Oud en nieuw vieren met kinderen

Oud en nieuw vieren met kinderen. Wanneer je kinderen nog jong zijn laat je ze misschien gewoon lekker doorslapen en ‘vier’ je het nieuwe jaar overdag. Echter hoe ouder ze worden hoe langer ze er wellicht bij zijn. Misschien laat je ze zelfs gewoon de hele avond opblijven. Of je viert het niet eens thuis en dan zijn ze er ook gezellig bij.

Wat je ook beslist, laat je vooral niet beïnvloeden door wat een ander ervan vindt. En kijk naar je kind zelf. Jij weet het beste wat wel of niet goed is voor ze. Of het nu wel maar ‘die ene dag per jaar’ is of niet.

Zo hebben wij een zoontje waarvan we weten dat hij er echt dagenlang last van kan hebben als we hem op laten blijven. Daarom laten we hem gewoon slapen en maken we hem een half uur voor middernacht wakker om de jaarwisseling met ons mee te vieren. Mits hij dat wil tenminste.

Wat je ook kiest, hieronder heb ik een aantal leuke ideetjes om oud en nieuw te vieren met kinderen.

Oud en Nieuw vieren met kinderen – Aftellen naar middernacht

Het is niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor jezelf om af te tellen naar klokslag 12 uur. Dan bedoel ik niet de laatste 10 seconde of de laatste minuut zoals je het altijd op tv ziet. Nee ik bedoel al vanaf het begin van de avond.

Oud en nieuw vieren met kinderen - aftellen

Met elk uur of elk tijdstip die jij bepaalt een nieuwe activiteit. Je kunt dit op allerlei manieren symboliseren. De leukste manieren vind ik zelf met behulp van ballonnen waar je de tijdstip op schrijft of van die leuke cadeautasjes. Bij elk tijdstip kun je een nieuwe activiteit bedenken, bijv het kijken van een film of het samen maken van hapjes. 

Het leuke aan de ballonnen is dat het direct een feestelijke look geeft, het nadeel eraan is dat je heel moeilijk iets in de ballonnen kunt stoppen. Een klein briefje kan nog wel, maar heb je bijv spullen nodig voor de activiteit dan gaat dit al niet.

Bij een cadeautasje kan dit wel. Dan kun je bijvoorbeeld een spel erin stoppen of materialen om te knutselen. Het nadeel van de tasjes is dan weer dat ze zoveel ruimte innemen. Maar leuk is het wel!

Leuke activiteiten met kinderen tijdens de jaarwisseling

Oud & Nieuw vieren met kinderen kan echt super leuk zijn, mits je van te voren ook wat activiteiten voor ze voorbereid. Anders wordt het een wel hele lange avond…

Dress up and shoot

Oftewel, trek je meest fancy kleding aan, zet je camera op statief met timer klaar en lachen maar! Ook leuk als je bijvoorbeeld wat Photo Booth attributen erbij hebt. Dit zorgt voor de meest hilarische foto’s en dat is altijd leuk om terug te zien in albums. Dit zou je overigens ook met hele kleine kindjes kunnen doen aan het begin van de avond. Zo heb je altijd een leuke herinnering om op terug te kijken.

Karaoke

Meezingen met liedjes doet het vrijwel altijd goed bij kinderen. En ook volwassenen vinden dit stiekem vaak erg leuk. Houd dus een sing-a-long met de leukste liedjes van je kind(eren).

Tel af met Netflix

Op Netflix staan een aantal leuke korte filmpjes voor het aftellen naar het nieuwe jaar. Onder andere van de troetelbeertjes, maar ook King Julien van Madagascar heeft een filmpje.

Oud & Nieuw Bingo

Kinderen vinden Bingo altijd erg leuk om te doen, ik deed dit ook vaak in mijn invalklassen wanneer er bijvoorbeeld nog tijd over was. Je kunt prijsjes kopen, maar je kunt ook een lekkere snack als prijs hebben of dat ze een week niet mee hoeven te helpen met afwassen. Wat jij wilt! 

Nieuwjaars Bingo

Familie wie is het

Spelletjes doen is altijd leuk. Maar nog leuker wanneer je het personaliseert. Zo hebben wij bij de geboorte van Fay een memoriespel gekregen met foto’s van de familieleden. Dit kun je ook doen met het spelletje Wie is het! Plak foto’s van familieleden op het spel en laat de ander raden of je tante Nel bent of misschien wel Opa Jan!

Minute to win it

Iets wat kinderen ook erg leuk vinden is het spel ‘minute to win it’. Misschien ken je het van tv? De deelnemers krijgen telkens 1 minuut de tijd om een bepaalde activiteit goed te voltooien.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan het lopen met een (hardgekookt) ei op een lepel in je mond de trap op en af. Maar ook 10 ballonnen laten knallen in een minuut. Zo zijn er nog veel meer leuke korte spelletjes te bedenken die je op zo’n avond kunt doen.

Eten & Drinken met oud & nieuw

Aangezien de meeste mensen de jaarwisseling een bijzonder moment vinden is het natuurlijk leuk om ook speciale hapjes en drankjes in huis te hebben. Voor de volwassenen bedacht ik een leuke DIY met champagneflessen.

Maar dit kun je natuurlijk ook doen met de alcoholvrije variant die je tegenwoordig overal vind. Hartstikke leuke voor de kinderen en zo hebben ze toch het idee dat ze ‘meedoen’ met de volwassenen. Door de glitters zie je niet wat er in de fles zit namelijk.

Als het gaat om hapjes zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat wel leuk is, is wanneer de kinderen mee mogen helpen met de hapjes maken. Zo kun je in plaats van appelbeignets ook appelflappen maken, dat is iets wat de meeste kinderen lusten en leuk vinden.

Maar er zijn nog veel meer hapjes die makkelijk zijn om te maken. Ook voor kinderen.

Alvast een hele fijne jaarwisseling gewenst, samen met de kinderen!

6 reacties op “Oud en nieuw vieren met kinderen

  • Dit wordt de eerste oud en nieuw voor ons zoontje. Ik ben eigenlijk van plan hem te laten slapen, maar ik vrees dat ‘ie wakker wordt van het vuurwerk. Lijkt hier wel een oorlogsgebied altijd met die knallen.

  • Leuk bedacht zeg! Wat wij met de kleine boef doen dat weten we niet. Het wordt zijn tweede oud en nieuw. Vorig jaar sliep hij gewoon door, maar denk dat het dit jaar niet gaat lukken. We gaan het vanzelf zien en anders mag hij er gezellig bij zitten!

  • Poeh hier een dilemma! Zoonlief is 2,5 en heeft voorgaande 2 jaren door alles heen geslapen. Nu maken we hem een halfuurtje van tevoren wakker denk ik, als hij wakker schrikt zijn we te laat en heeft hij er nog dagen last van. Hij snapt het wel een beetje, en dan hoort het er wel bij toch! Even lekkers eten, knuffelen en vuurwerk kijken en dan weer verder slapen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *