Oooh, gaat een kraamweek zo?

Mijn kraamweek lijkt alweer zo lang geleden. Aangezien hij nogal abrupt eindigde had ik niet eerder tijd om terug te blikken, maar nu er weer wat rust in de tent was doe ik het alsnog. Deze kraamweek verschilde echt in zoveel opzichten met die van Fay.

Dat deze kraamweek zo anders zou zijn als bij Fay had ik aan de ene kant wel verwacht, gezien de bevalling ook totaal anders was. Maar aan de andere kant kon niets me voorbereiden hierop. Ik kwam namelijk nogal wat dingen tegen die me echt verbaasde en om eerlijk te zijn ook tegenvielen.

Spierpijn

Waarom heeft niemand me gewaarschuwd voor de immense spierpijn die ik had? Serieus, ik heb veel gesport en ook veel spierpijn in mijn leven gehad. Maar nu voelde ik spieren waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden! En mijn armen? Die voelden zo zwaar en pijnlijk dat ik ze amper kon optillen die eerste dagen.

Geen borstvoeding, wel stuwing!

Geef je geen borstvoeding, krijg je toch nog stuwing. En flink! Op dag 4 knalden mijn borsten uit mijn bh en dat was een cup G, kun je nagaan. Ook kon ik niet eens op de zijkant liggen zonder dat mijn borsten gruwelijk veel pijn deden. En dan niet te spreken over de melkproductie. De zoogkompressen waren niet aan te slepen.

Kraamtranen

Kraamtranen kent iedereen wel. En ik dus ook. Maar de kraamtranen die ik dit keer had op dag 5 waren van een heel ander niveau. Zelfs mijn man, die met mij inmiddels wel wat gewend is, vond ze behoorlijk heftig. Ze waren zo heftig dat zelfs de SPV-er gevraagd werd om asap langs te komen om te kijken of het wel kraamtranen waren.

Plassen en poepen

Dat er bepaalde dingen zijn die normaliter zo gewoontjes zijn. En nu gewoon echt een big deal, dat had ik nooit verwacht. Zo was plassen na de bevalling echt een issue en kreeg ik zelfs voor die eerste nacht een katheter. Ook thuis bleef het een issue, het lukte wel maar deed best zeer. Daarom plaste ik het liefst in de douche haha. Kon ik het meteen daaronder even lekker schoonspoelen haha.

Ook nummer 2, oftewel poepen, was best een ding. Wist ik veel dat dit niet meteen op gang zou komen. Ik had telkens het idee dat ik moest poepen maar dit lukte dan niet. Ik had, naast vele hechtingen, ook aambeien zo groot als een appel geloof ik. En dat zorgde er dan ook voor dat ik op een gegeven moment zelfs op zag tegen het moeten poepen. Want die dingen deden best pijn.

Rust pakken

Ik weet dat men zegt dat je in je kraamtijd je rust moet pakken, maar wist nog van mijn tijd met Fay dat mij dit niet echt is gelukt. Ik was te eigenwijs en zat vooral beneden in plaats van boven. Echter dit keer kon ik zo eigenwijs zijn als ik wilde, mijn lichaam floot me kei en keihard terug. Ik zat/lag het liefst in bed en was ik even beneden dan was ik zo blij om weer naar boven te mogen daarna. Alleen al met de trap naar beneden lopen was enorm vermoeiend!

Slapen? Wat is dat?

Dat je een mindere nachtrust krijgt in verband met de baby is bekend. Maar dat ik de eerste nacht niet zou slapen door adrenaline van de bevalling en de tweede nacht niet omdat ik continu bezig was met de bevalling te verwerken had ik niet verwacht.

Kraamzorg

Dan nog iets wat echt bij de kraamweek hoort maar juist helemaal niet tegenviel, het tegenovergestelde juist! Dat een goede en fijne kraamzorg belangrijk is dat weet ik namelijk nog heel goed van mijn periode met Fay. Onze eerste kraamhulp hadden we na een dag niet meer terug laten komen en de tweede was echt geweldig. Dus ook dit keer hoopte ik op een fijne hulp en die hebben we ook zeker gehad!

Van lange gesprekken, tot heerlijke schaaltjes fruit. Van het huishouden tot in de puntjes bijhouden tot allerlei spelletjes spelen met Fay. Van Fay wegbrengen naar de opvang tot samen Fay ophalen uit school. Niets was te gek en mede door haar waren die eerste kraamdagen echt enorm fijn.

Al met al had ik dus een kraamweek zoals vele wellicht wel herkennen. Maar die voor mij dus vrijwel volkomen nieuw was. Ondanks alle tranen, onzekerheid en het nare nieuws van de hielprik op de 8e dag kijk ik terug naar een hele fijne week.. Waarbij ik echt enorm veel genoten heb van alle momenten met mijn ‘nieuwe’ gezin.

Hoe was jouw kraamweek?

18 reacties op “Oooh, gaat een kraamweek zo?

 • Dat klinkt als een heerlijke normale kraamweek. Wat fijn dat dit je toch gegund is deze keer. Wel balen van de week daarna, maar die kraamweek nemen ze je niet meer af.
  Een kraamweek als dit ken ik niet helemaal. Na beide jongens heb ik nog een tijdje in het ziekenhuis gelegen en Maik zelfs een aantal dagen op de neonatologie. Maar toen we eenmaal thuis waren de laatste keer ben ik enorm verwend.

  O, ja en poepen na een natuurlijke bevalling is de hel ja. Toen Luuk geboren was, heeft het 2 maanden geduurd tot ik niet meer huilend van de pijn op de wc zat. Gelukkig had ik daar de laatste keer geen last van.

 • Wat fijn dat je een leuke kraamverzorgende had, zij maakt echt het verschil he!
  Ik kan achter bijna alles een vinkje zetten haha.
  Het is moeilijk je rust te pakken als je er voor je dochter ook wil zijn.

  • Ik kon niet anders dan mn rust pakken, gelukkig ging mn dochter ook naar psz en opvang dan hoefde ik me niet zo veel schuldig te voelen!

   • Snap het!
    Het is voor mijn dochter van 2 moeilijk uit te leggen dat mama moet rusten maar gelukkig kan ik wel een smoesje verzinnen als ze wil dat mama mee danst haha!
    Hoop dat je al minder klachten hebt en het steeds beter gaat.

 • Ik ben een paar uur na mn bevalling thuis gekomen en behalve snachts niet meer naar bed gegaan. Herken dan ook eigenlijk niets haha…plassen 1e keer met een gieter met warm water maar ging prima….daarna gewoon….geen last van mn hechtingen gehad niks….wat betreft mn kraamzorg…sat vertroetelen herken ik helaas niet. Ze heeft goed voor mn zoontje gezorgd en mn man veel uit gelegd maar mij wel “vergeten”….

  • Als ik naar mn eerste bevalling kijk herken ik het ook niet. Maar nu kon ik niet anders dan in bed blijven! Zakte gewoon in elkaar als ik dat niet deed..

 • Klinkt allemaal erg bekend. De spierpijn verbaasde mij ook enorm. De eerste is geboren met vacuumpomp, de tweede normaal. Opeens kon ik dag 2 niet meer normaal bewegen van de pijn. waar kwamen toch al die spieren vandaan?!

 • Een raamwerk is zo iets bijzonders. Ik vond dat er zoveel op me af kwam. De tweede keer heb ik er meer van kunnen genieten. Ik het me heel wat puntjes die je hebt beschreven. Ik had bij mij tweede ook flinke spierpijn wat ik van de eerste niet herkende.

 • Klinkt echt als een hele aangename en fijne kraamweek. Fijn dat je daar eigenlijk best met een goed gevoel op terug kan kijken. Dat wakker liggen van de adrenaline, dat komt me zeer bekend voor. 😉 De rest ook trouwens 😉

 • Best heftig hè zeg…
  Ik moet zeggen dat ik, buiten vermoeidheid, best vlotte kraamweken heb gehad. Ook de kraamtranen waren er wel. Maar ik ben geen enkele keer gescheurd of geknipt. Ik was nooit veel bloed verloren. Het bloedverlies was na een week niks meer. Alleen naweeën bij de derde… dat dan weer wel….

 • Zo fijn dat je nu een fijne kraamweek hebt mogen meemaken! Mijne was heel dubbel, ik had een fijne kraamhulp en genoot van m’n kleine man, maar had veel pijn, kraamtranen en stress door schoonfamilie, dus dat wierp er weer een schaduw over.

 • Wow, wat een heftige en intense kraamweek heb jij gehad. Maar oh zo fijn dat je nu eindelijk wel het als erg prettig hebt ervaren. Ik gunde je dat zo! Ik herken het deels van mijn eerste. Die was ok, maar nou niet persé noemenswaardig. Daarom dat ik ook hele andere eisen heb gesteld aan mijn 2e kraamweek. En wat was die prettig! Ook een fijne hulp die echt oog voor detail had en me zoveel mogelijk in de watten legde. Want dat verdienen we gewoon 🙂 xx

 • Her klinkt herkenbaar. Deels uit mijn eerste kraamweek, deels de tweede. Je rust pakken is zo belangrijk! Leuk om te lezen!

 • Ja, die schaaltjes fruit. Die waren zeker een plus. En die katheter, ik vond dat echt een hel. Heb mijzelf echt gedwongen weer normale stoelgang te krijgen. Tanden op elkaar… Wel enorm mooie foto’s, alles wat je schrijft is er uit af te lezen + de liefde die erbij komt kijken. Want cliche… het is toch waard ofzo…

 • Wat heerlijk dat je zo,n fijne kraamverzorgster had, die kan je wel gebruiken in je kraamweek. Mijn eerste keer met Daan vond ik vreselijk, maar deze keer met Max was zo,n heerlijk mens dat ik er van genoot. En het moeilijk vond dat ze niet meer terug kwam.

 • Hé Nicole Bart Fay en natuurlijk kleine Milo
  Kom ik zomaar bij toeval hier jou blog tegen?
  En kan ik hier lezen wat er inmiddels de laatste weken allemaal gebeurd is.. heftig hoor,,
  Maar ook heel fijn om te lezen en te zien, dat Milo het ondanks zijn schildklierproblematiek het zo goed doet..”wat een lekker menneke! ❤️
  En Fay die zo trots en blij op haar broertje is .. lekkere kletskous?
  Mooi om hierboven te lezen dat je ondanks de heftige tijd toch op een fijne kraamweek kan terug kijken? Idd was het een abrupt einde, dat hadden we graag anders gewild.
  Ik wens jullie heel veel geluk met jullie gezinnetje ….genieten!!
  Knuffel voor Fay en Milo?
  Liefs Mia ( kraamhulp)xx

Reageren is niet mogelijk.