Omdat ik het zeg

Is er een moeder die de woorden “omdat ik het zeg” nog nooit uitgesproken heeft? Bestaan deze moeders? De afgelopen weken heb ik mezelf er regelmatig op betrapt deze woorden uit te spreken. Onze peuterpuber heeft namelijk het woordje ‘waarom’ ontdekt. En daar is niets mis mee want het hoort bij de ontwikkeling. Maar soms heb ik gewoon geen zin om uit te leggen waarom iets moet. En nog vaker hoef ik mezelf ook helemaal niet uit te leggen. Tenminste dat vind ik. Daar denkt mijn peuter echter toch anders over.

Van vreselijk naar houden van

Voordat ik moeder werd had ik me voorgenomen om deze vreselijke woorden (tenminste als kind vond ik ze vreselijk) nooit te gebruiken bij mijn kinderen. En toch ben ik volgens mij de laatste tijd kampioen in het zeggen van “omdat ik het zeg”. En eerlijk? Ik ben van deze woorden gaan houden! Ze werken niet altijd, aangezien mijn peuter niet altijd van deze woorden onder de indruk is. Maar ze doen het doorgaans toch best goed.

Choose your battles and choose them well

Geen ellenlange discussies of uitleg waarom iets moet gebeuren. Geen leugens (“nee schatje we kunnen niet blijven want de speelschuur gaat zo dicht”) of omkoperij (“als je mee gaat dan krijg je thuis van mama een doosje krentjes”) en ook geen compromis (“zullen we het anders samen doen, mama ruimt dit op en jij dat”). Nee gewoon omdat ik het zeg. Klaar.

 

Streng?

Misschien komt het streng over. Maar dat is eigenlijk ook de bedoeling. Want een kinderbrein kent nog geen logica. En grenzen zijn nu eenmaal nodig. Net zoals normen en waarden. Dus ga ik niet in discussie over onderwerpen zoals tanden poetsen, netjes eten, niet snoepen voor het ontbijt en vele andere basic dingen. Want als ik het aan de peuter overlaat dan zou er nooit gedoucht worden, zou de hele kamer een en al troep blijven en zou ze altijd tussen ons in slapen.

Daarom is “omdat ik het zeg” zo fijn om af en toe te gebruiken. Zeker wanneer je al tig keer hiervoor hebt uitgelegd waarom je geen chocolade aan de honden mag geven. Of waarom het niet goed is om de tablet mee onder de douche te nemen.

Omdat ik het zeg. Daarom. 

16 reacties op “Omdat ik het zeg

 • Ik roep hier tegenwoordig vaak einde discussie, haha. Na 10x de maar aangehoord te moeten hebben is het genoeg. Misschien moet ik omdat ik het zeg ook eens proberen.

  • Oh ja einde discussie is er ook wel eentje. Maar die snapt ze denk ik nog niet haha. Kan ik wel onthouden voor later 😛

 • Ons meisje is nog te klein maar ik ben het er helemaal mee eens. Deze manier van opvoeden gaan we hier ook toepassen.

 • Ooh dit ga ik later ook tegen Fedde zeggen, dat weet ik nu al! Het is ook niet verstandig om een discussie te starten met een kind.
  Liefs

  • Nee een discussie sowieso niet. Maar vind wel dat je sommige dingen best mag uitleggen. Alleen hoeft dat dus niet altijd.

 • Ik zeg altijd als we weg moeten en mevrouwtje wil niet .. toch zielig dat muis (onze kat) de hele dag alleen is, hij wil graag met je knuffelen. Of hij moet ook eten hij belde net en hij heeft honger? dan is ze meestal heel snel! Maar ga het zeker gebruiken als bovenstaande niet meer werkt

  • Nou je kunt het in zoveel situaties gebruiken haha. “Waarom mag ik niet schreeuwen” is er ook zo eentje bijvoorbeeld.

 • Dit is inderdaad vaak het beste om te zeggen en niet in discussie te gaan met een peuter. Soms vind ik dat lastig, en ga ik antwoorden verklaren etc, maar merk inderdaad dat dit geen zin heeft.

 • “Omdat mama het zegt” vond ik vroeger als kind best een aanvaardbare reden. Ik vind dat je dat zinnetje best wel mag gebruiken. Misschien niet de hele tijd, maar ik kan me voorstellen dat je na de 20ste “waarom-vraag” niet meer de energie hebt om alles tot in de puntjes te verklaren 🙂

 • Hele herkenbare woorden. Mijn kleuter gaat het liefst overal over in discussie en het woordje “maar” staat dan wel centraal in zijn gesprek. “geen gemaar” is hier ook zo’n uitspraak waarvan ik denk, oh daar was mijn moeder weer even haha

 • Bij mijn puber van bijna 14 is het zinnetje inmiddels aangepast naar: soms moet je gewoon doen wat je ouders zeggen en dit is zo’n moment! 😉

  • Haha ja dat probeer ik zelfs nu al aangezien het “omdat ik het zeg” nog niet altijd evenveel indruk maakt. Maar die andere zin ook niet 😛

 • Ik probeer op mijn werk altijd wel uit te leggen, maar soms is het gewoon onmogelijk. Laatst was er een jongen waar ik al 80 keer “nee” tegen had gezegd en ook uitgelegd waarom niet. Hij bleef doorgaan met vragen. Op een gegeven moment was ik het zat. “ik zei nee en nee betekent nee”. Daarna was het wel duidelijk en begon hij er niet meer over. In sommige situaties werkt het dus perfect! 🙂

Reageren is niet mogelijk.