dat ze over het suikergebruik in drinken (& eten!) regelmatig wat in het nieuws schrijven. Ben jij nu heel nieuwsgierig naar de hoeveelheid suikers in het drinken die je aan jouw kind(eren) geweest, ze hebben een speciale app ontwikkeld waarbij je heel makkelijk kunt terug vinden hoeveel suiker er in de pakjes drinken zit.

Ik vond overigens woensdag ook nog een ander nieuwsbericht. Over het geven van gratis fruit aan kinderen in de supermarkt. Kijk, dat is natuurlijk het betere werk! Laten we hopen dat ze dat hier ook gaan doorvoeren, al zie ik bij ons in de supermarkt al regelmatig een medewerker bananen uitdelen omdat ze niet meer verkoopbaar zijn (maar wel nog goed!).

Wat geef jij je kinderen te drinken?

9 reacties op “Nieuwsitem: Pakjes drinken zijn suikerbommen

 • Ik vind het persoonlijk wat overdreven, dit weet iedereen al jaren toch? Zonder suiker eten of drinken is zowat niet mogelijk, mede dankzij het feit dat er werkelijk overal suiker in zit. Als je die allemaal moet vermijden worden je boodschappen ook ineens 2x zo duur. Maar natuurlijk ben je er zelf bij als je je kinderen af en toe een pakje drinken geeft, of 3 op een dag.

 • Mijn dochter neemt pakjes sinasappelsap mee naar school, en drinkt thuis heel veel aanmaak. Soms dubbeldrank of een glas cassis in t weekend. (Ze is 13)

  Kan der moeilijk water mee nemen, en als je de suikervrije pakjes moet hebben ben je vaak al stuk duurder uit.

 • Haha, toen ik de titel las dacht ik al, huh, dat is toch al lang bekend? Maar idd,goed dat er aandacht aan besteed wordt.

 • Toen ik het las dacht ik ook gelijk ” duh, dat is toch logisch, dat weet je toch” Maar schijnbaar is het toch groot nieuws. Ik geef de jongens 3 keer per week zo’n slecht wickie pakje mee. Bij hun boterhammen. De rest van de dag krijgen ze water. ik denk dat het vooral een kwestie is van niet te vaak en niet te veel. Ik heb wel een gruwelijke hekel aan die fruit shoot flesjes. Die krijgen ze dus nooit van mij.

 • Ik denk dat nog veel mensen er ‘overheen’ lezen 😉 Wat ik trouwens wel raar vond, in één van Anna’s lievelingsboekjes is een peuter de hele tijd cola aan het drinken. Anna (4,5) heeft nog steeds nooit cola gehad, die denkt dat het net als koffie alleen voor volwassenen is 😉

  Anna krijgt alleen pakjes als we een hele dag op pad moeten (naar mijn familie enzo)

 • Ik snapte heisa ook niet. Het is echt al heel oud nieuws. Ons zoontje drinkt water, afgekoelde thee of diksap. En voor het slapen gaan een fles warme melk. Gelukkig vindt hij gewoon water lekker, dat scheelt een hele hoop.

 • Dit leek mij niet echt nieuws, gewoon limonade en frisdrank in pakken en flessen zit ook veel suiker in en pakjes zijn gewoon kleinere varianten. Ik heb dan geen kinderen maar wissel zelf het liefst vitamin water etc af met vers vruchtensap.

 • Deze discussie zal altijd blijven en toch kopen heel veel ouders het gewoon. Wij ook… ik vind een pakje drinken soms handig om onderweg mee te nemen of als we een uitje hebben. Thuis drinken we overdag geen pakjes, maar water, thee, chocomel, aanleng… dus ook gewoon drankjes waren suikers in zitten 😉

 • Ik wist ook wel dat er veel suiker in zat, maar nooit exact de hoeveelheid. En ook al is het al jaren bekend, toch vind ik het wel goed dat je weer met je neus op de feiten wordt gedrukt. Ik denk nu wel twee keer na voor ik uit gemak een pakje aan mijn dochter geef.

Reageren is niet mogelijk.