Omkopen met stickers en cadeaus

Kinderen zijn echt geweldig! Maar ze kunnen daarnaast ook een echte uitdaging zijn. Een uitdaging die ik niet uit de weg ga, maar waar ik toch wel de hulptroepen bij in roep. Hulptroepen in de vorm van opa’s en oma’s, goede vrienden, maar ook in de vorm van omkopen met stickers en cadeaus. 

Je kind omkopen

Het is natuurlijk totaal niet pedagogisch verantwoord om je kind om te kopen. Of dat nu met stickers, cadeaus of snoepjes is. En toch doen veel ouders het. Waaronder ik. Ik zie het dan eigenlijk ook niet als omkopen. Het is eigenlijk belonen van goed gedrag. Natuurlijk doe ik het niet bij alles. En ook weet ik dat het bij dingen die meer diepgang verdienen ook geen oplossing is. Maar het is in sommige gevallen wel een handige manier om een kind te belonen.

Letten op het positieve in plaats van het negatieve

Waar ik mezelf op betrap is dat ik vaak vooral de dingen benoem die mijn kind niet goed doet. Dus “niet zo treuzelen met je eten”, “ophouden met gillen” en “niet praten met je mond vol”. Natuurlijk geef ik ook complimentjes en ik probeer ook altijd om juist het gedrag te benoemen wat ik wél wil zien. Maar soms sluipt dat er gewoon in. Elke moeder zal dat wel herkennen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Doordat ik mijn kind dus af en toe omkoop door middel van stickers, een cadeautje of een leuk uitje dwing ik mezelf ook te letten op gedrag dat goed gaat. Sommige dingen worden namelijk zo’n strijd, dat dit echt even losgelaten moet worden en met een stickerkaart of iets dergelijks lukt me dat beter. Het is dus niet eens perse de stickerkaart die ervoor zorgt dat dingen gebeuren, maar juist doordat de focus van de ouders verlegt wordt van het negatieve naar het positieve.

Omkopen met stickers en cadeaus werkt!

Zoals ik al aangaf maken wij wel eens gebruikt van stickers en een cadeau om ons kind dingen te laten doen die wij graag zien. Zo heeft ze een lange periode gehad dat ze vrijwel dagelijks bij ons in bed kroop midden in de nacht. En dat terwijl ze altijd goed in haar eigen bed heeft geslapen, maar plotseling veranderde dat. Het lukte ons niet om dit te doorbreken en daarom besloten we om een stickervel in te zetten.

Ik maakte een blad met 10 hartjes erop en zette er “ik kan in mijn eigen bed slapen!” boven. Elke nacht als Fay in haar eigen bed bleef slapen mocht ze een sticker plakken. En als het stickervel dan vol was kreeg ze een cadeautje. Elke ochtend vloog onze dochter naar beneden om een sticker te plakken en na 10 goede nachten was het al zover. Ze kreeg haar cadeau!

Wel spraken we af dat ze nu wel in haar eigen bed moest blijven slapen en tot nu toe werkt het dus.

Wat voor een beloning?

Naast dat het werken met een stickervel (en cadeau) dus heel goed werkt zijn er ook nog andere beloningen die je kunt toepassen. Zo laat ik onze dochter ook wel eens haar speelgoed opruimen onder het mom van ‘dan verdien je daarna iets lekkers’. Of zeg ik wel eens dat wanneer ze haar boterham opeet we iets leuks gaan doen.

Dat soort dingen werken ook wel, al merk ik dat bij het eten en drinken je er wel een tijdsbestek aan moet hangen. Want anders ben je een uur verder en is die boterham wel op, maar is jouw humeur tot onder het vriespunt gedaald.

Koop jij jouw kind wel eens om?

4 reacties op “Omkopen met stickers en cadeaus

 • Ja hoor, dat doen wij hier ook! En het is inderdaad soms ook goed voor jezelf, om je te focussen op de dingen die wel goed gaan. En het is voor een kind ook fijn om visueel te zien hoe goed het bezig is. En ze leren ook nog een beetje tellen, ook mooi meegenomen!

 • Wat een herkenbare blog zeg. Ook ik koop met enige regelmaat mijn kinderen om, want anders is de sfeer hier in huis niet altijd even gezellig. Vooral niet op de werkdagen.

 • Ik vind de term omkopen in je voorbeelden niet passend hoor! Daar doe je jezelf echt tekort mee!
  Een stickervel met stickers als ze gewenst gedrag laat zien is een hele goede methode om gewenst gedrag aan te leren. En stukken positiever en effectiever dan straffen van ongewenst gedrag, zoals je ook al schrijft.

  Je kan na 10 stickers ipv een cadeau uit de winkel ook een klein “extra-aandacht-momentje” bedenken: bijv extra boekje voor het slapen, of samen met mama naar de speeltuin of het avondeten kiezen of stoeien met papa. Werkt vaak net zo goed!!

  Dus eigenlijk ben je heel goed bezig, maar laat je het door de term “omkopen” zo negatief klinken. Zonde! You rule! 😉

  En ja, ik doe het dus ook! 😉

Reageren is niet mogelijk.