Oud & nieuw vieren met kinderen

sparks-407702_1280

Vorig jaar was het voor mij heel duidelijk. Onze kleine meid is nog geen 1 jaar dus zij gaat gewoon lekker slapen tijdens de jaarwisseling. Dat zij er anders over dacht is prima, maar ik was in ieder geval niet van plan haar er wakker voor te maken. Dit jaar voelt het al iets anders. Ondanks dat de kleine meid nog geen twee jaar is lijkt het me wel erg bijzonder voor haar en ons wanneer ze er bij is. Toch twijfel ik nog heel erg. Maak ik haar wakker een half uur voordat het vuurwerk begint? Of laat ik haar slapen, waarbij ze wellicht wakker schrikt van het vuurwerk?

Wat we uiteindelijk ook beslissen, we zullen het vooral met de kleine meid in gedachten doen. En niet omdat wij het leuk vinden, maar omdat het ons het beste lijkt voor haar. Ondanks dat onze kleine meid dus sowieso niet de hele avond op blijft om de jaarwisseling mee te maken vond ik wel al een aantal hele leuke ideetjes om oud & nieuw te vieren met kinderen. Een goede voorbereiding dus voor wanneer ze iets ouder is en leuk voor mijn lezers met al wat oudere kinderen.

Aftellen naar middernacht

Het is niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor jezelf om af te tellen naar klokslag 12 uur. Dan bedoel ik niet de laatste 10 seconde of de laatste minuut zoals je het altijd op tv ziet. Nee ik bedoel al vanaf het begin van de avond. Met elk uur of elk tijdstip die jij bepaalt een nieuwe activiteit. Je kunt dit op allerlei manieren symboliseren. De leukste manieren vind ik zelf met behulp van ballonnen waar je de tijdstip op schrijft of van die leuke cadeautasjes. Bij elk tijdstip kun je een nieuwe activiteit bedenken, bijv het kijken van een film of het samen maken van hapjes. countdown newyearseve

Het leuke aan de ballonnen is dat het direct een feestelijke look geeft, het nadeel eraan is dat je heel moeilijk iets in de ballonnen kunt stoppen. Een klein briefje kan nog wel, maar heb je bijv spullen nodig voor de activiteit dan gaat dit al niet. Bij een cadeautasje kan dit wel. Dan kun je bijvoorbeeld een spel erin stoppen of materialen om te knutselen. Het nadeel van de tasjes is dan weer dat ze zoveel ruimte innemen. Maar leuk is het wel!

Leuke activiteiten met kinderen

 • Dress up and shoot. Oftewel, trek je meest fancy kleding aan, zet je camera op statief met timer klaar en lachen maar! Ook leuk als je bijvoorbeeld wat Photo Booth attributen erbij hebt. Dit zorgt voor de meest hilarische foto’s en dat is altijd leuk om terug te zien in albums. Dit zou je overigens ook met hele kleine kindjes kunnen doen aan het begin van de avond. Zo heb je altijd een leuke herinnering om op terug te kijken.
 • Karaoke. Meezingen met liedjes doet het vrijwel altijd goed bij kinderen. En ook volwassenen vinden dit stiekem vaak erg leuk. Houd dus een sing-a-long met de leukste liedjes van je kind(eren).
 • Tel af met Netflix. Op Netflix staan een aantal leuke korte filmpjes voor het aftellen naar het nieuwe jaar. Onder andere van de troetelbeertjes, maar ook King Julien van Madagascar heeft een filmpje.
 • Oud & Nieuw Bingo. Kinderen vinden Bingo altijd erg leuk om te doen, ik deed dit ook vaak in mijn invalklassen wanneer er bijvoorbeeld nog tijd over was. Je kunt prijsjes kopen, maar je kunt ook een lekkere snack als prijs hebben of dat ze een week niet mee hoeven te helpen met afwassen. Wat jij wilt! Nieuwjaars Bingo
 • Familie wie is het. Spelletjes doen is altijd leuk. Maar nog leuker wanneer je het personaliseert. Zo hebben wij bij de geboorte van Fay een memoriespel gekregen met foto’s van de familieleden. Dit kun je ook doen met het spelletje Wie is het! Plak foto’s van familieleden op het spel en laat de ander raden of je tante Nel bent of misschien wel Opa Jan!
 • Minute to win it. Iets wat kinderen ook erg leuk vinden is het spel ‘minute to win it’. Misschien ken je het van tv? De deelnemers krijgen telkens 1 minuut de tijd om een bepaalde activiteit goed te voltooien. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het lopen met een (hardgekookt) ei op een lepel in je mond de trap op en af. Maar ook 10 ballonnen laten knallen in een minuut. Zo zijn er nog veel meer leuke korte spelletjes te bedenken die je op zo’n avond kunt doen.

Eten & Drinken

Aangezien de meeste mensen de jaarwisseling een bijzonder moment vinden is het natuurlijk leuk om ook speciale hapjes en drankjes in huis te hebben. Voor de volwassenen bedacht ik een leuke DIY met champagneflessen. Maar dit kun je natuurlijk ook doen met de alcoholvrije variant die je tegenwoordig overal vind. Hartstikke leuke voor de kinderen en zo hebben ze toch het idee dat ze ‘meedoen’ met de volwassenen. Door de glitters zie je niet wat er in de fles zit namelijk.

Als het gaat om hapjes zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat wel leuk is, is wanneer de kinderen mee mogen helpen met de hapjes maken. Zo kun je in plaats van appelbeignets ook appelflappen maken, dat is iets wat de meeste kinderen lusten en leuk vinden. Maar er zijn nog veel meer hapjes die makkelijk zijn om te maken. Ook voor kinderen. Vanmiddag, tijdens de nieuwe papa kookt, heeft mijn man nog een aantal hapjestips voor jullie!

Alvast een hele fijne jaarwisseling gewenst, samen met de kinderen!

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

6 reacties

 1. Nicole op 30 december 2015 om 06:32

  Dit wordt de eerste oud en nieuw voor ons zoontje. Ik ben eigenlijk van plan hem te laten slapen, maar ik vrees dat ‘ie wakker wordt van het vuurwerk. Lijkt hier wel een oorlogsgebied altijd met die knallen.

 2. Charlotte op 30 december 2015 om 07:44

  Ik hoop dat ze er ook dit jaar weer gewoon doorheen slaapt 🙂

 3. Lilian op 30 december 2015 om 08:12

  Leuk bedacht zeg! Wat wij met de kleine boef doen dat weten we niet. Het wordt zijn tweede oud en nieuw. Vorig jaar sliep hij gewoon door, maar denk dat het dit jaar niet gaat lukken. We gaan het vanzelf zien en anders mag hij er gezellig bij zitten!

 4. Karen op 30 december 2015 om 10:34

  Leuke ideeën heb je gedeeld. Wij vieren het altijd met kindjes erbij en meetal slapen ze er gewoon doorheen. Als ze eenmaal slapen, slapen ze.

 5. Mer op 30 december 2015 om 12:09

  Poeh hier een dilemma! Zoonlief is 2,5 en heeft voorgaande 2 jaren door alles heen geslapen. Nu maken we hem een halfuurtje van tevoren wakker denk ik, als hij wakker schrikt zijn we te laat en heeft hij er nog dagen last van. Hij snapt het wel een beetje, en dan hoort het er wel bij toch! Even lekkers eten, knuffelen en vuurwerk kijken en dan weer verder slapen.

 6. Linda op 30 december 2015 om 19:49

  Leuke ideeën!! De bingo vind ik leuk! En de Wie is het familie versie, Daan en Jesse zouden t geweldig vinden! Ook leuk trouwens voor na oud op nieuw 🙂 hihi

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje