Online Mindfulness training van Tiny Tweaks: mijn ervaring

Het afgelopen jaar ben ik meer dan ooit bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling. Ik had (en heb) namelijk best veel stress gerelateerde klachten, ik sliep slecht (meestal door mn zoontje maar ook door piekeren), ik ren(de) mezelf regelmatig voorbij en voelde me gewoon niet de beste versie van mezelf. Ik wist dus dat er iets aan gedaan moest worden. Meer dan ik überhaupt deed.

En alhoewel ik weet dat persoonlijke ontwikkeling iets is wat je eigenlijk je leven lang doet zijn er wel bepaalde extra dingen die je kunt doen. Bijvoorbeeld boeken lezen over dit onderwerp, gesprekken met anderen hierover hebben en ook door het volgen van trainingen. Een van de trainingen die ik afgelopen tijd heb gevolgd is de Online Mindfulness training van Tiny Tweaks, gerund door Nienke Hers.

Waarom Mindfulness?

Je kunt je afvragen waarom ik ervoor koos om een mindfulness training te doen. Ik had eerder al wel wat ervaring met meditatie. Ook gebruik ik dagelijks essentiële oliën en ben ik me momenteel aan het verdiepen in de kracht van edelstenen. Maar die laatste dingen zijn vooral extra hulpmiddelen om in te zetten en helpen mij niet bij de kern van het ‘probleem’. Namelijk dat ik totaal niet geniet van het nu. En ook niet hoe ik beter met stress kan omgaan of misschien zelfs deels kan vermijden. Ik wilde meer rust, ontspanning en richting in mijn leven dus ik besloot met de online mindfulness training van Nienke aan de slag te gaan.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is Mindfulness?

Omdat Nienke van Tiny Tweaks dit veel beter uit kan leggen deel ik een filmpje die zij op haar eigen website heeft staan hierover.

https://youtu.be/g-hQsknJ4N0

Mijn ervaring met de online mindfulness training

De online mindfulness training van Tiny Tweaks is een training van acht weken waarbij je elke week op een vaste dag en tijdstip samenkomt via Zoom, een programma waarmee je video-conferences kunt houden. Elke week is er een nieuw thema en deze zijn stapsgewijs opgebouwd. Naast dat je wekelijks bijeenkomt is er ook een Academy waarin je de modules terug kunt vinden. In deze modules vind je onder andere de sheets van de bijeenkomst, maar ook een werkboek met de theorie en de diverse meditaties. Je krijgt daarnaast ook nog huiswerk en ook dit huiswerk vind je in de Academy terug.

De opbouw

Voorafgaand aan de training moet ik toegeven dat ik het erg spannend vond om met een groep onbekenden wekelijks in een live sessie te zitten. Alhoewel je niet perse het over hele persoonlijke dingen hebt of hoeft te hebben geef je toch een stukje van jezelf bloot. Ook het wekelijkse aspect vond ik vrij heftig, al weet ik uit ervaring dat het goed is om die consistentie te hebben. Oefening baart kunst en dat gold dus zowel voor de live sessies als het huiswerk wat we wekelijks kregen.

Ook moet ik toegeven dat het mij niet lukte om wekelijks al het huiswerk af te hebben. Het is niet zo dat we een hoop papierwerk te doen hadden maar wel een boel oefeningen. De perfectionist in mij vond dat ik alles moest doen alleen had ik bij voorbaat al het idee dat het me nooit ging lukken. Niet zo handig natuurlijk. Maar gaandeweg leer je daar dus echt mee omgaan. Nienke leert je hoe je met dit soort gedachtes neutraal om kunt gaan. Dus aan het einde van de training besefte ik me ook dat juist die opbouw echt geweldig goed doordacht was. Je gaat ervaren hoe het is om struikelblokken tegen te komen en weerstand. En dus ook leren hoe je hiermee om kunt gaan.

De live sessies

De eerste live sessie vond ik doodeng. Stiekem had ik verwacht dat het een groep vrouwen zouden zijn. Dat mannen ook mindfulness training doen had ik nooit bedacht. Misschien ook omdat ik met mijn eigen werk nogal in een vrouwen-cirkeltje zit. Dus toen ik zag dat er ook twee mannen mee deden moest ik erg slikken. Ik voelde zoveel weerstand. Eigenlijk had ik in die eerste tien minuten al willen stoppen. Toch ging ik door, want ik had van te voren een intentie opgesteld waarom ik deze training wilde doen. En die intentie hielp me er doorheen.

Achteraf gezien was het ook onzin dat ik zo dacht, want de twee mannen pasten perfect in de groep en waren net als alle andere vrouwen hartstikke leuk en begripvol. De sessies zelf vond ik soms best pittig. Ook omdat ik ’s avonds vaak weinig energie heb en ze toch wel zo’n twee uur en soms langer duurden. Ik moet dan ook eerlijk zeggen dat ik een volgende keer niet weet of ik zoiets weer in de avonduren zou willen.

De groep

Alhoewel ik het dus spannend vond om met een groep onbekenden een training te volgen merkte ik al snel dat de groep echt heel goed op elkaar ingespeeld raakte. Er was echt volledige begrip aan alle kanten. Iedereen accepteerde elkaar. Er was ook heel veel herkenning, wat erg prettig was. Want ik heb regelmatig gedacht dat ik bijvoorbeeld de enige was die het moeilijk vond om dingen te visualiseren tijdens een meditatie. Juist door de breakout sessies die we hielden kwam ik erachter dat veel van mijn onzekerheden ook onzekerheden waren van een ander. En dat is zoveel waard.

Het is dus echt heel erg fijn om buiten je eigen kringetje met mensen te spreken en een ervaring aan te gaan. Alhoewel we allemaal andere achtergronden hadden wat betreft ons leven en ons werk (zo was ik de enige ondernemer bijvoorbeeld) waren er dus wel overeenkomsten wat betreft mindfulness. Met iedereen voelde je wel een link op een of andere manier.

De begeleiding

De training werd dus gegeven door Nienke Hers. En Nienke die volg ik al wel een tijdje, maar kende ik niet zo heel goed. Toch voelde het vanaf het begin af aan met haar heel vertrouwd. Ze heeft een hele rustige uitstraling, haar stem is ook nog eens prettig om naar te luisteren en je voelt je echt gewaardeerd en begrepen. Zij zorgde ervoor dat ik me al snel veilig voelde in de training. Ook merk je dat ze echt expert is in wat ze doet en dat ze niet zomaar wat roept uit ervaring maar ook de kennis erachter heeft zitten.

Al met al vind ik deze online mindfulness training dus echt een aanrader. In mei start er weer een nieuwe groep dus mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je even op de website van Tiny Tweaks kijken voor meer informatie.