Overdreven lief en ondeugend

angel-489524_1280

Je zult wel denken, wat is het nou? Overdreven lief of overdreven ondeugend? Nou ik kan je vertellen.. Die twee gaan hand in hand. En dan heb ik niet over mezelf, maar over mijn dochtertje. Mijn bijna anderhalf jarige kleine lieve ondeugende dreumes. Want dat is ze. Het ene moment kan ze dan ook enorm vrolijk zijn en danst ze letterlijk door de kamer. Ze giert van het lachen, komt kusjes brengen en speelt met haar poppen en knuffels. Het andere moment lijkt satan het hebben overgenomen. Ja lach maar, ik ben serieus. Dan gaat er opeens een knop om en is dat lieve vrolijke meisje opeens een chagrijnig, mopperend, dreinerig en huilend duiveltje. 

Het tiende sprongetje – Sprong van systemen

Nu was ik laatst bij mijn vriendin Jennifer en haar kleine ventje en zag ik het boek Oei ik groei weer liggen. Haar versie is nieuwer dan die van mij dus daarom viel hij me op denk ik. Ik deed er niets mee maar dat boek bleef door mijn hoofd malen. Wij hebben hem namelijk nooit echt gebruikt. Ongeveer een jaar geleden schreef ik een artikel over sprongetjes. Daarin vertelde ik ook waarom we dat niet deden. Maar door het gedrag van mijn kleine diva de afgelopen tijd werd ik toch nieuwsgierig.

Dus ik pakte het boek en begon te bladeren, zou er bij deze leeftijd ook een sprong in staan?

En ja hoor. Het tiende sprongetje, oftewel de sprong van systemen. Het laatste sprongetje die ze schijnbaar maken. Ik ging kijken bij de kenmerken van de sprong. Hoe merk je nu of je kind erin zit? Hoe ik bij eerdere sprongetjes maar weinig overeenkomsten zag was het nu een oase van herkenning.

 • Huilt vaker. Is vaker chagrijnig, mopperig, dreinerig.
 • Is het ene moment vrolijk en het volgende huilerig.
 • Wil vaker beziggehouden worden.
 • Hangt vaker aan je of wil dichter bij je in de buurt zijn.
 • Is ‘overdreven’ lief.
 • Is ‘overdreven’ ondeugend.
 • Krijgt (vaker) driftbuien.
 • Is jaloers.
 • Is (vaker) eenkennig.
 • Protesteert wanneer je lichaamscontact verbreekt.
 • Zit (vaker) stilletjes te dromen.
 • Pakt (vaker) een knuffel

Nou dat is nogal een lijst he. Geloof dat er 2 of 3 dingen niet bij Fay paste, de rest dus wel. Voor mij was het dus kant en klaar. Ze zit midden in een sprong. Maar hoe lang duurt hij? Want een hoop van die dingen doet ze toch al wel een tijdje. Kan me dus niet voorstellen dat ze al die tijd in een sprong zit. Wel herken ik ook weer een hoop dingen die ze tijdens/na de sprong ‘opeens’ zou moeten kunnen. Zo zegt ze nu veel meer woordjes opeens. Praat ons echt goed na. Ze begrijpt ook erg veel wat we zeggen, herkent dingen in een betrekkelijk vreemde omgeving en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dat doe ik echter niet, want zondag wordt ze anderhalf en dan heb ik al een artikel over hoe het nu met haar gaat. Beetje zonde als ik alles dubbel vertel haha. Maar goed. Dat tiende sprongetje dus. Of ik het nu geloof of niet, feit blijft dat ze weer een hele ontwikkeling doorgaat. En dat ze hier niet goed mee weet om te gaan. Aan ons de taak dus om haar zo goed mogelijk te begeleiden en begrip te tonen. _MG_1427

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

4 reacties

 1. Jess op 3 september 2015 om 09:28

  Ik volg die sprongetjes ook niet maar soms heb ik wel het gevoel dat ze er midden in zitten. Of inderdaad dat ik het achteraf door heb als ze opeens van alles kunnen. En jeetje, anderhalf jaar alweer. Time flies!

 2. Judith op 3 september 2015 om 10:51

  Ik heb het idee dat Miya een kikker is, die gaat echt van sprong naar sprong! Of tenminste, hoop maar dat het sprongetjes zijn 😀

 3. Karen op 3 september 2015 om 10:55

  Dat oei ik groei, daar hoor ik goede dingen over. Tzt me ook maar eens in verdiepen.

 4. tineke op 3 september 2015 om 13:18

  Ach gos, die foto <3 Ik doe ook niet zoveel met sprongetjes, als ze heel vervelend is en ik heb géén idee waarom dan kijk ik eens op de app, maar verder niet.

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje