10 tips voor een originele kerst foto met kinderen

originele kerst foto kinderen 1

Wil jij ook professionele (of op zijn minst mooie) foto’s van je kinderen rondom de feestdagen? Voor op de kerstkaart of gewoon als mooie herinnering? Ik in ieder geval wel! Daarom deel ik graag een aantal hele fijne tips voor een originele kerst foto met kinderen, inclusief een boel inspiratie.

Kerst foto’s maken van je kinderen

Elke ouder kan beamen dat de tijd vliegt. Helemaal met kinderen lijkt het soms alsof je knippert met je ogen en je weer een jaar verder bent. Alleen al om die reden vind ik het fijn om zoveel mogelijk foto’s te maken van de kinderen zodat we deze altijd nog als herinnering hebben.

Zeker ook tijdens de feestdagen maak ik het liefst zoveel mogelijk leuke en originele kerst foto’s. De sfeer die deze dagen met zich meebrengen zijn perfect voor op de foto. Niet voor niets dat wij het als een traditie hebben gemaakt om elk jaar een leuke kerstfoto te maken van de kinderen.

Dit begon al toen onze dochter een baby was, later werden het foto’s met haar broertje erbij en nu bijna 10 jaar later doen we het nog steeds.

originele kerst foto

10 tips voor een originele kerst foto met kinderen

Om ervoor te zorgen dat je leuke en originele kerst foto’s hebt van je kinderen heb ik een aantal handige tips voor je.

Doe inspiratie op

Voordat je aan de foto’s begint is het natuurlijk handig om wat inspiratie op te doen. Wat voor soort kerstfoto’s zou je willen maken? Via Pinterest en Instagram kun je meer dan voldoende inspiratie op doen. Zoek op Instagram bijvoorbeeld op #kerstfoto of #kerstfotoshoot en op Pinterest is ‘kerstfoto ideeën’ een goede zoekterm.

Bedenk goed waar je de foto’s voor wilt gebruiken, is het puur voor in je fotoalbum, misschien om te pronken op social media of wil je er ook echt een kerstkaart van maken?

Verzamel alle accessoires

Wanneer je een bepaalde kerstfoto hebt uitgekozen is het tijd om de juiste materialen bij elkaar te verzamelen. Ga je een foto maken bij de kerstboom dan heb je al niet zoveel meer nodig. Kies je voor een originele kerst foto met een wat neutralere achtergrond dan wil je wellicht nog wat extra items erbij hebben.

Denk bijvoorbeeld aan een mini kerstboompje, dozen die zijn ingepakt met kerst inpakpapier, een slinger die je op de achtergrond wilt hangen of accessoires zoals slingers, kerstmutsen, kerstballen, zuurstokken en meer.

Kies de juiste kleding uit

De volgende stap is natuurlijk het uitkiezen van de kleding. Denk bijvoorbeeld aan een foute kersttrui, matching pyjama’s of echte feestkleding. Het fijne aan dit soort kleding is dat je het niet alleen voor de foto koopt maar ook voor andere momenten.

Zorg voor een leuke achtergrond

Bij een kerstfoto kan de juiste achtergrond al heel veel doen. Natuurlijk kun je voor een neutrale achtergrond in huis kiezen. Wellicht dat je daar wel wat voor moet verschuiven. Maar je kunt er ook voor kiezen om juist een speciale achtergrond te pakken.

De kerstboom is natuurlijk niet zo origineel, maar het straalt wel meteen kerst uit. Een bed kan ook heel handig zijn qua plek om een foto te maken omdat je zo vaak meteen een leuke achtergrond hebt. Deze kun je ook nog wat extra aankleden met kerstlampjes.

originele kerst foto met kinderen

Een ander idee is om de kerst foto buitenshuis te maken. Dat kan bijvoorbeeld in een bos waar veel dennenbomen staan, een stuk heide, maar ook het tuincentrum kan een handige plek zijn. In de meeste tuincentra hebben ze diverse hoekjes waar je leuke foto’ kunt maken. Bijvoorbeeld met een speciale stoel voor de kerstman, met rendieren als achtergrond of een gave kerst truck.

Zet alles op tijd klaar

Wanneer je thuis kerst foto’s gaat maken van je kinderen is het belangrijk om alles al van te voren klaar te zetten. Laat de kinderen lekker spelen totdat je echt helemaal klaar bent om de foto’s te maken. Dit omdat kinderen vaak een korte spanningsboog hebben. Hoe jonger, hoe korter de spanningsboog in het algemeen.

Zorg voor voldoende licht

Een van de grootste struikelblokken bij het zelf maken van kerst foto’s is toch echt het licht. Juist in de periode dat je kerstfoto’s wilt gaan maken is het vroeger donker en zijn de dagen ook wat grauwer. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je niet zelf foto’s kunt maken. Het is alleen iets om extra rekening mee te houden.

Zorg voor natuurlijk licht door de kerst setting vlakbij een groot raam neer te zetten. Of kies er juist voor om een wat donkere foto te maken waarbij de lichtjes zorgen voor mooie verlichting. Misschien heb je nog wel iemand in de omgeving die daglichtlampen heeft. Daarmee kun je zorgen voor wat extra licht.

Let wel op dat wanneer je dit soort lampen gebruikt je ook last gaat krijgen van schaduw.

Geef ze een activiteit

Foto’s maken is voor veel kinderen niet de meest leuke activiteit om te doen. Vooral het ‘lachen in de camera’ is iets wat vaak zorgt voor de wat minder mooie foto’s. Zelf vind ik het daarom veel leuker wanneer het foto’s zijn waarop ze echt iets aan het doen zijn. Denk bijvoorbeeld de kerstboom versieren, een kerstboek lezen of een kopje chocolademelk drinken. Natuurlijk wel met slagroom, dat zorgt voor nog leukere foto’s.

Denk ook aan activiteiten zoals het gooien met nepsneeuw, koekjes bakken of spelen met de kerstballen. Vooral de wat jongere kinderen vinden spelen met attributen erg leuk en dat maakt de foto ook meteen erg levendig.

originele kerst foto kinderen
Deze foto is in een fotostudio gemaakt

Een tweede persoon

Wat ik zelf wel altijd erg fijn vind bij het maken van een originele kerst foto met kinderen is het hebben van een extra paar handen. Iemand bepaalde dingen kan aangeven, wegzetten, de kinderen in de juiste houding kan zetten, enzovoort. Zodat jij je alleen maar bezig hoeft te houden met het maken van de foto’s.

Maak veel foto’s

Iets wat volgens mij veel moeders al met gemak afgaat is het maken van veel foto’s. Wanneer je leuke en originele kerst foto’s wilt maken is het goed om er zoveel mogelijk te maken zodat je naderhand kunt kiezen.

Wat ik ook altijd doe, wanneer ik met mijn smartphone foto’s maak, is dat ik hem op de ‘live’ stand zet. Met een Live Photo wordt vastgelegd wat er vlak vóór en na de opname gebeurt. Op die manier kun je de beste foto uitkiezen!

Extra tips

Dan nog een aantal extra tips die je zeker gaan helpen bij het maken van kerstfoto’s van je kinderen.

  • Maak de foto’s op een moment wanneer ze niet moe of hongerig zijn. Zorg dus voor een lekkere snack ervoor, tijdens of naderhand. Zo hebben ze nog wat lekkers in het vooruitzicht.
  • Zijn de kinderen al iets ouder, laat ze dan een voorbeeld zien van wat je wilt gaan doen. Als je er ook nog bij vertelt dat de foto naar opa en oma gaat zullen ze vast extra hun best doen.
  • Zijn de kinderen nog wat jonger, zorg dan voor een rammelaar of ander speeltje die je boven je hoofd kunt houden om de aandacht te trekken.
  • Zorg dat je op ooghoogte fotografeert. Soms betekent dit dat je op je buik moet gaan liggen. Het resultaat er is echter ook naar!
  • Verwacht van de kinderen niet dat ze de hele tijd de camera in kijken en ook nog eens leuk lachen. Juist de foto’s waarin ze plezier maken zijn de leukste en mooiste!

Originele kerst foto inspiratie!

Hieronder nog wat inspiratie voor jouw originele kerst foto van de kinderen! Een aantal foto’s zijn van onszelf, soms gemaakt door een fotograaf, soms zelf. En anderen zijn gevonden via Pinterest.

kerstfoto kinderen
originele kerstfoto kinderen
originele kerst foto kinderen
kerst fotoshoot kinderen
originele kerstfoto kinderen
Foto gemaakt in een tuincentrum

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *