Voordat ik moeder werd had ik er een bepaald beeld van. Bepaalde verwachtingen kun je het ook wel noemen. En er zijn dingen die ik echt nooit had verwacht. Het is ook moeilijk om je een voorstelling te maken van hoe het ouderschap gaat zijn. Je ziet het bij anderen. Je leest erover en praat erover. Maar nooit kun je jezelf echt inbeelden hoe het zal zijn. Je denkt over bepaalde zaken ook niet na. Dingen zoals verzekeringen bijvoorbeeld of wanneer je je kind voor het eerst alleen naar de speeltuin laat gaan.
Inhoudsopgave
De dilemma’s voordat je ouder bent
Nog voordat je zwanger wordt zijn er eigenlijk al een aantal dingen waar je over na zou moeten denken. Denk bijvoorbeeld aan hoe je het wil gaan regelen qua werk. Ga je minder werken? Stop je met werken? Breng je jouw kind naar de opvang of gaat er een opa of oma oppassen? Echter is het ook slim om al na te denken over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Dat is misschien niet iets waar je direct aan denkt, ik geef toe dat wij daar helemaal niet mee bezig zijn geweest. Maar eigenlijk is het wel belangrijk. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je kind(eren) en partner financieel verzorgd achterblijven wanneer jou iets overkomt. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten ben je er bijvoorbeeld verzekerd van dat jij of je partner gewoon in jullie huis kunnen blijven wonen als je tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt. Dit maakt het enorme verlies niet minder erg, maar zo zorg je wel voor een stabiel mogelijke situatie voor je gezin.
Tijdens een zwangerschap denk je onder andere ook al na over de manier van voeding geven. Ga je borstvoeding geven of wordt het toch flesvoeding? En waarom maak je die keuze? Uiteraard worden dit soort keuzes niet in steen geschreven dus je kunt altijd nog veranderen. Maar het zijn wel dilemma’s die je bezig houden. Net zoals waar je het kindje laat slapen. Zet je een co-sleeper naast je bed, een wiegje? Of gaat je kindje direct in het eigen kamertje slapen? Dit zijn allemaal keuzes waar je voordat het kindje er überhaupt is al mee bezig bent.
De dilemma’s verdwijnen niet
Als je soms denkt dat de meeste keuzes vooraf gemaakt moeten worden dan zit je echt mis. Of je kind nu een baby is, een kleuter of misschien al een tiener; de dilemma’s verdwijnen niet. Je blijft telkens weer dingen tegen komen waarbij je een keuze moet maken. Waar gaat je kind naar school? Wanneer start je met zakgeld geven? Hoe oud moet je kind zijn voor een eigen telefoon? Vanaf wanneer mag je kind alleen naar school? Of met een vriendje alleen op vakantie? Allemaal dilemma’s die blijven komen. En waar goed over nagedacht en gepraat mag worden.
Onze eigen dilemma’s
Op dit moment zijn onze kinderen zeven en bijna vier jaar. Die van zeven heeft beetje bij beetje al wat meer vrijheid gekregen. In principe mag ze nog niet alleen naar school, echter toen ik laatst ziek was en me moest laten testen heb ik haar toch alleen laten gaan. Wel bleef ik kijken tot ze overgestoken was. Het scheelt dan ook wel dat onze school op zo’n 200 meter van ons huis is. Anders had ik het waarschijnlijk niet gedaan.
Verder speelt er ook al een tijdje het dilemma qua verzekeringen. Wij hebben namelijk geen uitvaartverzekering en ook geen overlijdensrisicoverzekering. Dat is dus iets waar wij het bij tijd en wijle over hebben maar waar nog geen actie voor is ondernomen. Het voelt een beetje als mijn kop in het zand steken. Want ergens weet ik wel dat het belangrijk is om dit soort dingen goed te regelen. Vooral omdat we helaas toch al regelmatig zijn geconfronteerd met het vroege overlijden van mensen die we kennen. Dan kies je toch graag voor de financiële zekerheid van je nabestaanden. Desondanks hebben we dit nog niet geregeld, binnenkort het gesprek maar weer eens openen en dan direct actie ondernemen.
Welk ouderschap dilemma speelt er bij jou momenteel?