Onze ervaringen met de No Buy maand

Oktober was voor ons een ‘no buy’ maand. Bij een no buy maand geef je in principe niets uit. Behalve je vaste rekeningen en natuurlijk de boodschappen. Ik heb ook wel benamingen voorbij zien komen waarbij men spreekt over een ‘no spend maand’. In het blog artikel “Oktober = no buy maand (voor ons)” legde ik al uit wat wij er precies onder verstaan en waarom we deze maand hebben ingelast. Vandaag vertel ik hoe het ons vergaan is en hoe nu verder..

Het was ons idee om naast onze vaste lasten (rekeningen, boodschappen en tanken) niets extra’s uit te geven. Geen friet halen bij de friettent, geen starbucks koffie, geen broodje in het dorp, gewoon niks. Het enige wat we wel mochten was kleding die echt nodig was voor de kinderen. Dit omdat ze beide uit hun maat gegroeid zijn. Maar ook daarbij mochten we alleen het noodzakelijke kopen.

Zo gezegd, zo gedaan.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat wij hebben gedaan (of gelaten) voor de no buy maand

Ik besloot om naar zo min mogelijk blogevents te gaan. Want ga ik naar een event dan rijd ik sowieso driekwart tank leeg plus ik ben geld kwijt aan eten & drinken onderweg. De events zijn namelijk vrijwel allemaal in Amsterdam en dat kost mij dus 4 uur reistijd. Ik mis dus altijd één of twee maaltijden thuis, waardoor ik onderweg iets haal. Het kost niet zoveel, maar tel het maar eens bij elkaar op…

Daarnaast heb ik vrijwel alle reclamefolders vermijd en ben ik ook de Action uit de weg gegaan. Ik kom daar meestal wekelijks, dus dat was wel even afkicken. Maar ik wist gewoon dat het heel moeilijk zou worden om niets te kopen als ik daar zou rondlopen. Hetzelfde geldt voor de DM in Duitsland. Normaal gesproken gaan we daar ook regelmatig heen voor de luiers, doekjes, voeding, enzovoort. Maar ik neem daar altijd meer van mee dan echt nodig. Dus ook daar zijn we niet heen geweest.

En verder:

  • hebben we niets besteld of afgehaald qua eten
  • hebben we zoveel mogelijk uit de diepvries gegeten
  • zijn we echt gaan kijken naar wat is nodig en wat is leuk

Is het ons ook echt gelukt om niets uit te geven?

Alhoewel ik eigenlijk naar geen enkel event toe wilde ben ik toch naar twee events geweest. Een event was in Eindhoven en het andere in Wijchen. Ik koos ervoor om wel naar het event in Eindhoven te gaan omdat het 1. dichtbij was en 2. het was direct een date met mijn man. Het andere event was het blogevent van Yoast. Deze leek me zo waardevol. Zowel voor mijn blog als mijn eigen bedrijf. Dus daar MOEST ik heen. En ik heb er ook geen moment spijt van! Door dat event had ik natuurlijk wel extra kosten qua tanken plus ik heb daar een hapje gegeten. Maar dat was wel een hele bewuste keuze.

Verder hadden we ook een buurtfeest waar we geld voor uit hebben gegeven. Deze is 1x per jaar en ook daar hebben we bewust voor gekozen.

Ook was mijn oma jarig, ze werd 85 jaar. Dat verdient uiteraard een cadeautje dus ook daar hebben we geld uit gegeven. Ook weer heel bewust zoals je zult begrijpen..

Hoe de no buy maand ons is bevallen

Om eerlijk te zijn vond ik het een hele fijne maand. Natuurlijk baalde ik af en toe wel dat ik bepaalde dingen niet kon kopen. Maar achteraf bleek dit ook iets te zijn wat ik eigenlijk niet nodig heb. Ik wil echt niet minimalistisch leven, maar weet wel dat ik soms uitgaven doe die helemaal niet nodig zijn. Of waar ik uiteindelijk niets of weinig mee doe. Zonde van het geld dus.

Verder had ik het soms ook moeilijk als het ging om eten afhalen. Echt eten bestellen gaat hier niet, niemand bezorgd hier in dit dorpje. Maar aangezien de friettent drie deuren verder zit is dat wel iets waar we met regelmaat naartoe gaan. Wanneer ik geen zin heb om te koken bijvoorbeeld. En ja, ook dit is een paar keer voorgekomen afgelopen maand. Maar ook dat losten we anders op. En dat anders was eigenlijk ook wel heel lekker.

De conclusie..

Al met al is het mij dus echt meegevallen. Ik merkte dat ik heel wat bewuster met geld om ging en dat was ook het doel wat ik wilde bereiken. Daarnaast wil ik het deze maand, november, ook verder trekken. Wellicht iets minder streng omdat de feestmaand eraan komt en ik graag goed voorbereid ben qua cadeaus. Maar ik zal wel degelijk bij elke uitgaven mezelf afvragen ‘is dit echt nodig?’.

Juist door deze no spend maand in te lassen heb ik weer beter inzicht in onze inkomen en uitgaven. Dit geeft veel duidelijkheid, ook met het oog op de toekomst en onze plannen. Ik ben ontzettend tevreden over het resultaat en raad dit een ander dan ook echt aan.

Heb jij wel eens een no buy maand gehouden?

3 reacties op “Onze ervaringen met de No Buy maand

  • Als ik naar een event ga neem ik meestal zelf boterhammen, drinken en fruit mee. Ik vind het altijd heel erg duur wat ze daar verkopen. Ik eet er heus wel eens een soepje of een ijsje maar de grootste kosten voor eten hoef ik dan al niet te maken

    • De events waar ik het over heb zijn blogevents. Daar verkopen ze niks haha. Maar je hebt gelijk hoor. Het is voor mij altijd een fij m’n excuus om naar de Starbucks te kunnen ofzo. Maar dat moet ik dus niet doen..

  • Knap gedaan. En de dingen die je kocht waren niet onnodig vind ik. Wat een cadeautje voor jarige oma hoort er gewoon bij.
    Ik denk aan het einde van de maand ook wel eens, dit was onnodig. Zou je makkelijk 50 euro kunnen besparen (als het soms niet meer is).

Reageren is niet mogelijk.