Waar moet je op letten bij het kopen van een goedkope telefoon?

kopen goedkope telefoon

Veel Nederlanders hebben er geen moeite mee om vele honderden euro’s uit te trekken voor een nieuwe smartphone omdat ze nu eenmaal het beste van het beste willen hebben. Niet iedereen heeft dat er echter voor over. Geldt dat ook voor jou? Dan ben je wellicht op zoek naar een goedkope telefoon. Waar moet je zoal op letten bij het kopen van een goedkope telefoon?

Reviews

Als je zogezegd voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten, kun je geen grandioze dingen verwachten van de telefoon in kwestie. Dat wil niet zeggen dat je genoegen moet nemen met een slechte smartphone. Van een goedkope Samsung telefoon mag je nog steeds kwaliteit verwachten, maar niet ieder ander merk staat net zo garant voor kwaliteit, en ook een goedkope Samsung telefoon kan tegenvallen. Ondanks beperktere specificaties, moet het immers wel een goed functionerend toestel zijn dat doet wat het belooft. Om erachter te komen of dat het geval is, is het zeer verstandig om je te verdiepen in reviews van de goedkope telefoons die je op het oog hebt.

Schermformaat

Waarschijnlijk heb je in hoofd een voorstelling van hoe je nieuwe smartphone er ongeveer uit moet zien. Mogelijk heb je, bewust of onbewust, ook een bepaald formaat in gedachten. Maar hoe minder je betaalt voor je telefoon, des te groter de kans dat de telefoon geen groot scherm gaat hebben. Als dat wel is wat je zoekt, is het belangrijk dat je het schermformaat goed in het oog houdt wanneer je op zoek gaat naar een passende goedkope telefoon voor jou, zodat je als je de telefoon ontvangt niet teleurgesteld wordt omdat hij te klein blijkt te zijn.

Opslagruimte

Een consequentie van beperkte specificaties kan zijn dat de telefoon in kwestie weinig opslagruimte heeft. Dit kan bijzonder irritant zijn. Het zorgt er namelijk voor dat je telefoon snel vol raakt. Als je graag veel apps wilt kunnen installeren en foto’s en filmpjes wilt kunnen opslaan, kun je er al snel mee geconfronteerd worden dat je telkens weer ruimte moet maken op je telefoon. Kijk daarom zeker naar hoeveel interne opslagruimte de telefoon heeft en of deze nog uit te breiden is met microSD-kaart. In dat laatste geval heb je zelf namelijk nog controle over de totale opslagruimte en kun je al je foto’s en video’s op het kaartje zetten.

goedkope telefoon kopen

Batterij(duur)

Hoewel kleinere telefoons met minder snelle hardware vaak ook wat minder hard aan de batterij trekken, is het toch belangrijk om je te verdiepen in de batterijduur van de goedkope telefoons die je op het oog hebt. Het zou immers erg vervelend zijn als je een telefoon kiest waar je niet op een volle accu de dag me kunt doorkomen. De accucapaciteit geeft daarbij een indicatie, maar probeer vooral te vergelijken op voorspellingen voor de totale accuduur.

Verder staat voorop dat je bij een goedkope telefoon geen hoge verwachtingen hoeft de hebben van de camera’s. Ook zal de processor en het intern geheugen (RAM) niet bijzonder indrukwekkend zijn. Dat is de keuze die je maakt wanneer je met een klein budget een nieuwe telefoon gaat kopen. Wil je toch meer, overweeg dan een tweedehands of refurbished smartphone, met de kanttekening dat deze natuurlijk al gebruikt is en aan slijtage onderhevig is geweest.