In veel woningen is een oude badkamer te vinden. Misschien is de badkamer al meer dan tien, twintig of dertig jaar niet opgeknapt. Het renoveren van een oude badkamer kan een ontmoedigende taak lijken, hoog tijd om daar eens iets aan te doen! Maar hoe pak je het aan, het opknappen van een oude badkamer? Dit zijn praktische en leuke tips.
Inhoudsopgave
Oud eruit, nieuw erin
Voordat je hamer en beitel in handen neemt, is het essentieel om een duidelijk plan te hebben. Bepaal wat je wilt behouden en wat moet worden vervangen. Maak een lijst van de gebieden die verbetering behoeven en de aspecten die je wilt moderniseren. Denk aan het toevoegen van nieuwe tegels, het vervangen van oude kranen of het vernieuwen van het kleurenschema. Een gedetailleerd plan helpt je om binnen budget te blijven en zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet tijdens de renovatie.
Moderne stijl
Een van de meest effectieve manieren om je badkamer een nieuwe uitstraling te geven, is door de essentiële elementen te updaten. Overweeg het vervangen van je huidige wastafel en toilet voor modernere versies. Dit kan niet alleen de uitstraling verbeteren, maar ook de water-efficiëntie van je badkamer verhogen.
Daarnaast is het toevoegen van een hoekbad een slimme manier om de ruimte optimaal te benutten en een vleugje luxe te brengen in een anders ongebruikte hoek. Een hoekbad biedt comfort en stijl zonder te veel ruimte in beslag te nemen, wat ideaal is voor kleinere badkamers.
Juiste indeling
Als je toch aan de slag gaat met de badkamer, kun je ook meteen nadenken over de indeling. Het kan namelijk best zo zijn dat deze niet optimaal is in de oude badkamer. Is het toilet net onhandig geplaatst? Wil je meer ruimte voor een bad of douche? Of juist een grotere wastafel? Het kan allemaal!
Als de ruimte het toelaat, kan het toevoegen van een losstaand bad een dramatische en luxe upgrade zijn voor je badkamer. Een losstaand bad is niet alleen een prachtig centraal element, het nodigt ook uit tot ontspanning. Het werkt het beste om dit allemaal netjes uit te denken en vervolgens uit te tekenen. Hoe ziet dit eruit? Dat is je uitgangspunt om mee te werken!
Oude onderdelen opknappen
Je kunt veel onderdelen opnieuw plaatsen in de badkamer. Maar soms is het niet nodig om alles te vervangen, bijvoorbeeld als bepaalde onderdelen nog prima een ronde mee kunnen. Kijk dan of je deze items kunt opknappen.
Wil je bijvoorbeeld de tegels op de muur en vloer laten zitten? Misschien is het wel mogelijk om ze te schilderen. Of om de voegen een andere kleur te geven.
Vind je de huidige douche nog wel prima, maar wil je van het douchegordijn af? Vervang dan alleen dat gordijn: plaats er een douchewand voor terug. Onthoud wel dat dit al gauw een resultaat oplevert waar je nét niet blij mee bent. Maar het kan de overweging waard zijn.
Nieuwe accessoires
Kijk niet alleen naar de grote onderdelen. Ook de details tellen namelijk mee! Nieuwe accessoires kunnen al een heleboel doen voor een badkamer. Plaats nieuwe raamdecoratie voor het raam, zoals rotan jaloezieën.
Voor nieuwe opbergmandjes is vast wel ergens een plekje te vinden, op de badrand of op de kast. Of denk aan een andere badmat, in een toffe kleur of print. En wist je al dat tropische kamerplanten het goed doen in de badkamer? Als ze maar wat daglicht hebben, dat is wel een vereiste. Zo’n gezellige plant kun je dus ook een plekje geven.
Blijf niet zitten met een badkamer waar je echt niet meer blij mee bent. Je kunt het opknappen van de ruimte klein- of grootschalig aanpakken. Die keuze laten we aan jou! Hopelijk hebben deze tips je alvast geïnspireerd.