Mijn ondernemers reis: over blokkades en nieuwe inzichten

Sinds oktober 2017 ben ik officieel ondernemer. Ook wel zzper of freelancer genoemd. Tot nu toe is dit een prachtige reis en deze deel ik graag met jullie.

Help ik blokkeer!

Soms blijf je enorm hangen ergens in en laat je je blokkeren door iets wat helemaal niet nodig is. Iets wat achteraf gezien maar heel klein was, maar wat je in je hoofd groot hebt gemaakt. Zoiets had ik afgelopen weken nog.

Op dit moment ben ik namelijk bezig met het herpositioneren van mijn eigen bedrijf. Toen ik vorig jaar oktober begon maakte ik een sprong in het diepe zonder een echt plan te hebben. Ik wist wel ongeveer wat ik wilde en er kwamen wel een paar leuke opdrachten binnen dus ik vond het wel prima. Echter werd dit steeds minder en ik bleek het vinden van nieuwe opdrachten erg moeilijk te vinden.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Op zoek naar hulp: coachingtraject

Dus ik ging op zoek naar hulp. In eerste instantie door allerlei gratis Webinars te bekijken, maar zoals je vast snapt: dat leverde me, behalve inzichten, ook niet veel op. Totdat ik een gesprek had met Kim Buining en ik besloot met haar 1 op 1 coachtraject te starten.

En toen blokkeerde ik alsnog

Per 1 juli ging het coachtraject van start en ik ging er met veel energie mee aan de slag. Ik maakte eindelijk een plan, keek naar mijn doelgroep en bepaalde wie mijn ideale klant is. Ja ik was hartstikke goed op weg en alsnog blokkeerde ik.

Ik had het idee niet meer verder te kunnen omdat ik maar bleef hangen in het stukje “hoe noem ik mezelf?”. Want wanneer je naar buiten wilt treden is het wel handig dat je kunt zeggen wie je bent en vooral ook wat je doet. En dat moet dan eigenlijk meteen duidelijk zijn.

Hulp inschakelen van anderen

Ik riep de hulp in van anderen en daardoor raakte ik er in eerste instantie nog meer van in de war. Want de een zei dat ik me professioneel blogger moest noemen (omdat ik onder andere blogs wil schrijven voor ondernemers), een ander zei weer seo content creator, weer een ander tekstschrijver en nog iemand kwam met storyteller.

Kijk, soms is het heel fijn om even met iemand te sparren. Maar houd het dan bij één iemand. En kies de juiste persoon. Blijf echter dan wel bij jezelf. Want ik merkte dat al die meningen me alleen maar nog meer blokkeerden.

Waarom maak ik het mezelf zo moeilijk?

Door een Instagram post van Christa besefte ik me ineens waarom ik zoveel moeite had met het benoemen van wat ik nu eigenlijk doe en ben qua ondernemer. Ik ben namelijk bang dat het de lading gewoonweg niet dekt. Er is niet één woord voor wat ik wil en kan betekenen voor andere ondernemers.

Ik wil ze namelijk helpen met hun verhaal naar buiten brengen. De reden waarom ze hun bedrijf gestart zijn, wie zij zijn, maar ook wat hun expertise nu precies is. Hiermee kunnen ze namelijk meer zichtbaar worden en een goede binding maken met hun doelgroep.

Dus waarom die focus op een woord wat zou moeten omschrijven wie ik ben en wat ik doe? Waarom niet gewoon een zin, of een verhaal, of een gehele branding. Want juist door zelf meer verhalen te vertellen en zelf meer mijn expertise te laten zien weten mensen vanzelf waarvoor ze bij mij moeten zijn.

Ik neem jullie mee op mijn reis

Het ondernemerschap is een reis die ik altijd al heb willen maken. Eentje die prachtig is, maar ook eng en interessant. Ik leer er ontzettend veel van en hoop mijn gegaarde kennis dan ook uiteindelijk te kunnen delen met anderen. Want waar wil ik naartoe? Wat is mijn plek en hoe ontwikkelt het zich? Dat is de reis die ik nu beleef en waarin ik jullie meeneem.

2 reacties op “Mijn ondernemers reis: over blokkades en nieuwe inzichten

  • Mooi geschreven en ondernemen blijft een uitdaging, je moet zelf eigenwijs genoeg zijn om knopen door te hakken. Advies van anderen is fijn, maar uiteindelijk is het wel jouw toko natuurlijk

  • Mooi geschreven en zo waar. Mensen kunnen je helpen maar ook zorgen dat je meer verward raakt. En een woord dekt niet altijd de lading dat is zeker zo.

Reageren is niet mogelijk.